Baharda müzik festivali

Yerli ve yabancı seçkin orkestralar ve yıldız solistleri ağırlayacak olan İstanbul Müzik Festivali, 1-17 Haziran arasında yapılacak. Festivalde 8 eser dünya prömiyeri, 4 eser ise Türkiye prömiyeri yapacak.

24 Mayıs 2023 - 10:59

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 51. İstanbul Müzik Festivali, 1 Haziran’da başlıyor. Borusan Holding sponsorluğunda gerçekleştirilen festival, 17 Haziran’a dek devam edecek. 17 gün boyunca şehri notalarla donatacak olan festival 18 farklı mekânda, 25 konserde, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’ndan Hollanda Kraliyet Concertgebouw Oda Orkestrası’na, Salzburg Mozarteum Orkestrası’ndan Tekfen Filarmoni Orkestrası’na, Münih Oda Orkestrası’ndan Borusan Quartet’e birçok prestijli topluluğun yanı sıra Anne-Sophie Mutter, Barbara Hannigan, Nicolas Altstaedt, Matthias Goerne, Arabella Steinbacher, Lucienne Renaudin Vary, Jan Lisiecki gibi yıldız solistlerin aralarında olduğu 60’ın üzerinde ismi ağırlayacak.

SAY’DAN ‘DÜNYA ANNE’

2011 yılından bu yana çağdaş müzik üretimine katkıda bulunmak amacıyla yurtiçinden ve yurtdışından bestecilere eser siparişleri veren İstanbul Müzik Festivali, bu yıl da sipariş ettiği 6 yeni eserin dünya prömiyerine evsahipliği yapacak. Çağımızın üretken bestecilerinden Fazıl Say’ın, festivalin siparişi üzerine, Türkiye’nin kadın şairlerinden ilhamla bestelediği Dünya Anne, festival kapsamında iki konserde izleyiciyle buluşacak. Festivalin en heyecan verici konserlerinden biri olacak Kadınlar Yeterince Bekledi’de ise festivalin siparişi üzerine Hollanda, Türkiye ve İran’dan kadın besteciler Meriç Artaç, Kate Moore ve Aida Shirazi tarafından yazılan üç bölümlük eser dünya prömiyerini yapacak. Yarının Kadın Yıldızları konseri de bu yıl, festivalin TSKB desteğiyle Cumhuriyet’in 100. yılı onuruna sipariş ettiği ve genç müzisyen Cem Esen tarafından bestelenen eserin dünya prömiyerine sahne olacak.

Festivalin Cumhuriyet’in 100. yılında, ülkemizin erken dönem tango bestecilerine saygı duruşunda bulunacağı Cumhuriyet Tangoları konserinde izleyiciler, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası şefi ve besteci Hasan Niyazi Tura’nın festivale hediye ettiği, ilk defa dinleyici karşısına çıkacak yeni bir enstrümantal tango eseri dinleme fırsatı bulacak.

KADIKÖY’DE 3 KONSER

Türkiye edebiyatının büyük yazarı Yaşar Kemal’in destansı romanının müzikli tiyatro uyarlaması Binboğalar Efsanesi, dünya prömiyerini Kadıköy’de yapacak.  Eser, usta yazara hayranlığıyla bilinen Amerikan besteci Michael Ellison’ın önderliğinde sahnede hayat buluyor. Romanın kültürlerarası etkileşimden doğacak müzikli tiyatro uyarlaması, Süreyya Operası’nda edebiyat ve müzikseverler arasında bir köprü kuracak. Konserde Michael Ellison’ın müziğini, metin ve rejide Simon Jones, koreografide Evrim Akyay, videoda NohLab tamamlayacak ve Can Okan’ın şefliğindeki Hezarfen Ensemble seslendirecek. Konser 17 Haziran Cumartesi 14:00 ve 20.00 seanslarında Süreyya Operası’nda yapılacak.

FRANSA’DAN SÜREYYA’YA

Festival kapsamında Kadıköy’ün Fransa’dan bir konuğu olacak; yeni neslin en heyecan verici trompet sanatçılarından Lucienne Renaudin Vary. Yaşının ötesinde bir olgunluktaki yeteneğiyle müzikseverleri büyüleyen genç Fransız müzisyen, daha 17 yaşındayken Fransa’nın ünlü klasik müzik ödülü Victoires de la Musique Classique’in “Révélation” kategorisinde birinci oldu. Avrupa ve Asya’da birçok ünlü orkestranın turnesine katılan genç trompetçi, 23 yaşına kadar Warner Classics etiketiyle üç albüm kaydetti; son albümü ile Genç Sanatçı kategorisinde Almanya’nın en prestijli ödüllerinden Opus Klassik Ödülü’nün sahibi oldu ve İsviçre’de genç müzisyenlere verilen Arthur Waser Ödülü’nü kazanan ilk kadın olarak tarihe geçti. Sanatçı bu konserde Türkiye’nin önde gelen oda müziği topluluklarından Borusan Quartet ile buluşacak. Piazzola, Ginastera, Bach ve Erik Satie’nin en sevilen eserlerinin seslendirileceği Festival Buluşması, Borusan Sanat’ın katkılarıyla, 5 Haziran Pazartesi akşamı saat 20.00’de Süreyya Operası’nda gerçekleştirilecek.

GENÇ YETENEKTEN SİPARİŞ BESTE

2018’de İstanbul Müzik Festivali ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nın işbirliğiyle, geleceğin kadın müzisyenlerini desteklemek amacıyla başlatılan Yarının Kadın Yıldızları projesi, bugüne kadar birçok genç müzisyenin hayatında fark yarattı. İstanbul Müzik Festivali bu yıl, Cumhuriyet’in 100. yılı anısına genç müzisyen Cem Esen'e bir eser siparişinde bulundu. Bu eserin dünya prömiyerinin yapılacağı konserde, İKSV tarafından gelecek vadeden genç müzisyenlere verilen Aydın Gün Teşvik Ödülü’nün 2017 kazananı, keman sanatçısı Veriko Tchumburidze, kendisinden sonra gelen kuşağın arkasında duracak ve müzisyenlerle aynı sahneyi paylaşacak. Yakın gelecekte uluslararası sahnelerde adlarını sıkça duyacağımız yıldızları bugünden keşfetmek isteyenler için bu konser, kaçırılmayacak bir fırsat. Konser 11 Haziran Pazar akşamı saat 20:00’de Süreyya Operası’nda.

ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ

Festival biletleri, passo.com.tr, Passo mobil uygulaması, Passo perakende noktaları ve İKSV ana gişeden satın alınabiliyor. Konservatuvar öğrencileri, konserleri her sene olduğu gibi ücretsiz takip edebilecek. Ayrıntılı bilgi için: muzik.iksv.org

 

 


ARŞİV