Bizim çocuklar ‘On İkinci Gece’yi sahneliyor

Bizim Çocuklar Tiyatro Ekibi, Halis Kurtça Çocuk Kültür Merkezi’nin 5’inci yılında William Shakespeare’nin ‘On İkinci Gece’ oyununu sahneleyecek

18 Ocak 2024 - 17:55

Kadıköy Belediyesi Halis Kurtça Çocuk Kültür Merkezi’nin (HKÇKM) Bizim Çocuklar Tiyatro Ekibi, dünyanın en iyi dram oyunu yazarı olarak bilinen William Shakespeare’nin ‘On İkinci Gece’ oyununu sahneliyor. Daha önce Bizim Çocuklar Radyo Tiyatrosu tarafından seslendirilen eser, 20 Ocak Cumartesi günü 9 yaş ve üzeri seyircileri ile buluşacak. 

HÇKM yöneticisi Hülya Demirci, “Bu sezonun ilk oyununu On İkinci Gece’yi 20 Ocak’ta sahneleyeceğiz. Ayrıca 20 Ocak ile 5’inci yılımızı da kutluyor olacağız” dedi. Çocukların çok heyecanlı olduğunu vurgulayan Demirci, “Eski ekibimizden üç kişi tekrar sahneye çıkacak, 10 çocuğumuz ise ilk defa sahneye çıkıyor” şeklinde konuştu

ÇOCUKLAR BİRBİRİNİ MOTİVE EDİYOR

Bizim Çocuklar’ın yeni tiyatro hocaları Yahya Uluğ ve Ece Zehra Kayıhan ile konuştuk.

İlk başta birbirlerini tanımak için iki aylık bir oyun süreci geçirdiklerini aktaran sınıf öğretmeni ve dramaturg Yahya Uluğ, “Çünkü bizim yaptığımız çalışmanın temelinde oyun var, oyunu çocuklarla iletişim kurmanın yolu olarak kullanıyoruz” şeklinde konuştu. Uluğ, “Radyo tiyatrosunda çalıştığımız metni sahneye uyarladık. Çocuklar istekli, içlerinde bu işi yapmak için hevesli arkadaşlarımız var ve onların bu hevesi diğer arkadaşlarını da motive ediyor” dedi. Provaları haftada iki gün yaptıklarını belirten Uluğ, “Çocuklar hevesli olduğu için, yetişkinlerle sorun yaşadığımız konularda, çocuklarla hiç sıkıntı yaşamadık. Daha istekli ve yeniye açıklar, bizim işimizi kolaylaştırdılar” dedi. On İkinci Gece oyununu sahnelerken çocukların potansiyelini kullanmak istediklerini vurgulayan Uluğ, “Burada yetişkinlere yönelik reji tasarımından ziyade, çocukların bu işin neresinde var olmak istediklerini keşfedip, onları konumlandırdık. Oyun içinde enstrüman çalan arkadaşlar var, koreografi ve dansta yetenekli olup ön plana çıkan arkadaşlar var” şeklinde konuştu. Kostümde ve metnin akışında çocuklardan öneriler aldıklarını belirten Uluğ, bu durumun kendileri için çok değerli olduğunun altını çizdi. Uluğ, “Biz söylemeden oyunla ilgili tasarım fikri oluşturan arkadaşımız var, kendi rolüne çalışıp ertesi gün profesyonel oyuncu gibi oyun çıkartıp gelen arkadaşlarımız var” dedi. 

ÇOK ŞANSLIYIM

Tiyatro hocası Ece Zehra Kayıhan oyun provaları hakkında şöyle konuştu: “Çocuklar çok istekli ve motive bir şekilde geldiler. Bu kadar yetenekli öğrencilerle çalışmak hem çok keyifli hem de çok güzel bir deneyim oldu. En önemli maddemiz derslerden keyifli ve yüzümüz gülerek çıkmak. Provalarda yoğun çalışıp, yorulsak da hep mutlu ayrıldık. Çalışmalarımızın dönüşlerini onlardan görmek gurur verici, böyle bir ekiple çalıştığım için çok şanslıyım”. 

NEDEN ON İKİNCİ GECE?

Yahya Uluğ, “Çocuklar için hem eğlenceli hem de birbirinden farklı toplumsal tipleri görebilecekleri bir hikâye. Çocuklardan gelen öneriler arasında, toplumsal tipleri eleştirenler oldu, birbirlerine oynadıkları karakterlerin eleştirisini verenler oldu. Ayrıca kadrosu kalabalık, çocukların farklı tipleri görebileceği karakterler var” şeklinde konuştu. 

Ece Zehra Kayıhan, oyun karakterlerinin bir sürü farklı duygu ve kişiliği temsil ettiğini belirtti. Kayıhan, “Birden fazla rolü olan oyuncularımız var, büyük kostüm değişiklikleri olmadan, sadece sesleriyle  karakter değişimini sağlıyorlar. Yani ses, müzik ve dans öğelerini birlikte çalışabileceğimiz bir oyun seçimi yaptık” dedi. 

ON İKİNCİ GECE 

Soylu bir kadın olan Viola, abisiyle gemi seyahatine çıkar. Beklenmedik bir kaza sonrası yabancı bir ülke topraklarına çıkan genç kadın, kendi güvenliğini sağlamak için erkek kılığına girip Dük'ün hizmetine girer. Ancak Viola hizmetinde olduğu Dük'e âşık olur. Dük ise Viola'yı kendi âşık olduğu kadına gönderip aşkına inandırmasını ister. Beklenmedik anda çıkıp gelen ve Viola'ya benzeyen adam ortalığı iyice karıştırır. Her şeyin birbirine karıştığı Illyria'da işler nasıl çözülecek?



 


ARŞİV