Haftanın Pusulası

Haftanın kitap, film ve şarkılarından

19 Nisan 2024 - 10:45

KİTAP

Labirent - Batı Ve Hasımları

 Amin Maalouf’un denemelerinden oluşan “Labirent: Batı ve Hasımları” Yapı Kredi Yayınları etiketiyle yayımlandı. Ali Berktay’ın çevirisini yaptığı Labirent, Japonya, Çin, Rusya ve ABD’nin tarihine bu dört uygarlığın Batı ile olan ilişkisini ele alıyor.

“Çok geç değil. Bu “labirent”ten çıkma olanaklarına sahibiz. Yeter ki önce yolumuzu yitirdiğimizi kabul edelim... 2022 yılında Avrupa’nın göbeğinde geçmişin travmalarını tetikleyen yıkıcı bir savaş patlak verdi. Nükleer felaket senaryolarının gerçeğe dönüşmesine ramak kaldı. Demirden bir el, Batı’yı Rusya ve Çin’le karşı karşıya getirdi adeta. Kibirli ve bencil yöneticilerin, aklı küçümseyip eşitsizliği besleyen köhne ideolojilerin hükmü altındaki çağımız, son hızla uçuruma doğru sürüklenmekte. Günümüzde ne Batı ne de hasımları insanlığı hapsolduğu bu labirentten çıkarmaya muktedir. Batı’nın da, Doğu’nun da yaydığı ışık dünyayı aydınlatmakta artık yetersiz ama umutsuzluğa yer yok.” (Kitap arka kapağından) (YKY Yayınları/288 Syf/180 TL)

Kitap yurdu.com adresinden aldığımız bilgilere göre haftanın en çok satan kitapları şunlar oldu:

Söyleme Bilmesinler/Şermin Yaşar/Doğan Kitap

Arkada Yaylılar Çalıyor/ Melikşah Altuntaş/ Holden Kitap

İnsanlığımı Yitirirken/ Osamu Dazai/  Kapra Yayıncılık

TEKLİ

Zamanın Bahçesinde

Gripin “Zamanın Bahçesinde” isimli yeni çalışmasını 5 Nisan’da tüm dijital platformlarda yayınladı. Sözleri Fehmiye Çelik’e, müziği Ara Dinkjian’a ait olan parça, Gripin’in yorumu ve düzenlemesiyle yeniden dinleyiciyle buluştu. Mix & Masteringde Barış Büyük imzası olan şarkı Abi Road Studios’da yapıldı. Şarkının klibinde ise Akya Atılgan imzası yer alıyor. Gripin şarkının duyurusunu sosyal medya hesabından şu sözlerle paylaştı. “Bugün ilk albümümüzün, sizlerle ilk tanışmamızın 20. yılı. Size "Zamanın Bahçesinde" bir hediye verelim istedik. Zaman sizlerle o kadar güzel aktı ki... İyi ki varsınız.”

Ruhu Dinlendiren şarkılar:

Lara Fabian /Adagio 

Misafir/ Can Temiz

Unutamazsın/Muazzez Abacı

FİLM

The Report

Geçtiğimiz aylarda Amazon Prime’de gösterime giren politik gerilim filmlerinden biri olan The Report ABD’de yaşanan gerçek olaylara dayanıyor. İdealist bir senato çalışanı olan Daniel J. Jones, patronu Senatör Dianne Feinstein tarafından CIA ajanlarının 11 Eylül saldırı sonrası gözaltı ve sorgulama programını araştırmak için görevlendiriliyor.  Üç kişilik bir ekiple CIA ajanlarının gözaltı ve sorgulama tekniklerini araştırmaya başlayan Jones, işkenceye dair kanıtlar bulur ispatlamak için ise daha fazlasına ihtiyacı vardır çünkü kanıtların önemli bir kısmı yok edilmiş ya da saklanmaktadır. Yıllar süren araştırmada Jones, CİA tarafından ajanlıkla suçlanan bir noktaya kadar gelir.

Bir anlamda dokümantasyon filmi olan The Report politik gerilim izleyicilerinin severek izleyebileceği yapımlardan.

 

 


ARŞİV