Çocuk ve gençler tiyatro ile büyüyor

Çocuk Genç Sanat Tiyatro, yeni oyunları Spiritua ile Shakespeare’in beş büyük tragedyasını 45 çocuk ve gençle sahneye taşıyor

15 Mayıs 2025 - 17:02

Kadıköy Moda merkezli Çocuk Genç Sanat Tiyatro (ÇGST) sekiz yıldır yedi bine yakın çocuğu sanatla buluşturdu. İdil Türkmenoğlu ile Arda Aydın’ın “sanat iyileştirir” hedefiyle 5 ila 18 yaş arasında çocuklara eğitim vermek için kurdukları ÇGST, farklılıkları ve zamanı yönetmeyi, takım çalışmasını, eşitlik ve adaleti gençlere aşılamayı hedefliyor. Atölye yürütücülerinin pedagojik formasyonlu ve konservatuvar mezunu olduğu ÇGST’de temel amaç sanatla ülkenin kültürel yapısını değiştirmek ve dönüştürmek. Yetenek sınavıyla değil 

ailelerle tanışarak çocuk ve gençleri kabul eden ÇGST’de öğrencilerin yüzde 30’u burslu. Ayrıca konservatuvara girmeyi hedefleyen çocukların hepsi yüzde 100 başarıya sahip.

Çocuk Genç Sanat Tiyatro’nun (ÇGST) kurucu ortakları İdil Türkmenoğlu ve Arda Aydın ile sekiz yıllık maceralarını konuştuk.

KURS DEĞİL ÖRGÜN SANAT EĞİTİMİ

ÇGST’nin Biraderler Yapım Şirketi’nin altında bir sosyal girişim olarak kurulduğunu söyleyen Türkmenoğlu, “Burada sürdürülebilir olmayan kurslardan farklı olarak, çocukların ve gençlerin tiyatro destekli örgün sanat eğitimi alabilecekleri bir alan yaratmak hedefiyle yola çıktık. Tek başına tiyatro değil, onu tamamlayan yan disiplinlerle de çalışmalar yapıyoruz. Bunların hepsi atölye çalışması.” dedi. Türkmenoğlu, ÇGST’nin bir kurs olmadığını ve sene sonu müsameresinin olmadığını vurguladı.  

ÇGST’nin hafta sonları tiyatro, dublaj, seslendirme, müzik, görsel tasarım ve sosyal beceri atölyeleri düzenlediğini kaydeden Türkmenoğlu konuşmasına şöyle devam etti: “Çocukların bir alan seçmelerine gerek yok. Biraderler Yapım’ın prodüksiyonlarına oyuncu olarak da yetişenler oluyor. Onun için biz ÇGST Cast’ı da kurduk. Reklamlara, çeşitli dizilere bazen sinema filmlerine oyuncu çocuk arayışında bize başvuruyorlar. Ama biz de onlara özel kurallarla karşılık veriyoruz. Özellikle Arda Aydın’ın çocuk oyuncuyken yaşadığı sıkıntıları bu çocuklar yaşamasın, güvenli bir ortam kuralım ve sahayı temizleyelim diye yola çıktık.”

ÖDÜLLÜ BİR MÜZİKAL: DOLAP

2023 yılında sahnelenmeye başlayan ve büyük ilgi gören “Dolap: Bir Gençlik Müzikali”, 49. İsmet Küntay Tiyatro Ödülleri’nde “Yılın En Başarılı Çocuk – Gençlik Oyunu” ödülüne layık görüldü. Müzikal, ÇGST’nin 25 oyuncusuyla gençlerin hikayesini, hayatını, eğitime dair sorunlarını anlatıyor. Distopik bir gelecek üzerinden konuşmaların olduğu müzikal, Türkiye’de sadece gençler için yazılmış ilk metin olmakla beraber seyirci kitlesi ise 10 yaş ve üzeri için.

Oyunun Grand Pera’da prömiyerinin yapıldığını söyleyen ÇGST kurucu ortaklarından Arda Aydın, “Deprem bölgesinde altı temsil yaptık, İzmir ve Ankara’ya gittik. İstanbul’da geçtiğimiz sezonun neredeyse tamamını Maltepe Türkan Saylan’da geçirdik. Dolap’ın çok destekçisi oldu ve 40 temsili oldu. Yaş aralığı 8 ila 17 olan bir kumpanyanın da bu kadar çok temsil yaptığı başka bir oyun yok.” dedi.

EZBER BOZAN BİR PROJE: SPIRITUA

Genç bir grupla onların enerjisini sahneye aktarabilecekleri bir iş yapmak istediklerini söyleyen Arda Aydın, “William Shakespeare ile ilgilendiğim bir dönemlerim vardı, onun beş tragedyasını ve ağır dilini 7 ila 18 yaş arası çocuklara nasıl dinletirim diye düşündüm ve ‘Shakespeare’i Tiktok danslarının içine yedirmeye karar verdim. 45 çocuğun olduğu bir koroda, Shakespeare’in tiratlarını anlatabilir böylece yeni bir seyirci kitlesi yaratabiliriz. Artık tiyatroda duran bir dekorun bu çocukların ilgisini çekmediğini biliyorum. Hayat değişiyor ve biz de arkayı bir ‘Tiktok’ ekranına dönüştürdük.” şeklinde konuştu.

Spiritua, 21-22 Mayıs’ta Grand Pera Emek Sahnesi’nde tiyatroseverlerle ilk kez buluşmaya hazırlanıyor.

GENÇLER İÇİN “MUTLULUK KAPISI”

Altı yıldır Çocuk Genç Sanat Tiyatro’nun bir parçası olan ve 18 yaşına girmeye hazırlanan Elif Aydoğan, “Altı yıl çok eğlenerek geçti. Burada hiç sıkıldığımı hatırlamıyorum. Burası aslında benim için bir kaçış noktası. Burası benim için her zaman bir mutluluk kapısı.” derken

15 yaşındaki Kaan Başar şunları söyledi: “Beş yıldır buradayım ve benim için çok güzel geçti. Bir kere buraya katılmak hayatımın dönüm noktalarından biri. Çevrem ve hayatımın genel akışı çok farklı bir hal aldı. Tiyatroyla birlikte arkadaşlarımla kurduğum iletişim bana çok fazla tecrübe kattı. Tiyatro benim her zaman çok sevdiğim ve hayran olduğum bir şeydi, hep dahil olmak istemiştim.” 

 

 


ARŞİV