'Bu daha başlangıç'

Hayatlarında ilk kez tiyatro oyunu yazanların metinlerinden oluşan “Görmesen de Olur” Okuma Tiyatrosu Festivali izleyiciyle buluştu

14 Mayıs 2015 - 16:29

Erhan DEMİRTAŞ
Kadıköy Belediyesi ve Tiyatro Laboratuvarı iş birliği ile düzenlenen, gören ve görmeyen bireylerin katıldığı  Modern Tiyatroda Önermesiz Metin Yazarlığı atölyesinden çıkan 11 oyun, 9-10 Mayıs tarihleri arasında Caddebostan Kültür Merkezinde usta oyuncular tarafından seslendirildi. Fotoğrafçı Mehmet Turgutun Görmesen de Olur fotoğraf sergisinin de yer aldığı festivalde, İkinci Adam Yayınlarından çıkan ve bütün metinlerin yer aldığı Görmesen de Olur kitabı da tanıtıldı.
İki gün süren festivalin kapanış töreninde, eğitmenler ve oyun yazarları hep beraber sahneye çıkarak seyircileri selamladı. Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Ebru Peştereli, yazarlara belgelerini ve plaketlerini verdikten sonra kısa bir konuşma yaptı. Engelsiz Kadıköy hayali ile yola çıktıklarını dile getiren Ebru Peştereli, Engellerin fiziksel ve sosyal temelli olduğunu düşünüyorum. Bizim sorumluluğumuz bu engelleri, gerekli etkinlikler ve çalışmalarla ortadan kaldırmaktır dedi. Peştereli, Tasarım Atölyesi Kadıköy, Engelli Merkezi ve Tiyatro Laboratuarına teşekkür ederek,  Her şeyin temelinde hayal kurmak yatıyor.  Fırsat verildiğinde hiçbirimizin birbirimizden farkı kalmıyor diye konuştu.


YAPTIĞIMIZ İŞ DELİLİK
Törende atölye eğitmenleri de duygu ve düşünlerini dile getirdi. Eğitmenlerden Serhan Alben, Türk Tiyatrosuna yeni bir kimlik kazandırmak ve yeni oyun formları bulmak için çalışmalar yaptığını söyleyerek,  Bugün burada gören ve göremeyen yazarların yazdığı 11 oyun sahnelendi. Türk tiyatrosu yeni yazarlar ve oyunculara sahip oldu. Görmesen de Olur çalışması daha başlangıç, daha iyisini yapacağımıza inanıyorum diye konuştu.
Bugün çok gururlandım diyen Sercan Alben,22 yıllık sanat hayatımın boyunca yeni olan farklı olan her şeyin içinde olmaya çalıştım. Yaptığımın en iyisini yapmaya çalıştım. Tiyatronun çağdaş ve üretken olması için bugün ve yarın da daha özverili olacağım. Proje hakkında birçok kişi olumsuz şeyler söyledi ama biz ilham olmaya devam edeceğiz dedi.
Yazar koçu Aytuğ Akdoğan da kısa bir konuşma yaptı. Yaptıkları işi delilik olarak tanımlayan Akdoğan, Delilik çünkü bu işe gönül veren yazarlar, oyuncular ve seyirciler hepsi gönüllü olarak burada.  Bu tutku bu topraklarda çok karşımıza çıkmıyor diye konuştu.
20.15 İdamı oyununu seslendiren oyuncu Sezgi Mengi de festivalden çok memnun olduğunu belirterek şunları söyledi: Engelleri aşmak adına çok önemli bir adım atıldığını düşünüyorum. Farklılıklarımıza rağmen hepimiz benzer şeyleri yapabiliriz. Seyircilerin tepkisi çok hoşuma gitti. Benim için önemli olan şey oyun yazarının mutlu olması. Oynadığım oyunun gerilimli bir havası vardı. Metin çok hoşuma gitti çünkü öteki olan birinin ötekileştirilenleri anlattığı bir oyundu.
 
YAZMAYA DEVAM
İlk defa tiyatro oyunu yazan Balkar Sümer Cantürk, Mehmet Arslan ve Rüya Arkun, yazmaya devam edeceklerini söylüyor:
n Balkar Sümer Cantürk: Bugün, bizim attığımız tohumun yeşerdiği gün, umarım ağaç olduğunu da görürüz. Yaptığım işleri çok kolay beğenmem ama bunları çok beğendim. Umarım yazdığım oyunlar, bir şehir tiyatrosu ya da özel bir tiyatroda oynanır. Buradaki işten çok keyif aldım. Seyirciler oyunu beğendiler, soru sordular. Soru sormaları beni ayrıca mutlu etti. Soru bir yazar için çok önemli çünkü seyircinin merak edip etmediğini anlıyorsunuz. Bu festival çok güzel tasarlandı. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bundan sonra da yazmaya devam edeceğim. Yazar gruplarına katılacağım. Yeni şeyler keşfedip yazmanın bizim için büyük bir fırsat olduğunu düşünüyorum.
n Mehmet Arslan: Birçok kişinin yaşayamayacağı bir deneyimi yaşadık bu yüzden çok mutluyum. Çok emek verildi bu festival için. Kadıköy Belediyesine çok teşekkür ediyorum. Başından beri bizi destekledi. Oyunum oynanırken çok heyecanlandım ama çok iyi geçti. Seyirciler oyunu beğendiklerini söylediler. Bütün metinlerin yer aldığı bir kitabımız var. Merak edenler kitabı alıp okusun. Hatta bu oyunlar değişik yerlerde doğru dekorlarla yeniden oynansın.
n Rüya Arkun: Bir şeyler karalamak, kendimizi ifade etmek ve sesimizi duyurmak için başladığımız atölye öngörmediğimiz bir etkinlikle son buldu. Tasarım Atölyesi Kadıköy, Kadıköy Belediyesi ve Engelli Merkezine destekleri için çok teşekkür ediyorum. Şu noktada olmaktan çok mutluyum. İlk defa oyun yazdım. Birkaç kişi çalışma atölyesi oluşturup yazmaya devam edeceğiz güzel şeyler çıkacağını düşünüyorum.
 

ARŞİV