CKM'de İranlı ressam Kuçekpur'dan sergi

İranlı ressam Alan Kuçekpur’un Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde açılan ve 14 Aralık’a kadar sürecek olan sergisindeki resimler arasında Atatürk ve İstanbul ...

11 Kasım 2010 - 09:11


İranlı ressam Alan Kuçekpur’un Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde açılan ve 14 Aralık’a kadar sürecek olan sergisindeki resimler arasında Atatürk ve İstanbul konulu olanlar dikkat çekiyor.

 
Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde bu aralar ilginç bir resim sergisi var. İranlı ressam Alan Kuçekpur’un 3 Kasım Çarşamba günü açılan ve 14 Aralık’a kadar sürecek olan sergisindeki resimler arasında Atatürk ve İstanbul konulu olanlar dikkat çekiyor.
“Sanatın İnce Yolu” isimli sergisiyle Kadıköylü sanatseverlerle buluşan Kuçekpur, resim yapmaya 7 yaşındayken başlamış. Alan Kuçekpur, yaptığı çalışmaları ve bu işi nasıl başladığını şöyle anlatıyor:
“Bu işe 7 yaşında kimsenin yardımı olmadan başladım. Çok okudum çok çalıştım. 40 yıl boyunca gece-gündüz resim yaptım. Resim ilhama bağlı bir şeydir. İlham gelince resim yapılır. Ben her şeyin resmini yaparım, bir sigara içen insan olsa onu bile çizerim. Genelde resimlerimi realist ve sürrrelist çalışırım.”
Alan Kuçekpur, yurt dışında 1 sene yaşadığını, İstanbul’dan çok etkilendiğini, bu yüzden eski İstanbul’la ilgili resim yaptığını söylüyor. Diğer illerin tarihi yerlerinin resmini de yapmak istediğini belirten, “İpten, taştan her şeyden resim yaparım” diyen Alan Kuçekpur, sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Her tarzdan çalışırım ama resmin anası klasiktir. Onu öğrenemezsen modeli öğrenemezsin, özel çalışmalarım sürrealisttir. İfadelere çok önem veririm. Genelde kendi kafamdan çalışırım ve siyah boya kullanmam siyahı kendim yaratırım. Resimlerimi 3 renkten yaparım. Kadife, suni deri onların üstünde de resim yapıyorum. Resim bir matematik bunu uygulamak lazım. Resmi çizerken o anı yaşayacaksın,aşık olmadan resme ruh veremezsin, resimle adeta dans edeceksin. Senelerdir resim yapıyorum ama hâlâ zevkini bulamadım, tarif edilecek bir şey değil bambaşka bir şey. Bir resmi 10 ay düşünüyorum nasıl yapsam diye ama 2 günde bitirebiliyorum. Bir resim bir kere çizilir ikinci kez çizildiğinde o ilhamı vermezsiniz. Resim ilk beyinde, sonra tuvalde biter”
CKM’deki sergisinin 3. kişisel sergisi olduğunu ifade eden Kuçekpur, resim eğitimi de verdiğini kaydederek, “Benim fırçalarım benim çocuklarımdan daha önemli, resimlerim benim çocuklarım gibidir. İlk hanımım resmimdir, ikincisi ise eşimdir” diye konuştu.


MERVE KEÇECİOĞLU

 


ARŞİV