Dünyanın dansçısı Kadıköy'de buluştu

16. Kadıköy Avrasya Kültür Festivali kapsamında, farklı ülkelerden 270 dansçı, geleneksel danslarını Özgürlük Parkı’nda sergiledi

06 Ağustos 2015 - 15:02
Aysel KILIÇ
Harman Folklor Gençlik ve Spor Kulübü (Harmanfolk), her yıl farklı ülkelerden onlarca müzisyeni ve dansçıyı Kadıköy’de buluşturuyor. O buluşmalardan biri de geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşti. Harmanfolk, 16. Kadıköy Avrasya Kültür Festivali kapsamında, farklı ülkelerden 270 dansçıyı Kadıköy’de ağırladı. Festivale; Filistin, Sırbistan, Litvanya, Estonya, Almanya’nın aralarında olduğu 8 ülkeden dansçılar katıldı. Dans gösterisi, Özgürlük Parkı Açıkhava Tiyatrosu’nda yapıldı. Çocuklar, gençler ve yetişkinlerden oluşan gruplar, birbirinden güzel geleneksel halk kıyafetleriyle Kadıköylülerin karşısına çıktı. Gösteri öncesinde ben de hem provaları izledim hem de semtimize gelen konuklarla sohbet etme fırsatı yakaladım.

LİTVANYALI ÇİFT: DANS HOBİMİZ
Saulos Tumas ve Rita Tumiene çifti Litvanya’dan gelmişler. Tumas, aynı zamanda Litvanya grubu halk dansının organizatörlüğünü yapıyor. “Dans benim hobim” diyen Tumas, festivaller sayesinde yeni arkadaşlar edinmenin ve yeni kültürler tanımanın mutluluğunu yaşadığını ifade ediyor. Rita Tumiene de,“Dans bir yaşam biçimi” diyor. Tumiene, Türkiye’ye gelmenin mutluluğunu da dile getiriyor: “Ülkemizin nüfusu çok az ama İstanbul başlı başına bir ülke gibi. İstanbul’u ve Kadıköy’ü çok sevdim.”
“DANS, BARIŞ DEMEK”
Ameen Kaşşem ise Filistinli. Festivale katılmaktan mutlu olduğunu ifade eden Kaşşem, Türkiye’ye ilk kez gelmiş. Kaşşe, ”Bu festival, ülkeler ve kültürler arasında bir köprü oluşturuyor. Hangi dilden olursanız olun önemli değil, sanat ve dans evrenseldir. Biz de danslarımızla tüm insanlığa hitap ediyoruz. Dans demek barış demek” diyor. Garam, Rahawan ve Nagham da, Ameen Kaşşem’in ekibinden. Filistinli 3 kız çocuk, Türkiye’ye gelmekten ve yeni arkadaşlar edinmekten mutlu olduklarını söylüyor. Flori Aurel de Romanya’dan gelen grubun organizatörlüğünü yapıyor. Aurel, “Folklor festivali, farklı kültürlerle kaynaşmamızı sağladı. Çok mutluyum. Bu tür etkinlikler sık sık düzenlemeli” diyor ve ekliyor: “Türk dansçıları da ülkemize bekleriz.” Svetlena Boricıc ise Sirbistanlı. Boricıc, hem müzik hem de dansla uğraşıyor. Müzik ve dansın insanların birbirini anlama ve sevme noktasında önemli rolü olduğunu söylüyor. Türkiye’ye ve festivale ilk kez katılan dansçı, “Kadıköylüler çok misafirperver, yine geleceğim” diyor.
“BARIŞ ELÇİLİĞİ YAPIYORUZ”
Dansın başlamasına dakikalar kala, festivalin asıl sahiplerine de ses kayıt cihazımı uzattım. Harmanfolk’un yöneticileri Bülent ve Nermin Uzun çifti, festivale ev sahipliği yapmaktan hayli mutlular  “16 yıldır farklı ülkelerin kültürlerine kapılarımızı açtık. Bu geleneği sürdürdüğümüz için mutluyuz.” Nermin Uzun, “Uluslararası etkinliklerle barış elçiliği yapıyoruz” diyerek festivalin önemini vurgularken; Bülent Uzun da; festivalin devamı için herkesi halk oyunlarını sahiplenmeye çağırdı.

ARŞİV