36. Genç Günler Müze Gazhane'de başlıyor

36. Genç Günler atölye ve söyleşileri “Vazgeçmiyoruz” diyen gençlere tiyatro ve sinema dünyasının kapılarını aralıyor

06 Mayıs 2022 - 09:50

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın geleneksel olarak düzenlediği 36. Genç Günler, 9 Mayıs 2022 Pazartesi günü Müze Gazhane’de başlıyor. 

36. Genç Günler; 9-19 Mayıs tarihleri arasında söyleşiden atölyeye, üniversite tiyatro gösterimlerinden sergilere birçok farklı etkinlikten oluşuyor. İBB Şehir Tiyatroları 36. Genç Günler Festivali kapsamında, Genç Tiyatro’dan bir oyun, üniversitelerin konservatuvar ve oyunculuk bölümlerinden 23 oyun (12 okuldan) ve üniversitelerin tiyatro kulüplerinden 12 oyun (7 okul) olmak üzere, toplam 36 tiyatro grubu oyunlarını sahneleyecek.

USTA İSİMLERDEN ATÖLYELER

Genç Günler boyunca usta sanatçı, yazar ve yönetmenlerinin katılacağı atölye çalışmalarında gençlere uygulamaya yönelik eğitimler verilecek. Atölye çalışmalarının programı ise şöyle:

-Nilgün Onat’ın Nefes ve Ses Atölyesi 10 Mayıs Salı Günü 14.00’te Müze Gazhane Meydan Sahne’de.

-Reha Özcan’ın “Oyundan Anlatıya Oyuncunun Dünyasına Giriş” Atölyesi 11 Mayıs Çarşamba Günü 12.00’de Müze Gazhane Büyük Sahne’de.

-Beyti Engin’in “Oyuncunun Psikolojisi ve Karakter Psikolojisi” Atölyesi 12 Mayıs Perşembe günü 12.00’de Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde.

-Emre Yıldızlar’ın “Hareket ve Oyun” Atölyesi 16 Mayıs Pazartesi günü 12.00’de Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde.

-Emrah Eren’in “Yönetmenin Dünyası” Atölyesi 17 Mayıs Salı günü 13.00’te Müze Gazhane Meydan Sahne’de.

-Ege Maltepe’nin “Spolin Doğaçlama” Atölyesi 18 Mayıs Çarşamba günü 12.00-18.00 arası Müze Gazhane Meydan Sahne’de. 

GÜNCEL KONULARA IŞIK TUTUYOR

36. Genç Günler söyleşileri, gençlerin kariyer tercihlerine de yardımcı olacak şekilde dijital sanat, oyunculuk, yönetmenlik gibi güncel konulara ışık tutacak. Söyleşi programı ise şöyle:

-Bager Akbay’ın “Dijital Sanat” söyleşisi 11 Mayıs Çarşamba günü 13.00’te Müze Gazhane Meydan Sahnesi’nde.

-Celal Kadri Kınoğlu’nun “Oyuncunun Sırları” söyleşisi 13 Mayıs Cuma günü 13.00’te Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde.

-Onur Saylak’ın “Oyuncu ve Yönetmen Olarak Anlatıcı” söyleşisi 17 Mayıs Salı günü 14.00’te Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde.

36. GENÇ GÜNLER ATÖLYE KONULARI

Nilgün Onat-Nefes ve Ses Atölyesi: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Haliç Üniversitesi Oyunculuk Yeditepe ve Maltepe Üniversiteleri Tiyatro bölümlerinde eğitmenlik yapmış olan Nilgün Onat, oyuncunun en önemli enstrümanlarından nefes ve ses kavramlarının anatomik ve psikolojik olarak içeriği ve birbirleriyle olan ilişkisinin enstrümana dönüş süreci ve etkileri üzerine pratik çalışmaların yapılacağı bir atölye yapacak.

