Ataol Behramoğlu dostlarıyla buluştu

Ataol Behramoğlu, 50. Sanat Yılında Kadıköylü okurları ve dostları ile bir araya geldi

16 Nisan 2015 - 16:49

Erhan DEMİRTAŞ
Kadıköy Belediyesi tarafından 12 Nisan Pazar günü Caddebostan Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte şairin 50. Sanat Yılı ile birlikte doğum günü de kutlandı.
Behramoğlu’nun 50 yıllık sanat yaşamına dair anıların şiir, ezgi ve video gösterimleriyle anlatıldığı etkinliğin sunumunu Gülsen Tuncer ve Orhan Kurtuldu yaptı. 
Selçuk Korku’nun piyano dinletisiyle başlayan etkinliğin açılışında konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu,  “Ataol Behramoğlu’na 50 yıllık sanat yaşamında gösterdiği muhalif tavrı, direngenliği ve sanata katkıları nedeniyle çok teşekkür ediyorum. Özellikle yaşadığımız şu günlerde muhalif duruşlu sanatçılara çok ihtiyacımız var” dedi.
Nuhoğlu’nun konuşmasının ardından şairin Maltepe Hapishanesi’nden yol arkadaşı Dr. Erdal Atabek, Behramoğlu’nun sadece iyi bir şair değil çok yönlü bir sanatçı olduğunu belirterek, bir sanatçıda olması gereken tüm özelliklere sahip olduğunu söyledi.
Kadıköy Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi çocukları tarafından hazırlanan “Her Şey Şiirdir” gösterisinin ardından Gülsen Tuncer, Orhan Kurtulmuş ve Mahmut Kemal şairin 50 yıllık edebiyat yolculuğunun ilk şiirlerini okudu.
Gazeteci Işıl Özgentürk’ün Behramoğlu’na dair anılarını anlattığı video gösteriminin ardından ise tiyatro sanatçısı Orhan Aydın şairin “Bir Gün Mutlaka” şiirini okudu.
Behramoğlu’nun kardeşi Nihat Behram için yazdığı  “Kardeşim Aylardır Hapiste” şiiri, şair Namık Kuyumcu tarafından okundu. Ardından Nihat Behram’ın 50. Yıl için gönderdiği mesaj okundu.  

BABASINI VİDEO İLE ANLATTI
Kuzeni ve aynı zamanda şair olan Onur Behramoğlu’nun “Ne Yağmur... Ne Şiirler” şiirini okuduğu etkinlikte, Behramoğlu’nun şiirlerinden bestelenen iki şarkı “Unuttum, Nasıldı Annemin Yüzü” ve “Ben Ölürsem” Ekrem Ataer tarafından seslendirildi.
Gecenin en duygusal anlarından biri ise kızı Barış Behramoğlu’nun babasını anlattığı video oldu. Barış Behramoğlu, babasının kendisi için bir rüzgar olduğunu söyleyerek, “Sen bana işlediğin bu mirası, dilerim bende bir gün bir çocuğa aşılama şansı yakalarım. Seni çok seviyorum” dedi.
Çocuk Sanat Merkezi çocuklarının şairin “Kızıma mektuplar” şiirinden dörtlükler okuduğu etkinliğin ardından sahneyi Metin Uca aldı.
CHP tarafından hazırlanan “Milletçe Alkışlıyoruz” sloganının provokasyon olduğu haberlerine atıf yapan Uca, “Alkışlamayın yanlış anlaşılıyor. Başka bir alkış yöntemi bulmak lazım. Birilerini alkışlarken saatlerinize vurarak alkışlayın diğer zamanlarda normal alkışlayın”  sözleri salonda gülüşmelere neden oldu. Uca şairin “Bir ülke Nedir”, “Bakımlı Erkeğin Türküsü” ve “Ağırbaşlı Aydının Türküsü” şiirlerini okudu
Rutkay Aziz’in, Behramoğlu’nun “Yunus Gibi” şiirini okumasının ardından, Tekin ve Adalet Büyükkaya  “ Türkiye, Üzgün Yurdum, Güzel Yurdum” adlı şiirini seslendirdi.
Sanatçı Mehtap Meral, şairin Sivas Katliamı için yazdığı “Yangın Yeri” şiirini seslendirdi. Hemen ardından ise tiyatro sanatçısı Metin Belgin şairin “ Aşk İki Kişiliktir” şiirini okudu.

KADIKÖYLÜLER ŞİİRİNİ OKUDU
Müjdat Gezen’in “Yaşadıklarımdan Öğrendiğim Bir Şey Var” şiirini okumasının ardından, etkinliğin sürprizi ise her yaştan Kadıköylünün okuduğu “Yaşadıklarımdan Öğrendiğim Bir Şey Var” şiirinin video gösterimiydi.
Eşi Hülya Behramoğlu’nun, şairi anlattığı video gösteriminin ardından Fügen Kıvılcımer “Kara Bir Rüzgar” şiirini okudu.

“SUNULMUŞ BİR ARMAĞAN”
Kıvılcımer’in ardından sahneye çıkan İstanbul Barolar Birliği Başkanı Ümit Kocasakal; “Ataol Behramoğlu sunulmuş bir armağandır Türkiye’ye” dedi. Kocasakal, Behramoğlunun ”Ne Çok Hain” şiirini okudu.
Haluk Çetin’in, “Çaresi İsyan” şarkısını seslendirmesinin ardından alkışlarla sahneye çıkan Ataol Behramoğlu, etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür etti.  Behramoğlu, “Doğru dürüst insansak sözlerimiz her yere herkese gider” dedi. 
Behramoğlu’nun “Hapishanede Bir Sabah Türküsü” şiirini okumasının ardından etkinlikte sahne alan bütün sanatçılar sahneye çıktı ve şairin doğum gününü kutladı. 
Etkinlik sonunda Ataol Behramoğlu  Kadıköylü okurları için kitaplarını imzaladı.


ARŞİV