'Bluesun Kadıköylü Zeynası'na ödül

​Amerikan Blues Vakfı “Blues’u Yaşatma Ödülü”nü, Kadıköy merkezli Blues Derneği’ne verdi. Dernek başkanı Göksenin Tuncalı, blues yarışması düzenlemek ve kazananları yurtdışına göndermek için sponsor aradıklarını duyurdu

21 Şubat 2024 - 10:43

Göksenin Tuncalı… Gazetemiz okurları bu isme aşina olabilir zira daha önce de sayfalarımıza konuk ettik kendisini. O Kadıköylü bir müzisyen, bir blues tutkunu… 2018’den beri, kurucuları arasında yer aldığı Türkiye’deki ilk ve tek Blues Derneği’nin yönetim kurulu başkanlığını yürütüyor. Müzikal çalışmaları kapsamında kadınlar tarafından yazılmış blues şarkılarını sahneye taşıyan Tuncalı, kadın blues sanatçılarının hikâyelerini paylaşarak onları müzikleriyle anıyor. O’nu yeniden sayfalarımızda yer vermemizin nedeni ise ABD’den bir ödül almış olması.  Zira, blues müziğine katkı sunmak için faaliyet gösteren Amerikan Blues Vakfı (The Blues Foundation), her yıl blues dünyasına önemli katkıları olan kişi ve kuruluşlara verdiği “Blues’u Yaşatma Ödülü”nü (Keeping the Blues Alive) bu sene, Blues Derneği ve Başkanı Göksenin Tuncalı’ya değer gördü.

(Göksenin Tuncalı ve Gürkan Özbek, Amerikan Blues Vakfı Başkanı ve CEO'su Kimberly Horton ile.)

Dünyada bir blues kuruluşunun alabileceği en büyük ödül özelliği taşıyan ödülün açıklamasında, “Bluesun Türk Zeyna'sı’ ve ‘Bluesun Türk Kraliçesi’ olarak tanınan Göksenin Tuncalı’nın Türkiye müzik camiasının önemli isimlerinden biri olduğu belirtilerek,  şarkı yazarı, icracı ve müzik yapımcısı olarak çok yönlü rolünün, onun bu sanat dalına olan derin bağlılığını yansıttığı belirtildi. Açıklamada, Türkiye'deki ilk ve tek Blues Derneği'nin kurucu başkanı olan Tuncalı’nın, ülkesindeki blues ortamının şekillenmesinde önemli bir rol oynadığına dikkat çekilerek, “Ayrıca Blues Derneği’nin güçlü bir gençlik bileşeni de bulunuyor ve gençlerin Avrupa Birliği tarafından desteklenen uluslararası sanat kamplarına katılması sağlanıyor. Geçtiğimiz günlerde Fransa, Litvanya, Hollanda ve Avusturya'dan sanat kuruluşlarının işbirliğiyle genç Türk müzisyenler Köln'deki Roots & Routes RRXP22 kampında performans sergilemek üzere gönderildi. Tuncalı, ‘Blues Seven Kadınlar El Kaldırsın!” gibi özel etkinliklerle kadın müzisyenlerin görünürlüğünün artırılması konusunda da önemli adımlar atıyor.” denildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Diğer yandan son albümü ‘Women’s Blues’da geleneksel Anadolu halk müziğini blues merceğinden yaratıcı şekilde yeniden yorumluyor. Dernek ayrıca sosyal medya ve Spotify gibi platformlar aracılığıyla Türk dinleyicilerini geleneksel Amerikan Blues'uyla ve tarihi blues albümleriyle tanıştırıyor. Bu nedenlerle Amerikan Blues Vakfı, üstün katkılarından dolayı Blues Derneği'ne 2024 Blues’u Yaşatma Ödülü vermekten heyecan duymaktadır. Bu ödül, Derneğin canlı bir blues topluluğu oluşturmaya, çeşitli müzikal ifadeleri teşvik etmeye ve nesiller ve cinsiyetler arasında müzisyenleri güçlendirmeye olan bağlılığını vurgulamaktadır.”
Blues Derneği ile birlikte blues dünyasından yüzlerce adayın gösterildiği ve müzik, eğitim, gazetecilik veya diğer ilgili faaliyetler aracılığıyla blues türüne değerli katkıları bulunan 8  kişi veya kuruluşa verilen bu ödülün 2024 yılındaki diğer sahipleri, ABD’li müzisyen ve prodüktör Larry Chambers, ABD’li prodüktör ve organizatör John Hall, ABD’li radyocu Mark Stenzler, Fransız festival organizatörü ve kulüp sahibi Anne Marie & Jacques Garcia, ABD’li fotoğrafçı Laura Carbone, ABD’li blues mızıkası duayeni Lee Oskar ve ABD’li Ohio/Columbus Blues Birliği oldu.