Reha Özcan-Oyundan Anlatıya Oyuncunun Dünyasına Giriş Atölyesi: Oyuncu ve Oyunculuk Eğitmeni Reha Özcan, 40 yıllık oyunculuk deneyimini literatürdeki oyunculuk ekolleri ve kendi yaşamsal deneyiminde keşfettiği farkındalıkları katılımcılarla örnekler üzerinden paylaşacak…

Beyti Engin-Oyuncunun Psikolojisi ve Karakter Psikolojisi: Oyuncu olarak her yeni projeye başladığımızda, aynı sorulara geri dönüyoruz. Kim bu hayatının bir kesitini sahnelemeye çalıştığımız kişi? Nasıl görünür? Nasıl yürür? Kokusu nasıl? Bir odaya nasıl girer? Karakterinizle gerçekten tanışmış olsaydınız performansınızda neler değişirdi?

Emre Yıldızlar’ın düzenlediği Hareket Ve Oyun Atölyesi: Oyuncu dünyaya, oyuna, oyun arkadaşlarına, oyun metnine reaksiyon verirken muhakkak elindeki tüm silahları kullanmak isteyecektir. Akıl ve beden! Oyuncu çoğu zaman aklın bedene rehberliğinde reaksiyon verir, peki tersi denenebilir mi? Bu atölyede yukarıda yer alan varsayımlara ve sorulara cevap aranacak, muhtemelen bulunmayacak, mutlaka eğlenilecektir.

Emrah Eren-Yönetmenin Dünyası: Son yılların ilgi çeken ödüllü oyunların yönetmeni, günümüz tiyatrosunda ‘’hikâye anlatıcısı’’ olarak yönetmenlik ve sahneleme kavramlarına bakış açısını kendi sahneleme deneyimleri üzerinden paylaşacak.

Ege Maltepe-Spolin Doğaçlama Atölyesi: Doğaçlamanın Amerikalı annesi Viola Spolin’in tiyatro, sinema ve televizyon dünyasında çığır açan kitabı Improvisation for the Theater’ın da çevirmeni, Spolin-ist’in kurucusu Ege Maltepe, Spolin doğaçlama oyunlarıyla Şehir Tiyatroları Genç Günler’de. Spolin tekniği kaynağını geleneksel çocuk oyunlarıyla oyun oynama hali ve tavrından alır. Spolin oyunları oyuncunun özgürleşerek, zihin-beden-sezgi bütünlüğüyle, tam potansiyelini kullanabilmesini hedefler. “Aktörlük mü yapıyorlar? Oynamalarını sağla!” Viola Spolin

SÖYLEŞİ KONULARI

Onur Saylak-Oyuncu Ve Yönetmen Olarak “Anlatıcı”: Son yılların ilgi çeken dizilerinden “Şahsiyet” ve “Uysallar”ın yönetmeni Onur SAYLAK özellikle gençlerin yoğun ilgi gösterdiği bu iki projenin oluşum süreci ve kendi “hikâye anlatıcılığı” sürecini katılımcılarla paylaşacak.

Bager Akbay-Dijital Sanat: İletişim çağının en önemli özelliklerinden biri yaşamımızı devam ettirme araçlarının ‘’Dijital’’ alanda yeni bir anlam ve içerik kazanmasıdır. Bu anlamda dijitalleşen dünyada ‘’Dijital Sanat’’ biçim ve içerik olarak nasıl bir tanım kazandı ve kazanacak. Öğretim Üyesi Bager Akbay bu soruların cevabını gündelik hayattan örneklerle akademik bir bakışı katılımcılarla paylaşacak.

Celal Kadri Kınoğlu-Oyuncunun Sırları: İstanbul Devlet Tiyatrosu Oyuncu-Yönetmeni ve Oyunculuk Eğitmeni Celal Kadri Kınoğlu gündelik hayatımızda ‘’oyun’’ ve sahne üzerinde ‘’oyun’’ kavramlarına günümüz algıları üzerinden yaklaşımlarını paylaşarak bir söyleşi yapacak.

 


ARŞİV