9 günlük tatili kentte geçireceklere öneriler!

Kurban Bayramı tatilinin 9 güne uzatılmasıyla birlikte çoğunluk yazlık mekânlara kaçsa da mega kentin sakinliğinin tadını çıkarmak üzere İstanbul’da kalanlar da oldu. Peki bu tatilde Kadıköy’de neler yapılabilir? Sizler için derledik…

14 Temmuz 2021 - 14:43

KONSER

Kadıköy Belediyesi’nin düzenlediği Kalamış Festivali devam ediyor. Festivalin en güzel ayaklarından biri de denizden gelen meltem rüzgârları eşliğinde gerçekleşen gece konserleri. Konserler bayramda da hız kesmeden sürecek. Bu kapsamda, 9 günlük tatilin ilk akşamında, yani 16 Temmuz Cuma akşamı Kamufle&Lara Di Lara’yı canlı dinlemek mümkün. 17 Temmuz’da ise Kalamış, Sattas grubuyla coşacak. 20 Temmuz’da Çello Paradiso’nun konseri var, 22 Temmuz’da ise Baturay Yarkın Trio ve Nağme Yarkın’ın “Anadolu’nun Renkleri” konseri olacak. Kadıköylü, 23 Temmuz’da Melike Şahin’i, 24 Temmuz’da da Bülent Ortaçgil’i konuk edecek. 27 Temmuz’da Trio Likya’nın konserini 29 Temmuz’da “Kadınlar Matinesi” konseri takip ediyor. Kadınlar Matinesi’nde Selen Gülün, Ceyda Köybaşıoğlu, Monika Bulanda sahne alacak, onlara Ece Göksu ve Ülkü Aybala Sunat misafir sanatçı olarak eşlik edecek. 30 Temmuz’da Santi ve Tuğçe birlikte sahne alacak. Temmuz ayının son konseri ise Harun Tekin ve Koray Candemir’i bir araya getiren “Şakalı Akustik” olacak. Konser 31 Temmuz Cumartesi akşamı saat 21.00’de, diğer tüm konserler gibi Kalamış Atatürk Parkı’nda.

Konser biletleri www.mobilet.com’dan alınabilir.

****

SİNEMA

Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi, yeni sanat yönetmeni Emin Alper yönetiminde hazırladığı film programıyla yaz boyunca Kalamış’ta. Bayram tatili boyunca da sinema tarihine damga vurmuş filmler, yıldızlar altındaki beyazperdeye yansıyacak. İşte o filmler:

  • Sürü / 18 Temmuz Pazar 21.00

Senaryosu Yılmaz Güney tarafından cezaevinde yazılan ve çekimleri Siirt’in Pervari ilçesine bağlı Çemikari Yaylası’nda çetin koşullar altında gerçekleştirilen Sürü, konargöçer Veysikan Aşireti’nin reisi Hamo ile oğlu Şivan arasındaki çatışmanın arka planında çözülmekte olan bir toplumsal düzeni ve sancılarını anlatır. Başta Tarık Akan ve Tuncel Kurtiz olmak üzere unutulmaz oyuncu performansları, Zeki Ökten’in yalın, incelikli ve etkileyici anlatımı, başarılı mekan kullanımı ve kurgusuyla da takdiri hak eden Sürü, yurtdışında en fazla övgü ve ödül toplayan filmlerimizden biri…

  • Zafer Madalyası / 21 Temmuz Çarşamba 21.00

ABD’nin ücra bir kasabasında yaşayan küçük bir cemaatin rahatı, yıllardır kasabada durmayıp pas geçen trenin bir gün beklenmedik şekilde kasabanın istasyonunda durması ve içinden çıkan gizemli bir yabancının Komoko adlı bir çiftçiyi aradığını söylemesiyle bozuluverir. Yabancının son derece masum araştırması, giderek tedirginleşen kasaba halkının yıllar önce işlenmiş ortak günahının adım adım ortaya çıkmasına neden olacaktır.

