"Elalem Ne Der "

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin çalışmalarının yer aldığı “Elalem Ne Der’’ isimli sergi, 25 Mayıs tarihine kadar Kadıköy Belediyesi Gençlik Sanat Merkezi'nde

11 Mayıs 2023 - 11:27

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin çalışmalarının yer aldığı ’Elalem Ne Der’’ isimli sergi, 5 Mayıs Cuma günü Kadıköy Belediyesi Gençlik Sanat Merkezi'nde açıldı.

15 genç sanatçının çalışmalarından oluşan sergi, 10.00 ile 19.00 saatleri arasında 25 Mayıs tarihine kadar gezilebilir.

“TOPLUM BASKISINI ELE ALDIK”

’Elalem Ne Der’’i serginin küratörleri İrem Nur Taşkın ve Eylül Civelek ile konuştuk. İrem Nur Taşkın, “Hepimiz çok fazla toplum baskısına maruz kalıyoruz. Sürekli bir yargılama var. Hayatlarımıza dair kararlar veriliyor. O kararlar doğrultusunda hareket ediyoruz. Ama hepimiz bir bireyiz. Bu doğrultuda maruz kaldığımız baskıları burada sergilemeye çalıştık.” derken Eylül Civelek de şunları söyledi: “Toplumda insanların birbirlerine yaptığı baskılar ile kendilerine yaptıkları baskıları ele aldık. Örneğin mahalle baskısı. İnsanlar güzellik kaygıları ile kendilerini kalıplaştırıyor. İnsanlar ne der diyoruz. Kaşım eğik mi, kilolumuyum gibi yargılar arasında sıkışıp kalıyoruz. Sıfır beden algısı var. Herkes farklı olabilir. Ama toplum bizi itiyor. Kendimizi olduğumuz gibi sevmeliyiz. Bedenlerin biricikliği önemli. Herkesin içinde de bir elalem var. Onu da dizginlemek gerekiyor.”

“ELALEM KENDİSİNİ SORGULAYACAK”

“Özgür ruh” adlı çalışması ile sergide yer alan Cansel Akdoğan, “Tabu olarak oluşturduğumuz kalıp yargılar var.  O etek boyu nedir gibi. Bu elalemin kendisini sorgulayacağı soruları işimin arka planında göstererek izleyici ile baş başa bırakmak istedim. Kalıp yargılar zamanla bizim bir parçamız haline geliyor. Bu yargıların içinden çıkmış bir figürün özgürlüğünü göstermeye çalıştım. O yüzden ön arka plan ilişkisini kurdum.” ifadelerini kullandı.


ARŞİV