CKM’de 365 gün sanat!

Kadıköy’ün en köklü sanat mekânlarından Caddebostan Kültür Merkezi yeni sezonu, haftanın her gün ve saatinde, her seyircinin zevkine hitap edecek dopdolu bir programla karşılıyor

18 Ekim 2017 - 10:45

Kadıköylülerin uğrak mekânlarından, ilçedeki sanat hareketinin odak noktalarından Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi (CKM), 2017- 2018 sezonunda yine 365 gün kültür ve sanat vaat ediyor. Öyle ki bu merkezde haftanın her günü en az bir etkinlik oluyor. Ki bu rakam hafta sonları 9’a dek çıkabiliyor. Yani sıradan bir günde CKM’nin kapısından giren bir sanatsever, kendi zevkine, ihtiyacına ve bütçesine göre bir etkinlik bulabilir.

PAZARTESİ GÖSTERİ, CUMA KONSER

Üç sezondur CKM’de tematik programlar yapılıyor. Yani haftanın belli günlerinde belli kategorilerde etkinlikler var. Pazartesi resital ve gösteri günü. Salı, perşembe, cuma, cumartesi ve pazar tiyatro günleri. Cuma günleri tiyatro dışında senfonik konserler de oluyor. Çarşambaları ise akustik konserlere ayrılmış durumda. Özellikle son üç sezondur bu konserlere ağırlık veriliyor. Yeni sezonda da bu konserler Ekim’de Fatih Erkoç, Ayhan Sicimoğlu, Tuna Kiremitçi; Kasım’da Ceylan Ertem, Birsen Tezer, Kerem Görsev; Aralık’ta Karsu ve Özdemir Erdoğan ile Mart’ta Erkan Oğur & İsmail Hakkı Demircioğlu gibi sanatçılarla sürüyor olacak. Ayrıca İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Marmara Üniversitesi Müzik Bölümü gibi okulların konserleri de burada yapılıyor.

FESTİVALLERİN ASYA DURAĞI 

CKM, diğer yıllarda olduğu gibi bu yıl da bazı önemli festivallerin Anadolu yakasındaki durağı oluyor. Örneğin geçtiğimiz günlerde yapılan Japonya kültürü orjinli “COMİKON-Istanbul /Manga Fest” etkinliği, genç ve dinamik bir izleyici kitlesini CKM’de buluşturdu. Yapılacak olan festivallere bakarsak da şehrin en önemli kültür aktivitelerinden ikisi bu yıl yine Caddebostan’a uğruyor olacak; 27. Akbank Caz Festivali ve İKSV 21. İstanbul Tiyatro Festivali…

Kasım ayında gerçekleşecek Akbank Caz Festivali’nde, 14 Kasım’da TRT İstanbul Hafif Müzik ve Caz Orkestrası & Sibel Köse; 15 Kasım’da Emir Ersoy Quartera Feat. Türkü Turan ve 16 Kasım’da Baki Duyarlar Kemenjazz Group sahne alacak. Kasım sonundaki tiyatro festivalinde ise karşı yakanın köklü tiyatro ekiplerinden Semaver Kumpanya’nın yeni oyunu “Akşam Yemeği” 21 ve 25 Kasım’da sahnede olacak. Festival kapsamında ayrıca Ankara Devlet Tiyatrosu’nun “İhanet” oyunu da 25 ve 26 Kasım’da sahnelenecek.

CKM’de festival dışında da tiyatro oyunları sahnelenmeye devam edecek. Sezon başında, daha ziyade geçen dönemden devam eden Joko’nun Doğum Günü, Yaşamaya Dair, 39 Basamak gibi oyunlar sahneleniyor. Yeni oyunlar arasında ise dikkat çekici eserler var. Çolpan İlhan & Sadri Alışık Tiyatrosu’nun Binde Bir Gece Diyalogları ve Frankenstein oyunları Ekim’de, eski manken-oyuncu Tuba Ünsal’ın yeni oyunu Kürk Mantolu Madonna oyunu ise Kasım’da izleyiciyle buluşacak.

ŞOVLAR SÜRÜYOR

CKM’deki şovlar, tek kişilik gösteriler bu yıl da olacak. Mazlum Çimen, Metin Uca, Eşber Yağmurdereli ve Ayfer Vardar’ın “Enel Aşk” gösterisi 17 Kasım’da yapılacak. Ayrıca illüzyonist Sermet Erkin, Sunay Akın ve İlhan Şeşen, radyocu Nihat Sırdar, yazar-şair Sunay Akın, gazeteci Enver Aysever ve oyuncu Sermiyan Midyat’ın gösterileri de devam edecek.

