Zorunlu eğitim 12 yıl olmalı

Kamuoyunda tartışmalara neden olan 12 yıllık zorunlu eğitim için verilen kanun teklifi, Kadıköy’de düzenlenen eylemle protesto edildi...

29 Şubat 2012 - 13:17

Kamuoyunda tartışmalara neden olan 12 yıllık zorunlu eğitim için verilen kanun teklifi, Kadıköy’de düzenlenen eylemle protesto edildi. Eylemde söz konusu düzenlemeyle zorunlu eğitimin aslında 4 yıla düşürüleceği ifade edildi.

CHP Kadın Kolları Genel Başkanlığı’nın düzenlediği ve CHP Milletvekili Dr. Kadir Gökmen Öğüt, Kadıköy CHP İlçe Teşkilatı yöneticileri ile partililerin katıldığı eylemde, 12 yıllık zorunlu eğitim için düzenlenen kanun teklifi eleştirilerek, asıl niyetin 8 yıllık eğitimin 4 yıla düşürülmesi olduğu kaydedildi.
Kadıköy Postanesi önünde 23 Şubat Perşembe günü saat 10.30’da düzenlenen eylemde okunan basın açıklamasında, teklifin ilköğretim sistemini değiştireceği, kesintisiz 8 yıllık zorunlu ilköğretimi kesintili yaparak, iki parçaya böleceği ifade edilerek, “Yasada deniyor ki, ‘Birinci kademe sonrasında hangi programların açık öğretimle ilişkilendirileceği ve zorunlu eğitim kapsamına alınacağı Bakanlar Kurulu tarafından belirlenir.’ Yine yasada deniyor ki, ‘ilk dört yılı tamamlamış olanlar, çıraklık dönemine kadar işyerlerinde aday çırak olarak eğitilebilirler.’ Şu anda bu uygulama, ancak 8 yıllık eğitimden sonra yapılabiliyor. Demek ki, söz konusu kanun teklifine göre ilköğretim 4 yıllık birinci aşamadan ibarettir” denildi.
Şimdiki uygulamada çırak olmak için 14 yaşını doldurma koşulunun geçerli olduğu, yapılmak istenen değişiklikle bu yaş sınırının 11’e çekildiğinin de belirtildiği basın açıklamasında; “İlköğretimde 4. sınıfı bitiren çocukların, ikinci dört yılı Bakanlar Kurulu’nun belirleyeceği açık öğretim programlarında okuyarak bitirmiş sayılmaları, hem erkek hem de kız çocuklarını, ama daha da çok kızların örgün eğitimin yani okul çatısının dışına itilmelerine yol açacaktır” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada; zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması ve çocukların gençlik çağına kadar okuması gerektiği de vurgulandı.

ARŞİV