Alman ve Türk fotoğrafçılar İstanbul'u çekti

Farklı kültür ve geçmişlerden gelen Berlinli ve İstanbullu fotoğrafçılar, Alan Kadıköy’de açılan “Istanbul Connection” sergisinde buluştu.

19 Mart 2024 - 11:35

Kadıköy Belediyesi ve Almanya’dan Kreuzberg Belediyesi, ortak sergi açtı. Alan Kadıköy’deki ''ISTANBUL CONNECTION'' (İstanbul bağı) başlıklı sergi, Berlin ve İstanbul’dan fotoğrafçıların eserlerinden oluşuyor. 22 Mart’ta açılan ve 7 Nisan’a dek ziyarete açık kalacak olan sergide, Senem Aslan, Lars Bauer, Kostas Beis, Nilüfer Çetin, Klaus W. Eisenlohr, Christian Gröschel, Björn Hoffmann, Levent Karaoğlu, Fevzi Kaygı, Deniz Kızılkanat, Tine Kurka, Yasemin Özbek ve Tütem Turan olmak üzere 13 fotoğrafçının fotoğrafları sergileniyor.

(Fotoğraf: Deniz Kızılkanat)

İstanbul Connection, sırasıyla Berlin ve İstanbul‘da sergilenen Exploring İstanbul (2012), Exploring Berlin (2014), Urban İstanbul (2016) ve Berlin Kadrajı (2019) projelerinden sonra gerçekleşen beşinci ortak proje olma özelliğini taşıyor. Bu sergi, 2012 yılından beri devam eden bir fotoğraf projesinin ürünü. Kadıköy ve - Berlin / Friedrichshain-Kreuzberg ilçeleri arasında 1996’dan beri süren kardeş kent ortaklığı kapsamındaki proje; Berlin Kardeş Kent Derneği ‘Kadıköy e.V., Friedrichshain-Kreuzberg Halk Eğitim Merkezi ve Kadıköy Nazım Hikmet Kültür Merkezi – Fotoğraf Atölyesi işbirliğiyle gerçekleşiyor. Bu kapsamda, 2022 yazında Berlin Photocentrum’dan bir grup fotoğrafçı  Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nden bir grupla birlikte İstanbul’un çeşitli semtlerini gezdi.  Klaus W. Eisenlohr (Berlin) ve Levent Karaoğlu (İstanbul) yönetimindeki bu uluslararası çalışmada, Avrupa yakasındaki hanlar ile Yeldeğirmeni’ndeki sanatçı atölyeleri ziyaret etti. Sokakta insanlarla tanışarak, evlere de konuk olan ekip,  iç mekanları ve sokakları fotoğrafladı. Böylece, kentsel mekanlara Berlinli ve İstanbullu fotoğrafçıların özgün bakış açılarını yansıtan fotoğraflar ortaya çıktı. 

(Fotoğraf: Björn Hoffmann)

 

Klaus W. Eisenlohr, Berlinli ve İstanbullu fotoğrafçılar tarafından çekilen görüntülerin, şehirdeki kent yaşamının çeşitli yönlerini gösterdiğini, ortadan kaybolma tehlikesi yaşayan ve Almanya‘da artık mevcut olmayan geleneksel zanaat işletmelerini yansıttıklarını söylüyor. Eisenlohr, “Bu fotoğraflar kentin tarihi eski semtlerini çevreleyen bölgeleri ve diğer yandan İstanbul’da şaşırtıcı bir ölçekte hızla büyüyerek yepyeni bir şehir gerçekliği yaratan modern yerleşim bölgeleri ve alışveriş merkezlerini gösteriyor. Fotoğraflar, Türk ve Alman fotoğrafçıların şehirdeki ortak çalışmaları sırasında edindikleri deneyimleri ve izlenimleri yansıtıyor. Fotoğraflar aracılığıyla kentteki insanların günlük yaşamları hakkında alışılmışın dışında bir fikir ediniyor ve kentsel dönüşümdeki gelişmeleri tahmin edebiliyoruz.” diyor.

Levent Karaoğlu da “Bu kent manzaralarının sadece Berlinli fotoğrafçılar için bir deneyim olduğunu düşünürseniz muhtemelen yanılıyor olursunuz. İstanbul‘un bu çok katmanlı ve dinamik yapısı aynı ortamda beraber çalıştıkları İstanbullu fotoğrafçılara da benzer deneyimi yaşattı.5. kez biraraya gelen farklı kültür ve arka planlardan Berlinli ve İstanbullu fotoğrafçıların sundukları çalışmaları izlerken estetik bir kaygı ile gündelikte bilinmeyeni ortaya çıkarmayı/görmeyi amaç edindikleri hep aklınızın bir köşesinde olsun. Belki de -estetik haz duyarak- portresini çektikleri Mehmet beyin ısmarladığı çayı yudumlarken aldıkları hazzı size aktarmayı başaracaklardır…” diye konuşuyor.

(Kapak fotoğrafı: Yasemin Özbek)

 















 


ARŞİV