Yüz binler Cumhuriyet için yürüdü

Kırmızı ve beyaz renklerin hakim olduğu Cumhuriyet yürüyüşünde sinevizyon,lazer ve havai fişek gösterileri muhteşemdi.

31 Ekim 2013 - 11:29
Cumhuriyetimizin 90. Kuruluş yılı coşkusunu Kadıköy Bağdat Caddesi'ndekutlamak isteyen onbinlerce Cumhuriyet Sevdalısı, Fener alayı veCumhuriyet'e Bağlılık Yürüyüşü için Suadiye Işıklar’da 29 Ekim Salı akşamı buluştu. İstanbul’un değişik ilçelerinden gelen yüzbinlerce kişinin katıldığı yürüyüşe, gezi parkı sloganları ve küçük bir öğrencinin okuttuğu öğrenci andı damga vurdu.Her yıl geleneksel olarak düzenlenen  Cumhuriyet'e bağlılık yürüyüşüiçin saatler öncesinden Bağdat Caddesi'ne gelen katılımcılar,ellerinde Kadıköy Belediyesi'nin dağıttığı bayraklar, Atatürkposterleri ve  “Benim Cumhuriyetim, Cumhuriyet Benim” yazılı dövizlerleyürüyüşün başlamasını marşlar söyleyerek beklediler. Bağdat Caddesi’ni yürüyüşün başlamasından saatler önce dolduran katılımcılar nedeniyle trafik saat 17.00’den itiraben kesildi. Kadıköy Bağdat Caddesi’ne çıkan bütün yollar kapalı ve tıkalı olduğu için yürüyüşe katılmak isteyenler Suadiye’ye uzun bir yürüyüşün ardından ulaşabildi. 3 buçuk aylık ikizler Ela ve Alp ile 98 yaşındaki emekli idareci Ethem Bey de rahatsızlığına rağmen Cumhuriyet’e Bağlılık Yürüyüşü’ne katılanlar arasındaydı.Yoğun katılım nedeniyle 19.00’da başlayacağı duyurulan yürüyüş 18.30’da başladı. Türk Bayrağı veAtatürk görselleriyle süslenen Cumhuriyet Tırı'nın arkasından başlayan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk'ün ev
sahipliğindeki yürüyüşe CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, CHPİstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, CHP Milletvekilleri Kadir GökmenÖğüt, Akif Hamzaçebi, Mahmut Tanal, duayen gazeteci Uğur Dündar, İstanbulBarosu Başkanı Ümit Kocasakal, sanatçı Yonca Evcimik ve binlerce
Kadıköylü katıldı.

LAZER VE IŞIK GÖSTERİLERİ BÜYÜLEDİ
Yürüyüş güzergahı  boyunca önceki yıllardan farklı olarak Suadiye,Şaşkınbakkal, Erenköy ve Caddebostan'a  canlı DJ performansları vesahne şovlarının  da büyük ilgi ile gördüğü yürüyüş boyunca,Cumhuriyet tırından renkli  ışık şovları ve 10. Yıl Marşı başta olmak üzere  çeşitli marşlar ve müzikler çalındı.
İstanbul'un çeşitli ilçelerinden gelen on binlerce
vatandaşın yoğun ilgi gösterdiği yürüyüşte, vatandaşlar sık sıkHer yer Taksim her yer direniş, Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” sloganları attılar.

