Alan Kadıköy, 10–11 Ocak tarihlerinde Art Boya PonART tarafından düzenlenen 18. Görsel Sanatlar Çalıştayı – PonART 2026’ya ev sahipliği yaptı. Çalıştay; görsel sanatlar öğretmenleri, öğretmen adayları ve sanatçıları iki gün boyunca uygulamalı atölyeler etrafında buluşturdu. On sekiz yıldır sanat malzemelerine ilişkin teknik bilginin doğrudan deneyim yoluyla aktarılmasını amaçlayan etkinlikte katılımcılar, farklı disiplinlerde atölye çalışmalarına katılma fırsatı buldu.
Etkinlik süresince çocuklar resim, renkli kâğıtlardan tabak yapımı, renkli kazıma ve origami gibi atölyelerine katılırken, yetişkinler yağlıboya, bez çanta boyama, renkli magnet tasarımı ve farklı resim tekniklerine odaklanan atölyelere katıldı.

“MALZEMEYİ TANIMADAN BU İŞ OLMUYOR”
Çalıştayın uzun soluklu bir birikimin sonucu olduğunu belirten Art Boya PonART Eğitim Bölümü’nü yürüten Neşe Köymen, “Bugün 29. yılımız. En az 20 yıldır malzemelerle ilgili teknik bilginin çok önemli olduğunu ve bunun bu işi kullanan insanlarla özellikle öğretmenlerle paylaşılması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.
“BURASI BÜYÜK BİR ATÖLYE ORTAMI”
Köymen, sanat eğitiminde malzeme bilgisinin yalnızca teorik düzeyde kalmaması gerektiğini şu sözlerle vurguladı: “İnsanların malzemeyi tanıması gerekiyor, ister bir kursiyer olsun ister okulda çalışan bir öğretmen. Biz burada insanların gelip malzemeleri birebir kullanabileceği ve bir eğitmenden fikir alabileceği bir alan açmaya çalıştık. Buraya gelen insanlar aslında hem boyaların nasıl kullanıldığını öğreniyor hem de teknik geliştiriyor. Malzemeleri deniyorlar, dokunuyorlar, hata yapıyorlar. Böylece kendi branşlarında kendilerini geliştirme fırsatı buluyorlar.”
Üretim sürecinin önemine ayrıca dikkat çeken Köymen, “Hani ‘alet işler, el övünür’ denir ya. Bizim işimizde de gerçekten öyle. Elinizin malzemeye değmesi gerekiyor. Aksi halde onunla neler üretilebileceğini bilmek mümkün değil.” ifadelerini kullandı.

“BURASI ÇOCUKLAR İÇİN ÇOK FAYDALI BİR ALAN”
Alan Kadıköy’de düzenlenen çalıştaya 9 yaşındaki kızıyla birlikte katılan Gözle Aykın, etkinlikten duyduğu memnuniyeti şu sözlerle dile getirdi: “Zaten kızım resimle çok ilgili. İçeri girince çok mutlu oldu. Her şey çok güzel hazırlanmış ve bütün etkinlikler çok keyifli. Gerçekten başarılı buldum. Kızımın burada çok güzel vakit geçireceğine ve birçok şey öğreneceğine eminim. Alan Kadıköy’de düzenlenen birçok etkinliğe geliyoruz. Burası gerçekten çok güzel bir yer. Bize ve çocuklarımıza böyle faydalı etkinlikler sundukları için çok mutluyum.”
“BURASI ÇOCUK CENNETİ”
Gün boyunca birçok farklı atölyeye katıldığını söyleyen Mercan Aykın,“Burası çocuk cenneti. Geldiğimden beri birçok atölyeye katıldım ve katılmak istediğim daha çok atölye var. Renkli kâğıtlardan tabak yaptım. Kazıma çalışmalarında kazıyınca renk çıkıyor ve istediğin resmi yapabiliyorsun. Şimdi de çanta tasarlıyorum. Prensesli bir çanta yapacağım. Yaptığım resimlerin nasıl kalıcı olacağını ve hangi malzemeleri kullanmam gerektiğini öğrendim.” dedi.