Yüz binler eşit yurttaşlık için Kadıköy'de buluştu

Dört bir yandan İstanbul’a gelen yüz binlerce Alevi, 3 Kasım Pazar günü, Cami-Cemevi Projesi’ne karşı “eşit yurttaşlık hakkı” için Kadıköy’de buluştu.

06 Kasım 2013 - 10:10
Dört bir yandan İstanbul’a gelen yüz binlerce Alevi, 3 Kasım Pazar günü, Cami-Cemevi Projesi’ne karşı “eşit yurttaşlık hakkı” için Kadıköy’de buluştu. 
  
Fotoğraflar: Etkin Haber Ajansı (ETHA)
 
Türkiye’nin dört bir yanı ve pek çok ülkeden İstanbul’a gelen Aleviler, eşit yurttaşlık hakkı için 3 Kasım Pazar günü Kadıköy’de toplandı. Yüz binlerce kişinin katıldığı mitingde, Ankara Tuzluçayır’da yapılan cami-cemevi projesi de protesto edildi.
Aleviler, Haydarpaşa Numune Hastanesi önü ve Söğütlüçeşme olmak üzere iki koldan Kadıköy Meydanı’na yürüdü.
“Bu dava insanlık davası. Eşit yurttaşlık istiyoruz”, “Cemevi ibadethanemiz, Pir Sultan sözümüz, Kerbela yolumuz”, “Aleviyiz haklıyız kazanacağız”, “Ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık istiyoruz”, “Modern Yavuzlara ve yezidlere karşı Alevilere eşitlik ve özgürlük” pankartlarının taşındığı kortejlerde, sık sık “Faşizme karşı omuz omuza”, “Her yer Taksim her yer direniş”, “Bedel ödedik bedel ödeteceğiz” sloganları atıldı.
Miting, tüm kortejlerin alana girmesinin ardından yapılan saygı duruşu ile başladı. Yüz binlerce kişi, Sivas’ta, Maraş’ta, Roboskî’de, Gezi’de, Lice’de, Diyarbakır cezaevinde öldürülenlerin, Deniz Gezmişlerin, Mahir Çayanların, İbrahim Kaypakkaların isimlerinin okunması üzerine, yumruk ve zafer işareti eşliğinde “burada” diye haykırdı.
 
ZALİMİN ÖNÜNDE BOYUN EĞMEYECEĞİZ
Tertip Komitesi adına açılış konuşmasını yapan Garip Dede Cemevi Dedesi Celal Fırat, “Bizleri ötekileştirmek isteyen Hızır Paşalara dur demek için burada, bir aradayız. Geleneklerimize göreneklerimize sahip çıkmazsak, Hz. Ali’nin dediği gibi haksızın önünde boyun eğersek onurumuzu kaybederiz. Haksızın, zalimin önünde boyun eğmeyeceğiz” dedi.
 
72 MİLLET EŞİT VE ÖZGÜR OLANA DEK…
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül ise cemevlerinin ibadethane olduğunun altını çizdi.
Bülbül, Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan’a “İzzetullah” dedi, şöyle konuştu: “İzzetullah ile Fetullah’a sesleniyorum: Yolu kirletmeyin. İzzettin Doğan efendi sen ne yapmak istiyorsun. Diyanet-Fethullah-ihanet-İzzettin dörtlüsüyle bizi gömmek istiyorlar. Bizi katletmek istediler, torunu da bugün 3. boğaz köprüsüne Aleviliği gömmek istiyor. Biz Pir Sultan’ın torunlarıyız. Ey muaviye soylu hükümet bu meydanı göreceksin.”
12 Eylül anayasasının hala yürürlükte olduğunu hatırlatan Bülbül, AKP’lilerin cemevleri için “cümbüşevi, terörist yuvası” gibi ifadelerine sert tepki gösterdi.
Bülbül, şöyle devam etti: “Biz kainatın aynasıyız. Kürtler, Aleviler, Antikapitalist Müslümanlar, Çarşı, Ermeniler, hepsi burada. 12 Eyül Anayasasını yırtacağız, eşit yurttaşlık hakkımızı alacağız. Cemevlerini tanımıyormuş, tanımazsan ne olacak. Kanuni de, Hızır Paşa da tanımamıştı.”
Kemal Bülbül, “72 millet eşit ve özgür olana kadar, Aleviler eşit yurttaşlık hakkını alana kadar alanlarda olacaklarını” belirtti.
PSAKD Genel Başkanı Kemal Bülbül’ün konuşmasının ardından Alevi Dergahları adına Şahkulu Dergah Başkanı Mehmet Turan, Tertip Komitesi adına Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Hüsniye Tahmaz, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Engin Gündüz, Alevi Kültür Dernekleri Başkanı Doğan Demir ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker birer konuşma yaptılar.
 
ANNE AYVALITAŞ DAVAYA ÇAĞIRDI
Gezi Tutsak Aileleri Platformu ve Gezi direnişi sırasında yaşamını yitiren Mehmet Ayvalıtaş’ın annesi Fadime ve ağabeyi Muharrem Ayvalıtaş, “Gezi şehitleri ölümsüzdür”, “Katil devlet hesap verecek” sloganlarıyla kürsüye çıktı.
Anne Ayvalıtaş, bugüne kadar kendilerini yalnız bırakmayan herkese teşekkür etti. Fadime Ayvalıtaş, 21 Kasım’da Kartal Anadolu Adliyesi’nde saat 09.00’da davanın görüleceğini hatırlatarak, herkesi destek vermeye çağırdı.
Gezi Tutsak Aileleri Platformu adına konuşan Leyla Tunç, şunları söyledi: “Gezi süreci boyunca yüzlerce çocuğumuz tutuklandı, onlarca çocuğumuzun gözlerini aldılar, gazi ettiler. 6 çocuğumuzu, Mehmet’imi, Ali İsmail’imi katlettiler. O katiller aramızda barınmamalı. AKP’ye sesleniyoruz, katilleri ödüllendirme. Nasıl demokratik hakkını kullanan çocuklarımızı tutukladıysan, katilleri de tutukla.”  Tunç, 20 Kasım’da Eskişehir’de Ali İsmail Korkmaz davasının görüleceğini hatırlattı, herkesi davet etti.
Miting, Tolga Sağ, Muharrem Temiz, Gani Pekşen, Grup Yorum, Gülcihan Koç ve MKM Sanatçısı İdris Demir’in konserleriyle devam etti.

ARŞİV