102 karede Cumhuriyet

İFSAK’ın Cumhuriyetin 100.yılı fotoğraf sergisi Müze Gazhane’de…

29 Şubat 2024 - 10:04

İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (İFSAK), “Cumhuriyetin 100.Yılı Üye Sergisi”, Kadıköy’de seyircisini bekliyor. 17 Şubat 2024 Cumartesi günü saat 14:00’de Müze Gazhane C Binası’nda açılan ve 9 Mart’a dek açık kalacak olan sergide, 102 üye fotoğrafçının eserleri sergileniyor.

İFSAK Yönetim Kurulu Başkanı Dayk Danzig,  “Bu yıl 64.yılına giren derneğimizin sezon açılışını Cumhuriyetimizin 100.yılına adıyoruz. Bu sergimiz, değerli üyelerimizin,sanatsal değer taşıyan ve Türkiye’de çekilmiş fotoğraflarından oluşuyor” dedi. “Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Türk milletinin zor koşullarına rağmen tarihi vasıflarından birinin güzel sanatları sevmek olduğunu, milletin milli birlik ve beraberlik duygusunun gelişmesinde sanatın rolünü iyi biliyor olmasından dolayı Türk milletinin kendini geliştirici çalışmalar yapmasını özellikle istiyordu” vurgusunu yapan Danzig, Atatürk’ün Batıda yaşanan eğitim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri yakından takip ederek, milletinin modern dünyanın nimetlerinden istifade etmesi amacıyla reform ve inkılaplar gerçekleştirdiğini anımsattı.

(Fotoğraf: Celal Yılmaz)

Danzig, Atatürk’ün sanata ve sanatçıya verdiği değeri 13 Şubat 1923’te yaptığı bir konuşmada ‘Bulunmamız gereken seviyeye bu kadar uzak kalışımızın mühim sebeplerinden biri, sanata ve sanatkarlara layık olduğu derece de önem verilmemiş olmasıdır.’ diyerek ortaya koyduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı: 

 “Sanatın toplum üzerindeki etkisini çok iyi bilen Atatürk, sanatın tüm alanlarına büyük önem vermiş, sanatçıların yetişmesi için okullar, tiyatrolar, konservatuarlar açılmasına ön ayak olmuştur. Cumhuriyetin ilanı ile kültür ve sanat alanında iletişimin farklı boyuta evrimleşmiş olması ile birlikte birçok alanda görsel iletişim dönemi başlamıştır. Bu dönemde fotoğraf ve sinema da görsel iletişimde yerini almıştır. Cumhuriyetin ilk kuruluş yıllarında fotoğraf, Cumhuriyetin ve ülke insanının dünyaya tanıtılmasında büyük rol oynamış. Ülke içerisinde de resmi evraklarda fotoğraf olma zorunluluğu dönemin insanlarını fotoğraf ve stüdyo ile tanışmasını sağlamıştır.Günümüzde ise fotoğraf günlük yaşamın bir parçası olmaya devam etmektedir. Amatör ve profesyonel fotoğrafçılar birçok alanda görsel olarak Türkiye'yi belgelendirmektedir. Bizler de İFSAK olarak Cumhuriyetin 100. yılına özel olarak sinema ve fotoğraf alanında etkinlikler düzenleyerek, Türkiye'nin tanıtılmasında, kültür, sanat ve yurdun doğal güzelliklerinin ortaya çıkarılmasında destek olmaya devam ediyoruz.”

(Modalı merhum eczacı Melih Ziya Sezer’in portre fotoğrafı sergide yer alan eserler arasında)

Sergide fotoğrafı yer alan İFSAK üyeleri şöyle: 

Adem Meleke, Agop Ezgilioğlu , Alberto Modiano, Aliye Rahşan Karabetça, Alper Tunga, Doğan Arzu Yılmaz, Ayfer Gençer, Ayhan Aydın, Aysu Bilgiç,  Aysun Bulca, Ayşe Nihal Güres, Ayten Ünal, Berna Kuleli,  Betül Toygar, Birsen Uzun, Celal Yılmaz, Cem Toprak, Dayk Danzig, Deniz Ural, Dila Çeçen, Dilsad Aktas Canatay, Doğan Gülaydın, Duygu Aydemir, Ebru Akalın, Elif İdemen, Emine Bulmuş, Emine Bulut, Erdinç Aksu, Eyüp Yıldız, Ferhan Coşkun, Gamze Gökçen,  Gültekin Alkurt, Gürkan Akıncı, Hakan Dilman, Hakan Gönüllü, Hakan Kızılcıkoğlu, Hakan Mustafa Kural, Hasan Ürey, Hatice Çelik, Işıl Yaman, Sadık Oğuz, İbrahim Yaşar Şen, İlker Gökçen, İpek Yıldız, Buğra Fındıklı, İsmail Vatansever, İsmail Yalçın, İsmail Yener Gürgün, Kübra Selen Gürgün,  Levent Küey, M.Abdulkadir Çayırgan, Mehmet Ali Yükselen,  Mehmet Murat Bayar , Mehmet Naci Demirkol, Mehmet Tuğrul Tekbulut , Meltem İnanç,  Meral Nil Ayral, Mete Yurdaün, Mitat Mert Kitapçı, Mustafa Sevdim, Murat Bulut, Münevver Antczak, Mürivet Turan, Nergis Şahin, Nil Gürpınar, Nur Esra Kardeş,  Nur Gürel, Nurhayat Sadicoğlu, Oğuz Büktel, Okan Cihangir, Okan Erdoğan, Öner Mangut, Özge Gülsoy, Özhan Özde, Özlem Gün Bingöl,  Özlem Öğüt Yazıcıoğlu, Saadettin Salman, Samet Avcı, Sedef Yazıcı Özgüle,  Sema Karlıova, Serhat Ali Korkmaz, Serkan Düzalan , Serkan Turaç, Serpil Orhan, Sevil Çetin, Sevil Yılmaz, Sinan Okan Çavuş,  Tania Sisa, Tayfun Balık, Tayfun Köksal, Tolga Büyükada, Tolga Çınar, Tuğrul Boray Kurtulan, Tülay Aslan, Ufuk Teksoy, Uğur Öngel , Yasemin Taşkın, Yusuf Biton, Yüksel Altun, Zeynep Demirkol, Zeynep Hüsman, Zuhal Ateş.

 

 


ARŞİV