Gözalıcı mekân kullanımı, tedirgin edici atmosferi ve başarılı diyaloglarıyla dikkat çeken film 1955 Cannes Film Festivali’nde gösterilmiş ve Spencer Tracy’ye En İyi Erkek Oyuncu ödülü kazandırmıştı. Ayrıca film 1956 yılında En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo ve En İyi Erkek Oyuncu dallarında Oscar adaylığı kazanmıştı.

  • Cadı Kazanı / 25 Temmuz Pazar 21.00

17'nci yüzyılın sonlarında Amerika kıtasındaki öncü İngiliz kolonilerinden Salem’in (Massachusetts) tutuculuğuyla namlı küçük Protestan cemaati, bir grup genç kızın yarı şaka bir biçimde yaptığı sözde vudu ayininin kasabanın papazı tarafından basılmasıyla sarsılır. Yakalanma korkusuyla bayılan küçük bir kızın bir türlü kendine gelememesi, kasabanın tutucuları tarafından, bu işin içinde büyücülerin ve şeytanın olduğuna dair bir inancın ortaya atılmasına neden olur.

Nicholas Hytner yönetmenliğindeki filmin en önemli özelliği, senaryosunun bizzat Arthur Miller tarafından kaleme alınmış olması. Bu filmle Arthur Miller 1997 yılında En İyi Uyarlama Senaryo dalında Oscar ödülüne layık görüldü.

  • Roma Açık Şehir / 28 Temmuz Çarşamba 21.00

Naziler, Direniş liderlerinden Giorgio Manfredi’nin peşindedir. Yakalanmaktan son anda kurtulan Manfredi, yoldaşı Francesco’nun evine sığınır. Francesco’nun evlenmek üzere olduğu nişanlısı Pina, Katolik rahip Don Pietro Pellegrini ve hatta mahallenin çocukları bile Alman ve İtalyan faşistlerine karşı sürdürülen Direniş’in etkin birer parçasıdır.

Özellikle Pina ve rahip karakteri dönemin gerçek kahramanlarından ilham alan Roma Açık Şehir, Rossellini’nin Savaş Üçlemesi’nin ilk filmidir. 1946 Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülünü kazanan film, Pina rolündeki Anna Magnani, yönetmen Roberto Rossellini ve senaryo ekibinde yer alan Federico Fellini’nin uluslararası ün kazanmasını sağlamıştır.

Biletler www.mobilet.com üzerinden haftalık etkinlikler olarak satışa çıkıyor.

*****

TİYATRO

Kadıköy Belediyesi’nin tiyatro ekiplerini konuk ettiği Özgürlük Parkı Açık Hava Sahnesi ve Tepe Sahne’deki oyunlar da ara vermeden devam ediyor. İşte bayram tatili ve sonrasında izleyiciyle buluşacak oyunlar:

  • Yaşamaya Dair / 16 Temmuz Cuma 21.00

Nazım Hikmet'in anısına uyarlayıp yönettiği oyunda Genco Erkal'a Tülay Günal eşlik ediyor. Ağırlıklı olarak Nazım Hikmet’in Bursa Cezaevi'ndeki yaşamını, eşi Piraye Hanım'a olan tutkusunu anlatan oyun, daha sonra sürgün yılları ve vatan hasretine odaklanarak, destansı hayatından izlenimlerle noktalanıyor. Piyano ve viyolonsel eşliğinde oynanacak Yaşamaya Dair'de, başta Fazıl Say ve Zülfü Livaneli olmak üzere değişik bestecilerin Nazım şarkıları da seslendiriliyor.

  • Eylül / 17 Temmuz Cumartesi 21.00

Eylül, 28 yaşında trans bir kadındır. Tek odalı evinde maniler söyleyerek başından geçenleri anlatmaya başlar. Nasıl seks işçisi olduğunu… Çarka çıktığı zamanları... Askerlik muayenesini... Aşık olduğu adamı.. Ailesini... Arada bir sorar: Kaç olduk?... Bunca şeyi kime anlatır, bilinmez. Başından geçen gullüm tadındaki olaylar bir sarmala dönüşür ve gerçekler ortaya çıkar. Hala Eylül müdür? Yoksa başka biri mi olmuştur artık…

  • Celile / 24 Temmuz Cumartesi 21.00

Saray soylusu olarak başlayan, Galata Köprüsü'nde açlık grevine uzanan; şaşalı olduğu kadar, mücadele dolu bir hayat... Osmanlı'nın son yıllarında yasak aşkı, Cumhuriyet'in ilk yıllarında oğlunun yaşamı ve özgürlüğü için verdiği mücadele ile konuşulan güçlü ve cesur bir kadın. Toplumsal gerçekçi oyunlar sahnelemeyi tercih eden Kadıköy Halk Tiyatrosu'ndan yine hafızalardan çıkmayacak bir performans... 

