Berlin’den İstanbul’a; Saz

Berlinli genç bir kadın müzisyenin, sazın öyküsü uğruna İran'a uzanan yolculuğunun belgeseli “Saz”, dünya prömiyeri için İstanbul'da…

03 Nisan 2019 - 13:48

Avusturya’da Leh bir anne ile Çek bir babanın kızı olarak dünyaya gelen ve Türkçe dahil sekiz dili çok iyi derecede konuşan Berlinli müzisyen Petra Nachtmanova, saz çalan az sayıdaki Batı Avrupalı müzisyenden biri. Yüzlerce yıldır kuşakları biraraya getiren sazın, yüzyıllardır nasıl hâlâ birçok kültürün kalbinde yer aldığını öğrenmek isteyen Nachtmanova, Berlin’den yola çıkıp yedi ülke, 10.000 kilometre aşarak sazın doğum yeri Horasan’a gidiyor. Petra Nachtmanova, Berlin’den Horasan’a uzanan yolda, Balkanlardaki gizli köyler üzerinden kalabalık İstanbul’a, oradan Anadolu’nun tepelerini aşarak Kafkas Dağlarına ve Azerbaycan âşıklarına ulaşıyor. Yönetmen Stephan Talneau’nun bu yolculuğu bir belgesel haline getirdiği “Saz”; müziğin gücünü gösteren ve dünyanın sınırlarını zorlayan, kültürler ve zaman arasında köprü kuran bir yol filmi.

Stephan Talneau’nun ilk filmi “Saz”, İKSV’nin düzenlediği 38. İstanbul Film Festivali’nin Musikişinas bölümünde, 5 Nisan Cuma akşamı 19.00’da Beyoğlu Sineması’nda, sinemaseverlerle ve müzik tutkunlarıyla buluşarak dünya prömiyerini yapacak. Filmi 7 Nisan Pazar günü saat 16.00’da Cinemaximum Zorlu Center’da ve 9 Nisan Salı öğlen 13.30’da Cinemaximum City’s 3’te izlemek mümkün.


ARŞİV