Haftanın Pusulası

Haftanın film, kitap, şarkı ve dizilerinden seçtiklerimiz

26 Temmuz 2024 - 19:59

KİTAP 

Knockemstiff

Emekli olduktan sonra yazdığı öykü kitabıyla EN/Robert Pingham Ödülü’nü kazanana Donald Ray Pollock’un Knockemstiff kitabı İthaki Yayınları etiketiyle okurla buluştu. Kitapta yazar kendi kasabası olan kasabası Knockemstiff’te yaşayan insanların öykülerini anlatıyor.  Taşra öykülerinin anlatıldığı 18 öyküden oluşan kitap ince mizah duygusu ile sıradan insanların arzularının peşinden gitmekten çekinmediği,  insanların önlerine geleni küçük görmekten, istismar etmekten, hırpalamaktan kendilerini alıkoyamadığı ama bu yaşamdan kaçınmak için her şeyi yapmaya niyetlenip bir türlü beceremedikleri hayatlarına bakıyor. 

“Tozun toprağın, patlak lastiklerle kırık kaportaların, gres yağlı mermilerin, inançlı sarhoşların, küfür kıyametin, ana babalarla kardeşlerin, her türden köylüyle işçinin kurnaz zekâları, çapraşık ahlaki değerleri ve kapkara mizahıyla hâl-i pürmelali.” (İthaki Yayınları /200 Syf)

TEKLİ

Pervane ve Işık

Melike Demirağ’ın “Senfonik” serisinin ikinci teklisi “Pervane ve Işık” ile müzikseverlerle buluştu. Söz ve müziği Şanar Yurdatapan’a, düzenlemesi Baha Boduroğlu ve Alaattin Deniz’e ait olan şarkıyı Demirağ, ilk kez 1977 yılında yayınlanan “Pervane ve Işık” 45’liğinde seslendirmişti. Demirağ’ın yıllar sonra yeniden seslendirdiği şarkı  Ossi Müzik etiketiyle, Hakan Eren’in yapımcılığında ve prodüktörlüğünde dinleyici ile buluştu. Pelin Kakırman’ın proje koordinatörlüğünde çıkan şarkının mix ve mastering’i de Alaattin Deniz tarafından yapıldı.

Ruhu doyuran şarkılar:

İlhan İrem – Anlasana

Rengin- Aldatıldık

Muazzez Abacı- Sarı Odalar

DİZİ

The New Look

Moda tasarımcıları Coco Chanel ve Christian Dior’un kıyasıya mücadelesini anlatan The New Look,2. Dünya Savaşı sırasında Paris'in Nazi işgali ve sonrasındaki dönemlerini iki modacı gözünden gösteriyor. Coco Chanel'in moda üzerindeki saltanatı sona ererken Christian Dior, tarzıyla dünyayı yeniden canlandıran, dünün ve bugünün nesillerini etkileyen yükselen yıldızdır.

Todd A. Kessler tarafından yaratılan dizi Apple TV+' da 1. Sezonunu tamamladı.10 bölümlük dizide  John Malkovich, Emily Mortimer, Claes Bang, Ben Mendelsohn, Juliette Binoche ve Maisie Williams gibi isimler yer alıyor.

 

ARŞİV