Duygular ‘BLUES'la dile geliyor

Kadıköylü Blues grubu Fötr Blues Band, bu sene içinde sürpriz bir single yayınlamayı planlıyor

16 Nisan 2015 - 16:33

Gökçe UYGUN
“Blues dinliyorsan ya aşıksındır ya aç…”
Kadıköylü blues grubu Fötr Blues Band, Kadıköy’ün açlarına ve aşıklarına sesleniyor! 3 sene önce kurulan grup, İstanbul’daki birçok Caz kulübünde ve Blues gecelerinde bugüne kadar çok sayıda sahneye çıktı. Blues’çular blues’u anlatıyor…

Fötr Blues Band, neden/ne zaman ve nasıl kuruldu?
 2012 yılının başlarında ‘Artık Blues çalalım’ diyen Blues sevdalısı Kadıköy müzisyenleri Alper Durmuş, Ergin Kandemir ile grubun ilk kadrosundan Buluthan Karahal ve Deniz Ünsal tarafından kuruldu. Zamanla diğer müzisyenlerin de katılımıyla bugünkü duruma geldik.

Grup ismi, fötr şapka ve erkek imgesinden hareketle mi çıktı?
Grubumuza bir isim koymamız gerekiyordu. Yaptığımız müzikle bağdaşacak bir isim olmalıydı. Blues Brothers filmi ve dinlemekten keyif aldığımız Blues Brothers performansları bize Fötr’ü çağrıştırdı. İlk dönemimizde grupta kadın müzisyen de vardı, ‘Fötr sadece erkeklerin takması gereken bir şey mi ki?’ gibi bir cümle de geçmişti bu sohbette. Fötr Blues Band çok sempatik tınladı kulağımızda, hepimiz benimsedik.

Dinleyicileriniz kimler sizce? Nasıl bir kitleye hitap ediyorsunuz?
Türkiye’de kısıtlı olan koyu Blues dinleyicilerinin evinde oturarak Blues dinlemesi veya yalnızca yurtdışından konser vermeye gelen sanatçıların performansını izlemeyi tercih etmesinden dolayı genellikle çeşitli müzik tarzlarından hoşlanan, ‘Blues’a da açık olan bir kitle… Bu kitlenin birçoğu müzisyenlerden oluşuyor, dolayısıyla da programlarımız konuk müzisyenlerle renkleniyor. Yaş olarak da; genellikle orta yaş ve üstü bizi daha çok benimsiyor. Genç dinleyicilerimiz de var ama sanırım daha az sayıda. Çünkü Blues, Caz, Funk gibi türler yeni nesil gençlerce daha az dinlenen, popüler müziklere oranla daha doğal soundların oluşturduğu türlerdir. Ayrıca ilk kez Fötr Blues Band’i dinleyerek Blues ile tanışan takipçilerimiz olması da bizi gururlandırıyor.

Blues ne ifade ediyor size? Bu müzik türünü neden seçtiniz?
 Biz Blues’u seçmedik, Blues bizi seçti. Blues’un müzik türünden öncelikli bir yaşam tarzı olduğunu düşünüyoruz. Günlük hayattaki duygularımız, enstrümanlarımızı elimize aldığımızda bizi Blues çalmaya sevkediyor. Nitekim Blues’un kelime anlamı da hüzündür. Tarlalarda çalışan kölelerin söyledikleri hüzünlü şarkılar ile ortaya çıkmış. Yani Blues bize hayatın sunduklarını ifade ediyor. Bir kadın tarafından terkedilince hüznü, güçlünün güçsüzü ezdiği sistemde isyanı; içimizden notalar vasıtasıyla çıkararak dinleyicilere ulaştırıyor.

Jimi Hendrix’in “Blues is easy to play, but hard to feel” (Blues çalınması kolay ama hissedilmesi zordur) cümlesi üzerine hissiyatlarınız nedir?
Blues, teorik olarak temeli tanımlandığında basit görünen ama hissetmeden icra edilemeyen bir tür. Çünkü hissiyat olmadan müzik yapılamazken, Blues çalmak/söylemek daha çok hissiyat gerektiriyor. Blues çalan bir müzisyenin bir başka tarz çalan müzisyenden daha iyi çalıyor olma iddiası yoktur. Blues çalan müzisyen zaten ne hissediyorsa onu çalıyordur. Tüm derdi; müziği dinlendiğinde anlaşılmaktadır.

Bilinen Blues şarkılarını mı kendi bestelerinizi mi çalıyorsunuz?
Sevilen Blues şarkılarını kendimizce çalıyoruz. Şarkıları çalarken ‘Cover’ kavramının kendisinde olan yorum hakkımızı kullanıyoruz. Şarkıları şekillendirme noktasındaki başarımızı çoğunlukla doğaçlamalarımıza borçluyuz.

2 haftada bir Kadıköy Shaft’ta sahne alıyorsunuz. Konserlerinize giriş de ücretsiz! Shaft’la yollarınız nasıl kesişti?
Grup kurulmadan önce de müzisyen arkadaşlarımızı/sevdiğimiz grupları dinlemek için Shaft uğrak yerimizdi. 2012’de grubu kurduğumuz ilk ay Shaft bize sahnesini açtı. Artık Fötr Blues Band ve Shaft bir aile haline geldi.

Sahne bulmakta zorlanıyor musunuz?
 Açıkçası evet. Epey sahneye çıktık ama 80 milyonluk bir ülkede daha çok sahnede olmalıyız. Dürüst çalışan, emeğin ve sanatın her ne kadar paha biçilemese de maddi karşılığını ödemeye gönüllü olan mekan veya organizatör ne yazık ki az.

 “Kadıköylü dinleyici duygusaldır”
Başka hiçbir semtte bulamayacağımız samimi, huzurlu, eğlenceli ortam Kadıköy’de.  Grubumuzun kurulduğu ev, ilk prova yaptığımız stüdyo, en çok sahneye çıktığımız sahne burada. Dinleyicilerimizin çoğu da Kadıköylü. ‘Kadıköylü grup’ olarak biliniyoruz, biz de kendimizi öyle görüyoruz. Çünkü Kadıköy’de kurulduk ve Kadıköy’de yaşıyoruz.
Kadıköy’ün müzikal ortamını oldukça samimi buluyoruz. Çünkü biz Kadıköy müzisyenleri olarak sürekli yan yanayız.  Dinleyicilerle de samimi bağımız var. Sıradan bir Kadıköy gününde Fötr Blues Band veya başka bir Kadıköy grubunun üyesi Kadıköylü dinleyicisiyle Moda sahilinde çay içip sohbet edebiliyor. Kimi müzisyen arkadaşlar Kadıköy’de sokak müzisyenliği yapıyor. Kadıköy sokaklarında yürürken onların notalarına kulak verip keyifleniyoruz. Müzikal ortamı en keyifli yerlerden birisidir Kadıköy.
Kadıköylü dinleyici isyankar tarzları, underground grupları severler. Biz de onları severiz ve onlara çaldığımız için çok mutluyuz.

Alper Durmuş (Vokal/Gitar/Armonika), Ergin Kandemir (gitar/vokal), Özkan Kaya (bas gitar), Yetkin Güntürk (davul), Deniz Felder (saksofon), Ali Ulusoy (trombon) ve Onurcan Çağatay (trompet)
Etiketler; blues

ARŞİV