‘Baltalı ilah' Zagor, Kadıköy'den geçti

İtalya’nın ünlü çizgi roman kahramanı Zagor ve onun en yakın arkadaşı Çiko’nun yaratıcısı Gallieno Ferri ile İtalya’nın önde gelen çizerleri Kadıköy’de hayranlarıyla buluştu.

11 Kasım 2010 - 09:24

  

İtalya’nın ünlü çizgi roman kahramanı Zagor ve onun en yakın arkadaşı Çiko’nun yaratıcısı Gallieno Ferri ile İtalya’nın önde gelen çizerleri Kadıköy’de hayranlarıyla buluştu. Karga Bar’da gerçekleştirilen ‘Zagor Gecesi’nde onlarca Zagor hayranı Ferri’den imza alabilmek için uzun bir kuyruk oluşturdu.

 
Çizgi roman Mister No’nun da çizeri olan İtalyan Gallieno Ferri, 1001Roman Yayıncılık tarafından 30 Ekim-7 Kasım 2010 tarihleri arasında birincisi organize edilen “Çizgi Roman Günleri” kapsamında İstanbul’da bir dizi etkinliğe katıldı. 81 yaşındaki Gallieno Ferri Kadıköy Karga Bar’da 4 Kasım Perşembe akşamı düzenlenen “Zagor Gecesi”nde “bireysel silahsızlanma” yönünde önemli bir sosyal sorumluluk projesine imza attı. Gecede açık arttırmayla satılan “Zagor” orijinal çizimlerinin geliri, 16 yıldır Türkiye’de bireysel silahsızlanma için mücadele veren Umut Vakfı’na bağışlandı.
Gecede Umut Vakfı Mütevelli ve Yönetim Kurulu Üyesi Sibel Savacı, vakfa ve toplumsal farkındalık misyonuna yaptığı katkılardan dolayı ünlü İtalyan çizerler Gallieno Ferri, Giancarlo Orazi, Marco Verni ve 1001Roman Yayıncılık’ın sahibi Fuat Aktüre’ye birer plaket sundu. Törende bir de konuşma yapan Savacı, “Geçmişte yayımlanan çizgi romanlar savunma, savaş ve benzeri içerikli de olsa bir sosyal sorumluluk taşıyordu ve sonunda mutlaka okuyanlara bir hayat ve insanlık dersi veriyordu. Aynı çizerlerin bu işbirliği ile sürdürdüğü misyonun bugünkü çizerlere de örnek olmasını umut ediyorum” dedi.
“Zagor Gecesi”nde ayrıca, bir Zagor hayranı olan İtalyan Rock yıldızı Graziano Romani Zagor için çıkartmış olduğu “Zagor King of Darkwood” adlı albümünü canlı olarak seslendirdi. Geceye katılanlar Ferri’ye ait orijinal ve birçoğu yayımlanmamış çizimlerin yer aldığı “Zagor Sergisi”ni gezme şansını, ayrıca 1001Roman Yayıncılık tarafından çıkarılmış olan Zagor ile ilgili tüm çizgi roman, çizim ve eşyaları imzalatma olanağını buldu.
Geceye Ferri’nin yanı sıra Volto Nascosto'nun ve Büyülü Rüzgâr’ın yaratıcısı Gianfranco Manfredi, Bonelli başyazarı Moreno Burattini, müzisyen ve Una Vita Con Zagor müzik albümünün bestecisi ve yorumcusu Graziano Romani, Zagor ve Bonelli çizeri Marco Verni, Dylan Dog çizeri Angelo Stano, Zig Zagor ve Zagor çizeri Marcello Toninelli, İtalya’nın en büyük orijinal çizim koleksiyoncusu Giancarlo Orazi, Scuola Di Fumetto dergisinin yayın editörü ve çizgi roman eğitmeni Laura Scarpa, yazar Diego Cajelli, çizer Riccardo Burchielli, Edizione Bd Yayınevi ceosu Marco Schiavone, Türk çizerler Ömer Muz ve Ersin Burak katıldı.

BALTALI İLAH ZAGOR

Zagor, Mister No’nun yaratıcıları da olan yazar Sergio Bonelli ve çizer Gallieno Ferri imzası ile 1961 yılında yayımlandı. Zagor sözcüğü, “Baltalı İlah” anlamına gelen “Za-gor-te-nay”ın kısaltmasıdır. Küçük yaşta öksüz kalan Zagor hayatını ABD’nin doğusundaki Darkwood adlı hayal ürünü bir ormanda barış ve düzenin korunmasına adamıştır. Olağanüstü atletik becerilere sahip olan ve baltasını çok iyi kullanan Zagor etkileyici kostümü ve savaş çığlığı sayesinde Kızılderilileri, kendisinin, Manito tarafından gönderilen bir yarı-ilah olduğuna inandırmıştır. Zagor'un en yakın dostu Çiko (Cico Felipe Cayetone Lopez Martinez ve Gonzales), çoğu macerada onunla birliktedir. Meksikalı bir soylu olan Çiko’nun en büyük zaafı ise oburluğudur.
Zagor karakterini yaratan ve bir efsaneye dönüştüren Gallieno Ferri, 1929 yılında Cenova’da bir jandarmanın üçüncü oğlu olarak dünyaya geldi. De Leo tarafından keşfedilen Ferri Il Fantasma Verde ve Piuma Rossa’yı çizdi daha sonra 1949’da seri olarak Maskar’ı çizmeye başladı. Fransız pazarı için Tom Tom ve Thunder Jack isimli western hikayeleri çizen Ferri, ayrıca Jolly ve Capitan Walter’ı çizdi. 1960 yılında Sergio Bonelli ile tanıştı ve birlikte Zagor’u yarattılar. Daha sonra yine birlikte 1975 yılında başka bir efsane Mister No’nun ilk sayısını ve 115 sayısının kapağını çizdi ayrıca Swing diye bilinen Comandante Mark’ın 9 ve 10 numaralı özel sayılarının da kapaklarını çizdi.


 


ARŞİV