Bilimin ışığında bir atölye

Bilimin gelişmesi, yaygınlaşması ve erişilebilirliğinin artması amacıyla kurulan Kadıköy Armoni Evrim Atölyesi’nin üyeleri, daha fazla insanla bir araya gelerek kolektif bir çalışma yürütmeyi hedefliyor.

30 Haziran 2021 - 00:34

Avcılar ve Pangaltı’ndan sonra Kadıköy’de de kurulan Armoni Evrim Atölyesi, online platformlarda etkinlikler düzenlemeye devam ediyor. Farklı üniversitelerden öğrencilerin bir araya gelmesiyle oluşan atölye, Türkiye’de bilimsel eğitimin her geçen gün gerilemesi sebebiyle farkındalık yaratmak amacıyla kuruldu. Kadıköy Armoni Evrim atölyesi sadece merkezlerine koydukları evrim teorisi konusuna değil, birçok toplumsal meseleye de odaklanıyor. Bunlardan biri 3 Temmuz tarihinde Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda gerçekleşecek. Marmara Denizi’nde ciddi bir soruna sebep olan müsilaj meselesi, herkesin katılıma açık bir forumda ele alınacak.

“FARKINDALIK YARATMA ÇABASINDAYIZ”

Yaklaşık 1 yıldır Kadıköy Armoni Evrim Atölyesi’nde yürütücülük yapan Marmara Üniversitesi İktisat Bölümü öğrencisi Cumali Kaya, Kadıköy Armoni Evrim Atölyesi’nin kuruluşunu şöyle anlatıyor: “Kadıköy Armoni Evrim Atölyesi, farklı üniversitelerden arkadaşların bir araya gelerek kurmuş olduğu gönüllü bir oluşumdur. Türkiye’de bilimin gelişmesi, yaygınlaşması ve erişilebilirliğinin artması hedefiyle kurulduk. Öte yandan Türkiye’de bilimsel eğitimin her geçen gün gerilemesi, lise ve üniversitelerde bilimsel araştırma olanaklarının azalmasına tepki olarak farkındalık yaratma çabasındayız” diyor ve şöyle devam ediyor: “Kadıköy Armoni Evrim Atölyesi henüz çok yeni bir kuruluş. Atölyeyi kurarken diğer arkadaşlarımızın deneyimlerinden ve desteklerinden de yararlandık. Avcılar ve Pangaltı Evrim Atölyeleri bizden önce kurulmuş olan atölyeler ve bu süreçte onlardan da yardım aldık. Atölyede çeşitli konularla ilgili etkinlikler, okuma grupları, bilgi yarışmaları düzenliyoruz. İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde etkinliklerimiz online olarak gerçekleştiriliyor olsa da, ilerleyen dönemlerde duruma göre yüz yüze etkinlikler yapmayı planlıyoruz.

“EVRİM TEORİSİ MÜFREDATTAN ÇIKARILDI”

Atölyenin temel amaçlarına değinen Kaya, “En büyük amacımız evrim teorisinin anlaşılması ve bu teoriye dair en azından temel bilgilerin ulaşılabilir olmasına katkı sağlamak. Bunun dışında bilimden taraf olarak farklı disiplinlerden konuları da işlemeye çalışıyoruz. Aslında evrime, bilime dair etkinlikler düzenlemeye çalışmak, ister istemez bizim dünyaya bakışımızı da ortaya koyuyor. Dışarıdan bakan bir insan bizim amacımızın, mevcut karanlığı bilimsel bir dünya görüşü ile aydınlatmaya çalıştığımızı rahatça anlayabilir. Evrim teorisinin bilimsel anlamda günümüzde en kapsamlı, üzerine en çok araştırma yapılan teori olduğunu biliyoruz. Sadece ülkemizde değil neredeyse tüm dünyada ideolojik olarak sistematik biçimde evrime karşı çıkılıyor. Türkiye’de de uzun yıllardır yapılan evrim karşıtlığının son hamlesi olarak 2017 yılında evrim teorisi müfredattan çıkarıldı” diyor.

“AMACIMIZ DAHA FAZLA İNSANA ULAŞMAK”

Cumali Kaya, Kadıköy Armoni Evrim Atölyesi bünyesinde gerçekleşen etkinliklere de değiniyor: “Etkinliklerimizin konularını genellikle planlama grubumuz ile belirliyoruz ve tabii bunun dışında önerileri de dikkate alıyoruz. Şimdiye dek evrime dair başlangıç düzeyi denilebilecek etkinlikler de yaptık, daha özel ve detaylı etkinlikler de. Evrim ağırlıklı etkinliklerimizin yanı Covid-19 ya da müsilaj gibi toplumsal konuları ele aldığımız etkinlikler de düzenledik. Gündemin kendisi bizim etkinliklerimizin konusunu etkiliyor diyebilirim. Etkinliklerimize isteyen herkes katılabiliyor ve hatta isteyen herkes bizimle doğrudan planlama kısmına da dahil olabiliyor. Bu bizim için çok önemli, çünkü aslında amacımız daha fazla insana ulaşmak. Daha fazla insan ile temasta kalarak düşünen, sorgulayan, araştıran insanlarla bir araya gelmek, kolektif bir çalışma örmek. Bu sebeple bizim oluşumumuza katılmak; eleştiri, öneri iletmek isteyen herkes sosyal medya hesaplarımızdan bize ulaşabilir. Biz her türlü iletişime açığız” diyor ve son olarak şunları ekliyor: “Röportaj vesilesiyle İstanbul’daki evrim atölyeleri olarak başlattığımız bir etkinliğe de gazeteniz üzerinden çağrı yapmak isteriz. Bir süredir deniz salyası ve müsilaj adıyla Marmara Denizi’nde ciddi bir sorun gündemde. Gündemde olması bir yana, tüm geleceğimizi etkileyeceğini de biliyoruz. Bu noktada kendi üzerimizde bir sorumluluk da hissediyoruz ve bu sorumluluk hissinin verdiği refleks ile evrim atölyeleri olarak bir forum yapmayı planlıyoruz. 3 Temmuz’da Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda evrim atölyeleri ve çeşitli oluşumlar ile birlikte düzenleyeceğimiz müsilaja dair foruma herkesi bekleriz.

SOSYAL MEDYA HESAPLARI

İnstagram: @armonievrimatolyesi

Twitter: @Kadikoyevrim

YouTube: Evrim Atölyesi


ARŞİV