Cin Ali Eğitim ve Kültür Vakfı, “Yeni Toplum Yeni Çocuk” sergisini Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi 4. Kat Fuaye Alanı'nda açtı. Çocukların yaşamına dair geçmişin izlerini taşıyan bu özel sergi 4 Mayıs’a kadar ziyaretçileri ağırlayacak.
Serginin koordinatörlüğünü yapan Cin Ali Eğitim ve Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Emre Apaydın, serginin temel amacını şöyle açıkladı: “Erken Cumhuriyet Dönemi’nde yeni toplumla birlikte yeni çocuğun ortaya çıkışını anlatmayı amaçladık. 23 Nisan Çocuk Bayramı ve Çocuk Haftası üzerinden Atatürk’ün çocuk sevgisini ve Himaye-i Etfal Cemiyeti aracılığıyla devletin çocuklara sahip çıkışını hatırlatmak istedik. Bu sergi, hem geçmişi hem de o dönemdeki toplum yapısını anlamak adına önemli bir fırsat sunuyor.”
Apaydın, ayrıca sergide yer alan materyallerin, dönemin çocuklarının yaşamına dair önemli veriler sunduğunu ve geçmişin izlerini taşıyan fotoğrafların sergiye özel bir anlam kattığını ifade etti.
GEÇMİŞİN 23 NİSAN’LARINI YAŞAMAK
Sergiyi gezen ziyaretçilere 23 Nisan’ın geçmişteki coşkusunu hatırlatmayı amaçladıklarını belirten Apaydın, serginin girişinde şu mesajı verdiklerini söyledi: “Bu sergiyi yapabilmek için tozlu kitapların, dergilerin ve gazetelerin arasında gezindik. Siyah beyaz yıpranmış fotoğrafların arasından seçtik çocukluğunu büyükannenizin ya da büyükbabanızın, belki de anne babanızın. Bakalım hatırlayacak mısınız?”
Apaydın, bu görsellerin, ziyaretçilerin geçmişteki 23 Nisan anılarını canlandırmalarına olanak sağladığını ifade etti. Serginin, çok sayıda aile arşivinden alınan fotoğraflarla zenginleştirilmiş olduğunu söyleyen Apaydın. “Babamın Gürbüz Çocuk Yarışması, annemin 19 Mayıs stadyumu törenleri, babaannemin Edirne’de açtığı ilk özel anaokulu gibi pek çok kişisel ve tarihi fotoğraf da sergide yer alıyor.” dedi.
Apaydın, serginin çocuklar için de çok öğretici olduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: “Çocuklar için en renkli bölüm ‘İsteriz’ levhalarının sergilendiği alan. Çocuklar, neredeyse yüz yıl önceki akranlarının ihtiyaçlarını görebiliyorlar. Bu, onlara bugünün çocuklarıyla o dönemin çocuklarının taleplerini kıyaslama şansı veriyor. ‘Sevgi’, ‘Oyun’, ‘Tatlı Söz’, ‘Gıda’ gibi temel ihtiyaçların zaman içinde değişmediğini görmek, çocukların geçmişi anlamalarına yardımcı oluyor.”
CİN ALİ EĞİTİM VE KÜLTÜR VAKFI
Merkezi Ankara’da bulunan Cin Ali Eğitim ve Kültür Vakfı, eğitim alanındaki çalışmalarına da devam ediyor. Apaydın, vakfın Cumhuriyet’in erken döneminde açılan eğitim kurumlarını ele aldığı konferansların ikinci bölümünü sürdürdüğünü ve ilk bölümü “Ankara’nın Köklü Eğitim Kurumları” adıyla kitaplaştırdıklarını belirtti. Ayrıca, vakfın çocuklara okumayı sevdirme amacıyla yürüttüğü “Cin Ali Okuma Kulübü” çalışmalarını da sürdürmeye devam ediyor.
Apaydın, “Cin Ali Çocuk ve Eğitim Araştırmaları Kütüphanesi, 10.000’in üzerinde kitap ve dergi koleksiyonuyla her geçen gün zenginleşiyor. Bu koleksiyon, çocukların eğitimine katkı sağlamak adına çok önemli bir kaynak oluşturuyor.” dedi.