CKM’de artık gelenekselleşen Gitar Festivali de bu sene yine Nisan’da yapılacak. Festival kapsamında özle konserler ve yurtdışından (özellikle İran’dan) gelen öğrenciler için workshoplar yapılacak. 15 -25 Şubat 2018’de ise İf İstanbul “Bağımsız Filmler Festivali”nin Asya yakası ayağı CKM olacak. Sezon sonuna doğru CKM’nin ana programının dışına çıkan bir süreç başlıyor. Nisan sonu, Mayıs başı gibi Kadıköy Belediyesi Gönüllü Merkezlerinin yıl sonu etkinlikleri ile Kadıköy’deki okulların yıl sonu gösterileri burada oluyor ki zaten Nisan sonu gibi tiyatrolar bitmiş oluyor.

ÖZEL GÜN ETKİNLİKLERİ

CKM, kültür hayatındaki köşe taşı özel günlere dair etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. Örneğin 10 Kasım Atatürk’ü anma konserleri, 24 Kasım Öğretmenler Günü konserleri, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama etkinlikleri, sömestrde çocuklara yönelik etkinlikler, 2 Şubat Barış Manço gecesi, 24 Ocak Uğur Mumcu ve Demokrasi Şehitlerini Anma Gecesi, yine Ocak ayında Cemal Süreya Anma Gecesi, 13 Mart 2018’te Bedri Rahmi Eyüpoğlu Anma Etkinliği…

USTA RESSAM ERBİL SERGİSİ

Önemli sergilere ev sahipliği yapan CKM Sanat Galerisi’nin yeni sergileri şöyle;

  • Murat Germen-Halil Akdeniz-Bülent Çınar / “İnsan, Şehir, Kültür” adlı karma sergisi/30 Ekim-23 Kasım
  • 34. Aydın Doğan Vakfı Uluslararası Karikatür Yarışması Sergisi / 28 Kasım- 10 Aralık
  • Ursula/Yusuf Katiboğlu sergisi/14 Aralık-7 Ocak
  • Yeldeğirmenli sanatçılar grup sergisi/11 Ocak-6 Şubat
  • Devrim Erbil sergisi/9 Şubat-6 Mart
  • Yücel Tanyeri/Sahne Kostüm Sergisi/9 Mart-3 Nisan
  • Suna Tüfekçibaşı resim sergisi/6 Nisan-3 Mayıs
  •  “Muğlak Alan” sanat tasarım birlikteliği sergisi/8-31 Mayıs
  • Marmara Üniversitesi Heykel Bölümü mezunları gurup sergisi/Haziran

ÇOCUKLARA SANAT

CKM’de çocuklar için hafta sonları iki salonda çocuk oyunları oluyor. Ekim’de İbi-Baldiyar’da Yeni Serüven, Oz Ülkesi, Çizmeli Kedi, İyilik Ağacı; Kasım’da Maşa ile Koca Ayı, Pıtırcıklar, Kaplumbağa İle Tavşan; Aralık’ta Çocuk Oyunu, The Dream Of Libertas, Arı Maya: Kayıp Kıta Amazon ve Küçük Prens oyunları çocuklar için sahnelenecek.

SANAT MERKEZİNDE YOGA

Kadıköy Belediyesi Spor Müdürlüğü’nün geçen sezon başlattığı ücretsiz yoga etkinliklerine CKM ev sahipliği yapıyor. Her cumartesi CKM’nin fuaye alanlarında yoga yapan Kadıköylüler görmek mümkün! Merkezde tüm seminer programları ücretsiz olarak yapılıyor. Örneğin felsefe serisi sürüyor. Geçen sezonlarda da yapılan sağlık semineri yine hafta içi öğlen saatlerinde devam ediyor. Öte yandan uzun süredir devam eden Prof. Dr. A. Didem Uslu ile Okuma Atölyesi de her ayın 1. ve 3. Salı günleri yapılıyor.

YÜZLERCE ETKİNLİK, BİNLERCE SEYİRCİ

Bağdat Caddesi’ne çıkan Haldun Taner Sokağı’nda bulunan CKM’de, 3 tane salon var; 656 kişilik büyük salon ve 125’er kişilik A ve B adlı küçük salonlar. Alt katta Sanat Kütüphanesi, ortadaki 2 katta sinema salonları ve atölye alanı bulunuyor. CKM’de geçen sezonda yapılan bin 37 etkinliğe (tiyatro, konser, bale, gösteri, yarışma, film gösterimi, sergi, seminer, söyleşi, anma toplantısı, okuma atölyesi vb) onbinlerce sanatsever katıldı.


ARŞİV