BLUES DÜNYASINA İSTANBUL DAVETİ

Ödül töreni, 19 Ocak’ta bluesun evi olarak bilinen ABD Memphis Tennessee’de gerçekleşen “Uluslararası Blues Haftası” etkinlikleri kapsamında yapıldı. Önemli blues profesyonellerini buluşturan törene katılan Başkan Göksenin Tuncalı ve Başkan Yardımcısı Gürkan Özbek’in teşekkür konuşmaları ilgiyle karşılandı. Türkiye’de güçlü bir blues ortamı olduğundan bahseden Tuncalı, uluslararası işbirliklerine hazır oldukları mesajını vererek, blues dünyasını İstanbul’a davet etti. Tuncalı konuşmasını Etta James’in “Blues is My Business” şarkısından bir kuple söyleyerek bitirdi. Tuncalı ve Özbek, Amerika’daki birçok blues derneğinin yöneticisiyle birlikte atölye ve toplantılara da katılarak, potansiyel iş birliği temaslarında bulundu.

“DERNEĞE MEKAN LAZIM”

Göksenin Tuncalı ile ABD dönüşünde,  -dernek etkinlik ve konserlerine ev sahipliği yapan, kendisinin de sıkça sahne aldığı-  blues müzik mekanlarından Ağaç Ev Kadıköy’de görüştük. Tuncalı, “Sizi Halitağa Caddesi’ndeki dernek merkezimizde ağırlamak isterdik ama pek mümkün değil. Çünkü ofisimizi pandemide 9 metrekare, ufacık, karanlık bir ofise taşımak zorunda kaldık. Yönetim kurulumuz oraya sığamıyor. Toplantılarımızı benim evimde ya da Kadıköy'de bir kafede yapıyoruz 3 yıldır.” diyerek, derneğin mekan sıkıntısından bahsetti. Maddi imkansızlıklara rağmen kazandıkları Blues’u Yaşatma Ödülü hakkında bilgi veren Göksenin Tuncalı, bu ödül için Amerikan Blues Vakfı yöneticileri ile daha önce ödüle layık görülen kişiler tarafından aday gösterilme usulü ile değerlendirme yapıldığını anımsatarak, bu prestijli ödüle layık görülmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.  “Bu, blues dünyasında bir derneğin alabileceği en büyük ödül ve çok büyük bir onur...” sözleriyle yaşadığı gururu paylaşan Tuncalı, derneğin bu ödülü, bluesu yayma ve destekleme girişimlerinin yanı sıra,  gençler ve kadınlarla ilgili çalışmaları nedeniyle aldığını, 2 yıldır Avrupa'daki sanat kamplarına genç sanatçıları gönderdiklerini ve göndermeyi de sürdüreceklerini söyledi.

Yıllardır gönüllü olarak, pek çok zorluğa göğüs gererek canla başla çalıştıklarını anlatan Tuncalı, “Aslında verdiğimiz emeğin çok değerli olduğunun farkındayız. Ancak bir de böyle önemli bir otoriteden destek gelince insan bambaşka duygular yaşıyor. Görülmek ve takdir edilmenin yanı sıra, ülkemizin tanıtımına da böyle saygın bir şekilde katkıda bulunduğumuz için çok mutluyuz. Bu mutluluğu paylaştığım, başta başkan yardımcımız Gürkan Özbek olmak üzere yönetim kurulundaki tüm arkadaşlarıma, değerli gönüllülerimize ve destekçi müzisyenlerimiz ile dansçılarımıza en derin teşekkürlerimi sunarım.” dedi.  Göksenin Tuncalı, bundan sonra bu ödülle spotların çevrildiği Türkiye’de ülkemizde daha da güzel işler yapacaklarına emin olduklarını anlatarak, “Projelerimiz çoktan hazır. Finansal destek de bulabilirsek hem ülkemizdeki müzik ortamının güçlendirilmesi hem de Türkiye’nin önemli bir blues merkezi olarak tanıtılması anlamında başarılı işlere imza atacağımıza inanıyorum. Destek olmak isteyen sanatsever kişileri ve kurumları bizimle iletişime geçmeye ve projelerimizi dinlemeye davet ediyorum.” çağrısında bulundu.

SPONSOR ARAYIŞI

Göksenin Tuncalı, Amerika'da Blues Vakfı yöneticileriyle yaptıkları toplantıya dair de şunları aktardı: “International Blues Challenge'da Türkiye'den müzisyenleri de görmek istediklerini söylediler. Bu yarışma, Blues'un Eurovision'u gibi bir şey. Blues Vakfı’na üye olan dünyadan dernekler kendi ülkelerinde yarışma düzenleyip, birincilerini de her yıl Memphis'te düzenlenen Uluslararası Blues Yarışması’na gönderiyorlar. Bizim şu anki en büyük hedefimiz bu sene bir ‘Türkiye Blues Yarışması’ düzenleyerek kazanan grubu/grupları seneye hem ABD’ye hem de European Blues Challenge'a (Avrupa Blues Yarışması) gönderebilmek.  Ama bunun için gereken maddi kaynak, derneğimizin mütevazi bütçesini fazlasıyla aşıyor. Bu proje için sponsor desteği arıyoruz.”

 


ARŞİV