Beyaz yakalı şarkısı; Samsa

Muhtelif müzik grubu; Franz Kafka’nın ünlü hikayesi Dönüşüm’ün kahramanı Gregor Samsa’dan esinlenerek ilk bestelerini yaptı

15 Mart 2017 - 15:18

‘’Kendi dinlemek istediği şarkıları icra etmek’’ için 2014 yılında kurulan Muhtelif müzik grubu; Franz Kafka’nın ünlü hikayesi Dönüşüm’ün kahramanı Gregor Samsa’dan esinlenerek yaptığı ilk bestesi “Samsa” için hazırladığı video klibi paylaştı.

Kendisini “Bir Doğu Akdeniz Müzikli Turu” olarak tanımlayan grup, bölgenin farklı dil ve kültürlerine ait popüler ve geleneksel şarkıları sahnede hikâyeleriyle birlikte sunuyor. Grubun ilk bestesi olan “Samsa”’ ise Kafka’nın Gregor’una yaşadığımız coğrafyadan bir selam gönderiyor. Düzenlemesi Cem Dinler tarafından yapılan şarkının stüdyo kaydında davulda Onur Alatan, klarnette Ünsal Çeliksu, udda Selim Boyacı ve perküsyonda Güray Cantürk konuk müzisyen olarak yer aldı. Bir beyaz yakalı/ofis çalışanı hikâyesinin anlatıldığı klibin yönetmenliğini Avni Can Eren (Ehemm Productions) üstlendi. “Samsa” karakterini oyuncu Ersin Umut Güler’in canlandırdığı videoda kullanılan maskeler ise sanatçı Seda Mit tarafından hazırlandı.

Çevirmen Emine Ayhan da şarkı için bir “sunuş” yazdı; “(…)İnsanlaşırken “hayvanlaşma,” bireyleşirken sürüleşme, toplumsallaşırken yalnızlaşma şeklinde işleyen bu çift-taraflı oyun Samsa için mutlu sonla bitmez  ama o, iktidar alanı dışında başka bir hayatın imkanını arayan soruyu sormuştur: Ne oldu bana? Her sabah zorla işe giderken, marketlerde alışveriş yaparken, ezici çalışma koşullarına uyum sağlamaya çabalarken, binbir ezberle makbul olmaya uğraşırken, tıpkı bir eklembacaklıya dönüşmüşçesine şaşkınlıkla, aynaya bakıp sormamız gereken sorudur bu: Ne oldu bana? Samsa’nın işaret ettiği hakiki bir dönüşüm umuduyla…”

www.muhtelifmuzik.com


ARŞİV