Ayaklı ansiklopediler: SAHAFLAR

“Ayaklı Ansiklopediler” sahaflar; tarihlerini ve kültürlerini konuşmak için Kadıköy TESAK’ta kitapseverlerle biraraya geldi

05 Haziran 2015 - 10:30

Eylül BİROL
Sahaflık bitti mi? sorularının çoğaldığı zamanımızda, ilk sahaflardan bugüne Beyoğlunun, Kadıköyün ve Beyazıtın kitap geçmişi Kadıköyde konuşuldu. Kadıköy Tarih Edebiyat ve Sanat Kütüphanesinde biraraya gelen sahaflar ve kitapseverler, Emre Nedret İşliden Beyoğlu Sahaflığı tarihini, İ. Lütfi Seymenden Kadıköy Sahaflarını, Lütfi Bayerden ise Kitapevren projesini dinledi.
İlk konuşmayı yapan Emre Nedret İşli, sahaflık tarihi konusunda oldukça ayrıntılı bir sunum gerçekleştirdi. 1800lerden günümüze kadar, Beyazıt ve Beyoğlu sahaflarının neler yaptığını anlatan İşli, Otto Keildan Kohen Hemşirelere kadar, devam eden ve etmeyen birçok sahaf dükkanının tarihini de slaytlarla gösterdi. Eski kitapçılardan ve sahaflardan belgeleri de slayt aracılığı ile sunan İşli, Bugün Beyoğlu kitapçıları birer birer kapanma tehlikesi ile karşı karşıya. Yeme içme, eğlence üzerine kurulu bir Beyoğlu var. dedi. Tarihi kitapçıların bir zamanlar buluşma noktası olan Beyoğlu için Beyoğlunda kitapçılar tehdit altındadır vurgusu yaptı.

KADIKÖY SAHAFLARI
Kadıköylü sahaf, İ. Lütfi Seymen ise 1940lı yıllardan alarak Kadıköyün sahaf kültüründen bahsetti. Kadıköyde büyük ailelerin dağılması ile onların eşyalarını toplayan antikacıların içinden çıkan kitaplarla sahaflığın başladığını söyleyen Seymen, Burası antika pazarının arka planı gibiydi. Sahaflar Çarşısından gelip antikacılardaki kitapları alırlardı diye anlattı.
Kendisinin de dahil olduğu 80li yıllarda Akmarda oluşturdukları sahaf kültüründen bahseden Seymen, Marmara Eğitim Kurumunun basketbol sahasıydı Akmar. Gidip oranın müdürüyle konuştum ve salon ikiye bölündü. Bir kısmı konfeksiyonculara, bir kısmı sahaflara kaldı. Daha sonra diğer sahaf arkadaşları da çağırdık ve Akmarı ortaya çıkardık dedi. Daha sonra ders kitabı furyası ile Akmardaki sahaflığın bozulduğunu anlatan Seymen Ben de dahil olmak üzere sahaflar daha sonra orayı terketti dedi.

 KİTAPEVRENÜTOPYASI
 
89 yılında kitap sergisi ile başlayan ve daha sonra sahaflıkla yoluna devam eden Lütfi Bayer ise, Kitapevren projesinden bahsetti. Ben lisedeyken ansiklopediler çıkmaya başlamıştı. Bir kitapta ansiklopedi için Aydınlanmanın İncili yazıyordu. Benimkisi de ansiklopedi projesi bir nevi. Selimiye Kışlasından İngiliz Mezarlığına kadar 15 milyon kitabın bulunduğu bir kütüphane oluşturmak istiyorum. Büyük bir ansiklopedi gibi Tüm dünyadan insan zihninin ürünü olan her şeyi toplamaya gayret ediyoruz bunun için dedi.
 
SERGİ DE AÇILDI
Söyleşiyle birlikte Lütfi Seymenin arşivinden Okumanın Fevkaladeleşmesi sergisi de açıldı. Sahaf Lütfi Seymenin okuyan insan arşivi, kitapseverlerle buluşuyor. 30 Mayısta açılışı yapılan sergi;
artık
olağan bir şey olan okumanın, fevkalade olduğu zamanlardan fotoğrafları kapsıyor. Kitap ile fotoğrafın birleştiği sergi 1 Temmuza kadar Kadıköy TESAKta.

ARŞİV