Zaven Biberyan’ın uzun yıllar yaşadığı Moda’daki apartman yıkılıyor

Yazar Zaven Biberyan’ın yıllarca yaşadığı Moda’daki Çavuşoğlu Apartmanı kentsel dönüşüm kapsamında yıkılıyor. Kızı Tilda Biberyan Mangasar, anılarla dolu evin yıkılmasına çok üzüldüğünü dile getirdi, ailesi yeni apartmana yazarı hatırlatan plaket konulmasını arzu ettiğini beyan etti

09 Eylül 2022 - 00:16

Yazar Zaven Biberyan’ın uzun yıllar yaşadığı Moda’daki Çavuşoğlu Apartmanı’nın kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacağı, bir inşaat firmasının apartmanın duvarına astığı, “Proje alanıdır” yazısı ile duyuruldu. Apartmanın iki ay içerisinde yıkılacağı, altı ay içerisinde de yapımına başlanacağı öğrenildi. 

BİBERYAN’IN KIZI: ÇOK ÜZGÜNÜM

Apartmanın yıkılacağını sosyal medyadan öğrenen Zaven Biberyan’ın kızı Tilda Biberyan Mangasar, anılarla dolu evin yıkılacak olmasına çok üzüldüğünü belirtti. Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunanı Tilda Biberyan Mangasar “Bu sabah sosyal medyada haberi okuyunca çok üzüldüm. 20 sene ailemle yaşadığım ev sanırım yıkılıyor. Babam yazar Zaven Biberyan'ın uzun süre yaşadığı bu ev ona ilham kaynağı olmuştu, resimlerini bu binanın ikinci katındaki balkonunda denize karşı çizmiş, romanlarını, tercümelerini bu evde yazmıştı. Çok hatıralarla dolu olan ve benim çocukluğumun en güzel günlerini yaşadığım bu evin bir süre sonra (bilmiyorum ne zaman) yıkılacak olması beni çok üzdü. Rıza Paşa sokağından her geçişimde yaşadığım evin önünde durur eski günlerimi yad eder, annemi, babamı, yaşadıklarımı hatırlardım. Sanırım kısa bir zaman sonra artık yapamayacağım. Hatıralarımda canlanacak. Üzgünüm. Annem, babam Nur içinde yatın.” açıklamasını yaptı.

AİLEDEN PLAKET TALEBİ

Agos Gazetesi, konuya ilişkin haberinde Biberyan ailesinin yeni yapılacak olan apartmana Zaven Biberyan’ın o binada yaşadığını hatırlatan bir plaket konulmasını arzu ettiklerini yazdı. 

“TEK ÇÖZÜM BİNAYI YENİLEMEK”

Apartmanı kentsel dönüşüm kapsamında yeniden yapacak olan firmanın koordinatörü Ziya Gökhan Çakmak, apartmanın 1958 yılında yapıldığını, çürük ve depreme dayanıksız olduğunu, güçlendirmeye uygun olmadığını söyledi. Çakmak, “Tek çözüm binanın kentsel dönüşüm kapsamında semt dokusuna uygun olarak yenilenmesidir. Apartman sakinlerinin isteği de bu yönde.”  dedi.

“HEPİMİZ KOMŞUYUZ”

İnternet ortamında çok fazla yanlış bilgi dolaştığını savunan Çakmak, “Hepimiz burada komşuyuz, aynı semtte mutlu ve beraberce yaşıyoruz. Amacımız bir çatışma ortamı yaratmak değil” şeklinde konuştu.

“HASSASİYETLER VE ANILAR GÖZETİLECEK”

Çakmak şunları söyledi: “Malikler arasında öğretim görevlisi, inşaat mühendisi ve başkaca yetkin ve hassasiyeti olan kişiler yer almaktadır. Binanın yenilenmiş halindeki proje, kat maliklerinin ve Biberyan ailesinin hassasiyetleri ve anıları gözetilerek Mimar Zehra Turhan Namlı tarafından hazırlanacaktır.”

 

ARŞİV