Baş sopranoya veda…

Operamızın değerli sanatçılarından baş soprano Leyla Demiriş, son yolculuğuna uğurlandı

29 Eylül 2016 - 15:18
Türkiye operasının “Primadonnası” olarak tanınan baş soprano Leyla Demiriş yaşamını yitirdi. 23 Eylül günü vefat eden Demiriş’in ölüm haberini Oyuncular Sendikası resmi sosyal medya hesaplarından “Türk operasının usta ismi Leyla Demiriş hayatını kaybetti. Başımız sağolsun” diyerek duyurdu. 71 yaşındaki sanatçı, tedavi gördüğü Fulya Acıbadem Hastanesi’nde hayatını kaybetti. Baş soprano Leyla Demiriş için 26 Eylül sabahı Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda tören düzenlendi.
Törende gözyaşlarını tutamayan Demiriş’in kızı Arzu Demirer, annesinin hayatının sadece operadan ibaret olmadığını dile getirerek, “Operaya sadece şarkı söylemek için gelmiyordu. Türk operasını iyi yerlere getirmek için çok çalıştı. Vefat edene kadar, yetiştirdiği isimlerin doğru tekniklerle söylemeleri için uğraştı. Babamın eserlerinin yaşaması için çok uğraştı.” dedi. Arzu Demirer’in oğlu Ada Demirer de, “Anneannemi çok seviyorum. Onu hiç unutmayacağım, gelecekte onun eserlerini yaşatacağım.” ifadesini kullandı. Eski İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürü Kerim Soysal ise Leyla Demiriş’in başarılı bir opera sanatçısı olduğuna vurgu yaparak, “Görev aldığı bütün eserlerde başrolleri söyledi. Gerçekten hakkını verdi. İnanılmaz nüansları çok kolaylıkla yapabilen, bu yüksek başarısı karşısında tevazuuyla yaşayabilen ender sanatçılarımızdandı. Böyle bir değer İtalya’da, Fransa’da olsaydı, bugün birçok pop sanatçısından daha fazla ismi geçerdi. Temennim odur ki büyük Türk milleti, Leyla gibi sanatçıların yetişmesine vesile olan bir yaşam tarzını seçer” yorumunu yaptı.
Ender Arıman, Engin Serdar Öztürk, Engin Uludağ, Otilia İpek ve opera sanatçılarının yanı sıra sanatçının ailesi, öğrencileri ve dostlarının katıldığı törende, sanatçıyı anlatan bir video gösterildi. Demiriş’in cenazesi, daha sonra Teşvikiye Camisi’nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.

Eşine beste yapmıştı
Leyla Demiriş’in sanat hayatı 1964 yılında henüz konservatuvar öğrencisiyken Turandot operası “Liu”da başrolü ile başladı. Sanat hayatını ve baş solistlik görevini otuzdan fazla yabancı opera ve birçok Türk Operası’nın en büyük partileri yorumlayarak sürdüren Demiriş, eşi besteci Devlet Sanatçısı Okan Demiriş’in kendisine ithafen bestelediği “IV. Murat”, “Karyağdı Hatun”, “Yusuf ile Züleyha” isimli Türk operaları ve Adnan Saygun’un “Köroğlu” isimli operası ile Mevlâna Oratoryosu’nun dünya prömiyerlerindeki başarılı yorumlarıyla tanınıyor. E.Cartis, A.Florescu, V.Campagnano, N.Nikolov gibi dünyaca şan pedagogları ile çalışan ve ilk plağını 1986 yılında çıkaran Demiriş, kariyeri boyunca Tosca, Madam Butterfly, Cavalleria Rusticana, İl Trovatore, Nabucco operalarında sahneye çıktı.

 

ARŞİV