Dünya gitaristleri Kadıköy yolcusu

“Uluslararası İstanbul Klasik Gitar Festivali” kapsamında Caddebostan’da buluşacak olan gitar efsaneleri, Kadıköylülere müzik dolu günler yaşatacak

10 Nisan 2015 - 10:21

Gökçe UYGUN
Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan “Uluslararası İstanbul Klasik Gitar Festivali”, dünyaca ünlü gitaristleri gitarsevenlerle Kadıköy’de buluşturacak. 18-23 Nisan 2015 tarihleri arasında Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi (CKM) salonlarında gerçekleştirilecek olan festivalin programı, 26 Mart’ta Suadiye Otel’de yapılan basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı. Festival Genel Sanat Yönetmeni Cem Küçümen, “Bu sadece bir gitar festivali değil. Dünyaca ünlü gitaristleri Kadıköy’de ağırlamanın yanı sıra, bu festival workhopları, seminer gibi etkinlikleriyle adeta bir ‘gitar kampı’ olacak. Ülkemizin farklı şehirlerinin yanı sıra, Avustralya, Çin, Fransa, İtalya, Bulgaristan, Sırbistan ve İran’dan 50’nin üzerinde öğrenci festivalimize katılacak” dedi.


KAPANIŞTA FLAMENKO ATEŞİ!
Festivalin 18 Nisan’daki açılış gecesinde, İstanbul’da doğmuş ve 17 yaşına kadar bu kentte yaşamını sürdürmüş, ünlü İngiliz gitarist ve besteci Gilbert Biberian’a onur madalyası verilecek. Aynı akşam ABD’de yaşayan genç gitarist Celil Refik Kaya konseri olacak. ABD Texas’da doktora eğitimini sürdürmekte olan Kaya, kendi kuşağı içerisinde dünyaca tanınmış genç yetenekler arasında yer alıyor. 19 Nisan Pazar günü saat 20.00’da dünyanın sayılı gitar ikililerinden olan SoloDuo (İtalya) konseri yapılacak. Matteo Mela ve Lorenzo Micheli’den oluşan ekip, klasik,romantik ve modern dönemden seçtikleri zengin bir program sunacak. Gitar dünyasının yükselen yıldızı, 19 uluslararası yarışmanın birincisi Marcin Dylla (Polonya) da 20 Nisan Pazartesi akşamı saat 20.00’da sahne alacak. Kendine özgü stiliyle eleştirmenlerden övgü dolu sözler alan Dylla, geniş ve renkli repertuvarıyla dinleyenleri kendine hayran bırakıyor. Eleştirmenlerce dünyanın ilk 10 gitaristi arasında gösterilen, inanılmaz tekniği ve zarif müzikalitesiyle dinleyenleri büyüleyen, Aniello Desiderio (İtalya) da 21 Nisan’daki konserinde,  gitar efsanesi Paco de Lucia’nın anısına, “Tarantas” isimli eserini seslendirecek. 23 Nisan’daki “Festival Özel Konseri”nde ise “Flamenko Ateşi” yanacak. Bu proje İspanyol-Türk ortak yapımı olarak İstanbul Cervantes Enstitüsü’nün katkılarıyla gerçekleşecek özel gecede, Türk ve İspanyol sanatçılar, otantik Flamenko dans ve şarkıları ile Türk eserlerini sunacaklar.

Genç yetenekler sahnede
Türkiye’den ve dünyanın farklı ülkelerinden festivale gelen gitar öğrencileri, gündüzleri derslerde, akşam konserlerde buluşacak. Zira programda toplam 5 konser, 20 master class ve 2 seminer olacak.18 Nisan saat 17.00’daki “Gilbert Biberian’ın Besteleri” semineri ve 20 Nisan saat 17.00’deki Orhan Ümmetler’in “Gitar Yapımcıları ve Gitarları” semineri ücretsiz yapılacak.
Bu yıl ilki yapılan ve festivale katılan öğrenciler arasından, yarışma sonucunda seçilen 7 solist de festival boyunca, konserlerde yer alacak. Parsa Sanjari (İran), Jacopo Lazzaretti (İtalya), Timur Dersuniyelioğlu (Türkiye), Aktaş Erdoğan (Türkiye), Umut Süme (Türkiye), Luis Suarez Quixtan (Fransa) ve Narges Sabzeali (İran), festivaldeki ana konserlerin öncesi/sonrasında ücretsiz dinletiler verecek.
Festival biletleri Biletix ve CKM gişelerinden edinilebilir.


ARŞİV