Film izlemek engel tanımaz

Herkesin sinemaya eşit koşullarda erişimini sağlamak için yola çıkan ve bu yıl 10. kez düzenlenecek olan Engelsiz Filmler Festivali, 17-23 Ekim tarihleri arasında yapılacak

11 Ekim 2022 - 12:04

Puruli Kültür Sanat tarafından 2013 yılından beri gerçekleştirilen Engelsiz Filmler Festivali’nde bugüne kadar Türkiye ve dünyadan 316 film gösterimi ve 118 yan etkinlik erişilebilir olarak, çevrim içi ve fizikselde 180 binden fazla izleyiciye ulaştı.

Festivalin “Oditoryum” seçkisi müziğin evrensel dilini sinemayla buluşturacak. Bu yıl da müziği sinema salonlarına taşıyacak seçkide, müziği odağına alan hikâyeler gösterilecek. Cem Kaya’nın Aşk, Mark ve Ölüm (Love, Deutschmarks and Death); Mariano Biasin’in Olağanüstü (Sublime) ve Mirissa Neff’in Ulusal Uyanış (This is National Wake) filmleri yer alacak. Aşk, Mark ve Ölüm, 1960’larda Almanya’daki yeraltı müzik sahnesini, eğlence kültürünü ve sosyo-ekonomik yapıyı Türkiye’den Almanya’ya yaşanan göç aracılığıyla anlatıyor. Dünya prömiyerini bu yıl Berlinale’de yapan Olağanüstü, küçük bir sahil kasabasında yaşayan Manuel’in dostluklarını ve müzik grubunu konu ediyor. Mirissa Neff’in ilk uzun metrajı Ulusal Uyanış ise, bir müzik grubunun müziği ve anıları üzerinden tarihi nasıl etkilediğini ortaya koyuyor.

BEYAZPERDEDEKİ ‘ONLAR’

Festivalin 10’uncu yılına özel olarak festival programına dahil edilen “Onlar” seçkisi, kendilerini zor koşullarda var edebilmiş, standartların dışına çıkma cesaretini göstererek kendi benliklerini kurabilmiş nadir kişilerin ilham verici hikâyelerini sinemaseverlerle buluşturacak.  Ali Asgari’nin Yarına Kadar (Until Tomorrow); Andreas Dresen’in Rabiye Kurnaz George W. Bush’a Karşı (Rabia Kurnaz vs. George Bush) ve Julie Bezerra Madsen’in Görülmeyi Bekleyenler (All that Remains to be Seen) filmleri olmak üzere seçkide üç film yer alacak.

5 FİLM YARIŞACAK

 “Ulusal Uzun Film Yarışması”nda bu yıl da Türkiye sinemasının son dönemdeki iyi örnekleri yarışacak. Ulusal ve uluslararası festivallerde önemli başarılara imza atmış filmlerden oluşan “Ulusal Uzun Film Yarışması”nın bu yılki jürisinde; senarist ve yönetmen Çağla Zencirci, yönetmen Kıvanç Sezer ve yapımcı Selin Vatansever Tezcan bulunuyor. Yarışma jürisi En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödüllerini belirlerken; Seyirci Özel Ödülü izleyicilerin oylarıyla sahiplerini bulacak. Ödüller, 22 Ekim Cumartesi akşamı yayınlanacak kapanış videosu ile duyurulacak.

Yarışmada Emre Erdoğdu’nun “Beni Sevenler Listesi”, Bahman Ghobadi’nin “Dört Duvar”, Tayfun Pirselimoğlu’nun “Kerr”, Ferit Karahan’ın “Okul Tıraşı” ve Nazlı Elif Durlu’nun  “Zuhal” filmleri yarışacak.

12 ANİMASYON FİLM

Sinemaya eşit koşullarda erişim anlayışıyla 10’uncu kez gerçekleştirilecek Engelsiz Filmler Festivali, “Çocuklar İçin” seçkisi ile bu yıl da küçük sinemaseverlerle buluşacak. Bu kapsamda Büyük Sel, Çocuk ve Kaz, Duvar Piyanosu, Edgar İçin Tilki, IDODO, Mishou, Penguen ve Balina, Sakın Şişirme, Sanatın Esasları, Sığınak, Suzie Bahçede ve Tilkilerin Kraliçesi filmleri minik izleyicilerin beğenisine sunulacak.

 ERİŞİLEBİLİR VE ÜCRETSİZ

Festival çevrim içi olarak www.eff2022.muvi.com  üzerinden tüm Türkiye’de izlenebilecek. Festival filmleri, web sitesinden açıklanan gün ve saatlerde Eskişehir ve Ankara’da sinema  salonlarında ve çevrimiçi platform üzerinden tüm ülkede ücretsiz takip edilebilecek. Engelsiz Filmler Festivali’nde film gösterimlerinin yanı sıra programda yer alan film ekipleri ile yapılacak söyleşiler de festivalin YouTube kanalı üzerinden erişilebilir olarak izlenebilecek. Programında yer verdiği tüm filmleri sesli betimleme ve ayrıntılı altyazı ile sinemaseverlerle buluşturan “Engelsiz Filmler Festivali”, yan etkinliklerini de erişilebilir olarak gerçekleştiriyor.

www.engelsizfestival.com

 

ARŞİV