Genç yetenekler yarışıyor

Müziğin farklı türlerinde yapılan yarışmalar, genç sanatçı adaylarına kendilerini kanıtlama fırsatı sunuyor

21 Mayıs 2015 - 16:34
Müziğin farklı türlerinde yapılan yarışmalar, genç sanatçı adaylarına kendilerini kanıtlama fırsatı sunuyor
 
Gökçe UYGUN
Türkiye’nin opera alanındaki ilk ulusal yarışması olan Siemens Opera Yarışması, 17.kez perdelerini sanatseverler için açıyor. Profesyonel opera sanatçısı olsun olmasın, kendine güvenen her opera severin katılabileceği yarışmanın başvuruları www.siemens.com.tr/opera adresli internet sayfası üzerinden 5 Haziran’a kadar devam edecek. Ön elemelerin 9 Haziran’da olacağı yarışmada, yarı final 10 Haziran’da, final ise 11 Haziran’da gerçekleştirilecek. Yarışma kapsamında dereceye girenler ise 12 Haziran Cuma günü düzenlenecek olan törende açıklanacak.
17. Siemens Opera Yarışması’nda Prof. Dr. Yekta Kara’nın başkanlığındaki jüride, Salzburg Devlet Operası Genel Müdürü Carl Philip von Maldeghem, Nürnberg Operası Genel Müdürü Peter Theiler ve Karlsruhe Operası Genel Müdürü Peter Spuhler yer alıyor. Opera sanatına gönül veren sanatçılara dünya sahnelerinin kapısını aralayan yarışmada dereceye girenler, başarıları ile dünya sahnelerinde yer alma fırsatı yakalayacak olmanın yanında, çeşitli ödüller de kazanacak. Yarışmanın birincisi Almanya’daki Karlsruhe Operası’nda bir yıllık burs ve Goethe Institut Inter Nationes İstanbul’da 4 aylık Almanca bursunun sahibi olacak. Yarışmanın ikincisi Avusturya Salzburg Mozarteum Müzik Akademisi’nde 1 yıllık burs ve Goethe Institut Inter Nationes İstanbul’da 2 aylık Almanca bursu kazanırken, yarışmanın üçüncüsü ise Avusturya Salzburg Mozarteum Müzik Akademisi'nde 6 haftalık yaz bursuna katılma fırsatını elde edecek.
 

Çocuklar müzikte yarışıyor

 

5-13 yaş aralığında piyano dalında genç yetenekleri keşfetmeyi amaçlayan “Uluslararası Genç Yetenekler Müzik Yarışması”, bu yıl Türkiye’de ilk kez yapılacak.
Piyano ana sanat dalında Türkiye'nin çok farklı bölgelerinden ve yurt dışından pek çok genç yeteneğin katıldığı yarışmanın jürisi, Avrupa Birliği Yarışma Birliği Başkan Yardımcısı Justas Dvaronias, İngiltere’den besteci ve piyanist Richard Lambert ile İKSV Müzik Festival Direktörü Yeşim Oymak'tan oluşuyor. Türkiye’deki genç yetenekleri keşfetmeyi, müzik ve müzik eğitiminin ulusal kültürde konumunu güçlendirmeyi, genç yeteneklere kendilerini temsil etme fırsatı yaratmayı amaçlayan müzik yarışması uluslararası bir etkileşim platformu da yaratacak. Yarışma genç yetenekler için yurtdışından gelecek müzisyenlerle tanışma ve ortak proje oluşturma fırsatlarını da beraberinde getirecek. Katılımcı tüm öğrenci, öğretmen ve kurumların sertifika alacağı yarışmada, her yaş grubunda “Grand Prix” ve “Jüri Özel Ödülü”nün yanı sıra “En Yaratıcı Yorum”, “En İyi Sahne Performansı” ve “En İyi Sunum” yapan öğrenciler için madalya ödüllü 5 farklı ödül kategorisi bulunuyor.  Levent’teki  Akatlar Kültür Merkezi’nde  22-24 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek yarışmanın ödül töreni tüm aileler ve dinleyicilere açık olarak 24 Mayıs saat 16.00-17.00 arasında yapılacak.
Gençlik Müzik Yarışmaları Avrupa Birliği şemsiyesi altında 1970’ten bu yana 24 Avrupa ülkesinde düzenleniyor.  İstanbul’da ilk kez gerçekleştirilecek yarışma, BT Müzik ve Sahne Sanatları organizasyonu, İstanbul Kültür Sanat Vakfı iş birliği ve Avrupa Birliği Gençlik Müzik Yarışması Birliği ECMY desteği ile yapılıyor.

ARŞİV