Erdoğan Köseoğlu fotoğrafları TÜYAP'ta

TÜYAP Kitap Fuarı kapsamındaki ARTİST Sanat Fuarı’nda Karşı Sanat Çalışmaları’nın organizasyonuyla biraraya gelen Alternatif Platform’un standında birbirinden farklı konulara dikkat çeken

05 Kasım 2010 - 13:30


TÜYAP Kitap Fuarı kapsamındaki ARTİST Sanat Fuarı’nda Karşı Sanat Çalışmaları’nın organizasyonuyla biraraya gelen Alternatif Platform’un standında birbirinden farklı konulara dikkat çeken bir dizi fotoğraf sergisi açıldı. Sergilerden biri de Cumhuriyet Gazetesi’nde yaklaşık 30 yıl fotomuhabiri olarak çalışan Erdoğan Köseoğlu’nun “Fotoğraf Peşinde Bir Ömür” sergisi.
Göçebe Bağımsız Sanatçı İnisiyatifi, Grup İskele, redfotoğraf, 78’liler Girişimi ve birçok bireysel katılımcının biraraya gelmesiyle oluşturulan Alternatif Platform’un TÜYAP Kongre ve Sanat Merkezi’ndeki standında bağımsız sanatçılar, eserlerini sergileme olanağı buluyor. Standın bir bölümünde Erdoğan Köseoğlu’nun objektifinden Türkiye tarihinin 1970’lerden 2000’lere 30 yıllık süreci gözler önüne seriliyor. Bir süredir bitkisel hayatta olan Köseoğlu’nun Cumhuriyet gazetesindeki arkadaşları tarafından hazırlanan “Fotoğraf Peşinde Bir Ömür” adlı albümden seçkinin yanı sıra genellikle İstanbul’un farklı yüzlerinin göründüğü fotoğraflar da yer alıyor.
Köseoğlu’nun fotoğraflarının olduğu standın tam karşısında ise “1 Mayıs’ın 30 Yılı-Emek Sinemasından Meydanlara” sergisi bulunuyor. Galata Fotoğrafhanesi Fotoğraf Akademisi, Fotoğraf Vakfı, İFOD, AFSAD ve redfotoğraf tarafından, İşçi Filmleri Festivali organizasyonuyla gerçekleştirilen sergide de Erdoğan Köseoğlu’nun İstanbul’daki 1 Mayıs gösterilerinde çektiği fotoğraflara yer veriliyor. 1977’deki kanlı 1 Mayıs’tan 1980 darbesine, illegal gösterilerden 1 Mayıs 1987’de Emek Sineması’nda Can Yücel’in okuduğu bildiriyle kapalı mekândaki kutlamaya ve günümüze kadar 1 Mayıs mücadelesi anlatılıyor.
Alternatif Platform standında ayrıca “İstanbul Bir Masaldır” adlı yorumlu fotoğraf sergisi de izleyiciyle buluşuyor. Özcan Yaman’ın İstanbul karelerini, Sennur Sezer yorumluyor.
Stanttaki en dikkat çekici sergilerden biri ise “Soylulaş-ma”. Tophane’deki sergi açılışına düzenlenen saldırının ardından günlük hayatımıza daha çok giren “soylulaşma” kavramının fotoğraflara yansıması görülüyor. Sergide, 16 fotoğraf sanatçısının “kentsel dönüşüm” adıyla gerçekleştirilen değişim, dönüşüme objektifleriyle tanıklıkları sergileniyor.
78’liler Vakfı’nca hazırlanan ve Diyarbakır Cezaevi’nde yaşananları, darbe döneminde yaşamını yitirenlerin yakınlarının mücadelesinin anlatıldığı sergi de en çarpıcı bölümlerden birini oluşturuyor.
Ayrıca Kapsamdışı ve Kollektif gibi gruplar da sergileriyle dikkat çekmeyi başarıyor.
TÜYAP Kitap Fuarı’nın sona ereceği 7 Kasım’a kadar açık olacak bu sergiler, 8. Hol’de görülebilecek.
 


ARŞİV