Berlinli genç cazcılar Kadıköy yolcusu

“Uluslararası Kadıköy Festivali Caz Günleri” açılışında konser vermeye hazırlanan Jugend Jazz Band Charlottenburg orkestrasının şefi Christof Griese, “Kadıköy Belediyesi’nin, kentin kültür alanında sorumluk alarak böyle bir festival organize etmesi çok önemli. Kadıköy konserimiz için heyecanlıyız…”

18 Eylül 2019 - 14:14

Uluslararası Kadıköy Festivali (KADFEST), 25-28 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek olan caz günleri ile sona erecek. Kadıköy Belediyesi’nin ilk caz festivali olma özelliğini taşıyan “Cazz Fest” açılışa gün sayıyor. Festival kapsamında 4 gün boyunca ilçedeki 3 mekanda 7 konseri ücretsiz olarak Kadıköylülerle buluşturacak olan festivalin açılışını ise Alman caz müzisyenleri yapacak.

Berlinli caz bestecilerinin eserlerini çalmasıyla tanınan 17 kişilik çok yönlü ve genç bir ekip olan Jugend Jazz Band Charlottenburg ( Gençlik Caz Grubu Charlottenburg), Kalamış’ta konser verecek. Goethe Institut ortaklığıyla organize edilen ücretsiz konser 25 Eylül Çarşamba akşamı saat 20.30’da yapılacak.

Kısaca JayJayBeCe adıyla bilinen orkestra, 2010 yılında (UDJ) Alman Caz Müzisyenleri Birliği ve Skoda Jazz Preis tarafından modern müziğin yeniden yorumlanmasındaki başarıları nedeniyle ödüllendirilmiş genç bir topluluk. JayJayBeCe –JugendJazzBand Charlottenburg’un kısaltması– 1987 yılında, Berlin’deki Charlottenburg Müzik Okulu’nda müzisyen Christof Griese tarafından kuruldu. Kuruluşundan tam altı ay sonra, Berlin’de düzenlenen Avrupa Big Band yarışmasında üçüncülük ödülü aldı. Genç müzisyenlerin sadece Berlinli bestecilerin eserlerini seslendirdiği grup, bu özgün konsepti nedeniyle Berlin, Londra – Lewisham, Norwich, Cardiff, Eindhoven, Kopenhag, Leipzig ve Nürnberg vb. çok sayıda festivale davet edildi. JayJayBeCe 1992’de Goslar’da düzenlenen Almanya Orkestra Yarışmasında birincilik ödülünü aldı; 1995’te Berlin’de düzenlenen Studioprojekt Yarışması’nı kazandı. Ekip, 9 yıl önce de Bundesbegegnung Jugend Jazz etkinliğinde, Skoda Caz Ödülü ve Almanya Caz Müzisyenleri Birliği’nin çağdaş caz müziği icrası dalında verdiği özel ödüllere layık görüldü.

Kadıköy yolculukları öncesi, ekibin kurucusu ve şefi Christof Griese, Berlin’den sorularımızı e-mail üzerinden yanıtladı.

  • Sizi tanıyalım lütfen.

1957 doğumluyum. 1986’dan beri müzisyen Imke Fischbeck’le evliyim, 3 çocuğumuz var. Berlin’deki Musikschule City West’te saksofon ve orkestrasyon dersleri veriyorum, buradaki caz departmanını yönetiyorum.

  • JayJayBeCe’yi, müziğini hiç dinlememiş birine nasıl anlatırdınız?

Genç insanların, sadece Berlinli caz bestecilerinin bestelerini çaldığı eşsiz bir topluluk… JayJayBeCe, JugendJazzOrchester Charlottenburg (kurulduğu semtin adı) manasına geliyor. Bu grup eşsiz çünkü genç hevesli müzisyenler, oldukça özel ve ilginç repertuvar… Umduğunuz/tahmin ettiğiniz hiçbir şeye benzemiyor!

80 BESTELİK REPERTUVAR

  • Bahsettiğiniz bu ilginç repertuvar hakkında biraz daha bilgi verir misiniz?

Oldukça modern ve büyük gruplardan beklenilen tarzda değil. JayJayBeCe besteleri farklı şekillerde icra ediyor. Kısmen avantgard etkilerle farklı yorumlamalar yaparken doğaçlama için de boşluklar bırakıyoruz.  