  • Yalan Dolan / 25 Temmuz Pazar 21.00

Birbirleriyle çok sıkı fıkı olan dört arkadaş ve onların eşleri, belediye meclis üyesi arkadaşlarının ve karısının evlilik yıldönümlerini kutlamak için akşam yemeğine gelirler. Fakat ilk gelen çift, arkadaşını kulağından yaralanmış olarak bulur. Olay başta gizlenir ve yalan söylenir. Ama diğer misafirlerin şüphelenmesi üzerine olayın nasıl olduğunu anlamaya ve anlatmaya başlarlar.

  • Ölü’n Bizi Ayırana Dek / 25 Temmuz Pazar 21.00

İki perdelik kara komedi oyunun konsepti PuCCa’ya, senaryosu “Bir Kadın Bir Erkek” dizisi senaristleri Murat Dişli, Alper Atalan ve Zeki Enes Akkan’a ait. Cansu ve Serdar, evlilik hayatı canlarına tak etmiş ve boşanmaya karar vermiş bir çifttir. Boşanmadan bir gece önce, kendileri için düzenlenen bir kutlama partisine katılırlar. Ancak sabah aynı yatakta uyanırlar! 

Ve diğerleri:

  • Döktür Bi Şekspir / 26 Temmuz Pazartesi 21.00 (Açık Hava)
  • Rahvan Giden Atlılar / 26 Temmuz Pazartesi 21.00 (Tepe Sahne)
  • Sevdadır – Sakalsız Bir Oğlanın Tragedyası / 27 Temmuz Salı 21.00 (Tepe Sahne)
  • Anneme Artık Dur Lazım / 27 Temmuz Salı 21.00 (Açık Hava)
  • Ormanlardan Hemen Önceki Gece / 28 Temmuz Çarşamba 21.00 (Açık Hava)
  • Piraye / 28 Temmuz Çarşamba 21.00 (Tepe Sahne)
  • Frida / 29 Temmuz Perşembe 21.00 (Tepe Sahne)
  • 1984 Büyük Gözaltı / 29 Temmuz Perşembe 21.00 (Açık Hava)
  • Kürklü Venüs / 30 Temmuz Cuma 21.00 (Açık Hava)
  • Kalabalık Duası / 30 Temmuz Cuma 21.00 (Tepe Sahne)
  • Etik Nedir? / 31 Temmuz Cumartesi 21.00 (Tepe Sahne)
  • Mağrur Fil Ölüleri / 31 Temmuz Cumartesi 21.00 (Açık Hava)

Tiyatro biletlerini, bilet sitelerinden online olarak alabilirsiniz.

BU DA VAR:

“Manifesto” NHKM Bahçe’de

Harun Güzeloğlu’nun yönettiği Cansu Fırıncı’nın oynadığı “Manifesto” ilk izleyicili gösterimini 29 Temmuz Perşembe saat 21.00’de Kadıköy Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nin (NHKM) bahçesinde yapıyor. Marx ve Engels'in kaleme aldığı 1848 Şubatı'nda yayınlanan Komünist (Parti) Manifesto(su) iki asıra yaklaşan yakın tarihe damga vurmuş bir politik deklarasyon. Manifestoyu Harun Güzeloğlu oyunlaştırdı Cansu Fırıncı oynadı. 2021 yılının ilk aylarında oyun çevrimiçi olarak ilk gösterimini yaptı. Şimdi "Manifesto" izleyicileriyle buluşuyor.

Oyun biletleri NHKM Gişe ve NHKM internet sitesinde.


ARŞİV