Bu repertuvar, benim grubu kurduğum 1987 yılından bu yana aralarında Julia Hülsmann, Birgitta Flick, Monika Schönfelder, Maria Baptist, Henriette Müller, Nikolaus Schäuble, Malte Schiller, Friedemann Graef, Tal Balshai, Conny Bauer, Daniel Busch, Gebhardt Ullmann, Oli Bott gibi isimlerin bulunduğu 80 bestecinin eserleriyle zenginleşti. Aynı zamanda elbette ki benim bestelerim de var.

  • Gruptaki 17 müzisyenin cinsiyet ve yaş dağılımı nasıl?

Gruptakilerin yaşları normalde 16-24 arasında, ama İstanbul konser ziyareti  için 30 yaş civarında olan 2 misafir/yedek sanatçımız var. Şuan 4 kadın müzisyen var. 2012-2015 yılları arasında 6 kadın üye vardı.

  • Oldukça kalabalık bir ekip. Uyum içinde nasıl çalabiliyorsunuz?

Benim için bu genç insanlarla çalışmak büyük zevk, beni genç tutuyor. Koordinasyon bazen zor oluyor, özellikle İstanbul’daki bu konser gibi projeler için. Ama grup üyeleri çoğunlukla oldukça disiplinli ve provalara iyi hazırlanıp geliyorlar. En önemlisi de müzik yapmayı ve bu özel grubun parçası olmayı seviyorlar.

35. YAŞA HAZIRLIK

  • 8 albüm ve pek çok ödülünüz var. JayJayBeCe’nin gelecek için hedefleri ne?

Ben oldukça yaşlandım, bu grupla önümüzdeki 4-5 yıl daha çalışacağım. Ondan sonra umarım ki grubu bu konseptle yaşatmaya devam edecek birisi çıkar. Umarım ki, grubumuzun 35. yıldönümü olan 2022 yılında 9. albümümüzü çıkaracağız. Berlin ve Almanya geneli başta olmak üzere, Türkiye gibi başka ülkelerde de konserler vermek istiyoruz.

  • Daha önce Türkiye’ye geldiniz mi hiç? Turist olarak yahut grupla birlikte konser için?

20 yıl önce turist olarak Antalya’da bulunmuştu. Ama hiç Kadıköy’e, İstanbul’a gitmedim. Ben ve grubumuz bunun için çok heyecanlıyız.

  • Kadıköy, Kadıköy’ün müziği, buranın dinleyicisi hakkında neler biliyorsunuz?

Kadıköy hakkında güzel şeyler duydum. Ama oraya ait herhangi bir müzik dinleme şansım olmadı şimdiye dek, umarım şimdi olacak.

  • Kadıköy konserinizin repertuvarı nasıl? Sürpriz var mı?

En iyi bestelerimizden oluşan ilginç bir repertuvar olacak. Grup üyemiz Yannic Rösch’ün de bir bestesini çalacağız.

  • Bir kamu kuruluşu olarak Kadıköy Belediyesi’nin böyle bir caz festivali düzenlemesi hakkında görüşünüz nedir?

Yerel halk ve müzisyenler için böyle bir festival iyi bir fikir. Kadıköy Belediyesi’nin, kentin kültür alanında sorumluk alarak bunu organize etmesi çok önemli.

  • Konser öncesi dinleyiciye mesajınız nedir?

Genç müzisyenlerin müziğine şaşıracaksınız. Eminim ki konserden zevk alıp, evlerinize ceplerinizde yeni deneyimlerle döneceksiniz.

16 GENÇ MÜZİSYEN

Jakob Reisener (piyano), Leon Griese (davul), Milena Mette (tuba), Pelle Buschmann (elektro bas gitar), Ettore Marrangon (gitar), Laszlo Griese-Simeon Prause-Jan Ole Zabel (trombonlar), Donat Kubrinski-Elina Dalewski-Kelly O'Donohue (trompet), Elena Peiritsch- Gabriela Solovyova (alto saksafon), Aaron Klenke-Sebastian Lange (tenor saksafon) ve Yannic Rösch (bariton saksafon)


ARŞİV