YÜZBİNLER ÖĞRENCİ ANDINI OKUDU
Yüzbinlerce kişinin katıldığı Suadiye'den başlayan yürüyüşe İstanbullular yoğun ilgi gösterdi. Yoğun katılım nedeniyle Cumhuriyet tırı, Suadiye’den Caddebostan’a 2 buçuk saatte gelebildi. İzdiham nedeniyle bayılan vatandaşlara Kadıköy Belediyesi ambulans ekipleri müdahale etti. Yürüyüş, kortejin Caddebostan’a gelmesiyle son buldu. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, yürüyüş korteji Caddebostan'a geldiğinde Cumhuriyet tır’ına çıkarak,
katılımcıları Cumhuriyetimizin Kurucusu Ulu Önder Atatürk, Silah arkadaşları ve tümşehitler için saygı duruşuna  davet etti. Saygı duruşundan sonra hepbirlikte İstiklal Marşı'nı söyleyen katılımcılara hitap eden BaşkanÖztürk şunları söyledi:“Şimdi her zamankinden daha çok Cumhuriyete, demokrasiye, laik hukukdevletine sıkı sarılıyoruz. 90 yıl önce ülkemizden emperyalist güçlerikovarak bize bu vatanı ve cumhuriyeti armağan eden Mustafa KemalAtatürk ve silah arkadaşlarını ve bu uğurda can veren tümşehitlerimizi saygıyla anıyoruz. 90 yıl sonra Cumhuriyetimizinsarsılmaya çalışıldığı zor bir sınav veriyoruz. Özgür basın, özgürişadamı, özgür düşünceye yer yok. Türk milleti kavramının tartışıldığıbu günlerde cumhuriyet ve demokrasiyi savunma yolunda ödün vermeyen veözgürlüklerinden olan tüm yazar, sanatçı, asker, rektör veöğrencilerimize buradan selam gönderiyoruz. Ama başımızı eğmeye deniyetimiz yok. Korku tünellerini parçalıyoruz. Aydınlık çok yakın. Gerçek
bir bilim toplumu olma idealleri olan gençlerimiz, önder kadınlarımız ve kalemi satın alınamayan yazarlarımız var. Sinmeyen, korkmayan, teslim olmayan yurt sevdalıları ve Atatürk devrimcileri var. Her zamankinden daha fazla umut doluyum.”
Başkan Öztürk’ün konuşmasından sonra 10 yaşındaki Dide Demirsar, yürüyüşe katılanlara “Öğrenci Andı’nı” okuyarak, tekrarlattı. Minik öğrenci katılımcılar tarafından uzun süre alkışlandı.

VOLKAN KONAK BİNLERCE KİŞİYİ COŞTURDU
90. Yıl kutlamaları,  Kadıköy Belediyesi'nin düzenlediği Volkan KonakKonseri ile sona erdi. Konser için saatler öncesinden alanı dolduranvatandaşlar, Konak'ın şarkılarına eşlik ederek, Cumhuriyetimizin90. Yıl coşkusunu yaşadılar.

RESMİ GEÇİT TÖRENİNDE BAYRAK KIYAFETLİ 3 BİN 500 KİŞİ VE KLASİK OTOLAR VARDI  
Kadıköy'deki kutlamaların bir diğer adresi ise 29 Ekim sabahı Bağdat Caddesi Feneryolu’ndeki resmi geçit töreniydi. Bağdat Caddesi kutlamalarının ilk bölümü olan Resmi Geçit Töreni'nde Kadıköy Belediyesi'nin oluşturduğu araç konvoyu ile Kadıköy Belediyesi Gönüllülerinden, 3 bin 500 kişinin ay-yıldızlı kıyafetlerle geçişi damgasını vurdu..
29 Ekim Salı günü Sabah saat 10.30’da Bağdat Caddesi Feneryolu Işıklar’da yapılacak Resmi Geçit Töreninde, 150 bisikletçi bisikletleri ile İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği üyesi 45 kişi de klasik otomobilleriyle renk kattı.
İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği (İKOD) üyeleri birbirinden ilgi çekici renk ve tasarımlardaki otomobilleriyle katılarak izleyenlere keyifli anlar yaşatırken, izleyenler araçlarla fotoğraf çektirmek için adeta yarıştı.
İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği (İKOD) tarafından yapılan açıklamada; Cumhuriyet'in 90.yılına “Her yerde Cumhuriyet” temasıyla vurgu yaptıklarını belirttiler. Açıklamada İKOD tarafından gelenekselleştirilen klasik otomobil kortejlerinin, Cumhuriyetin geçmişten geleceğe taşınması gerekliliğine de bir gönderme niteliğinde olduğu ifade edildi. En yaşlıları Cumhuriyetin ilk yıllarında üretilmiş 1930 model Chrysler ve 1932 model Chevrolet marka araçlardan oluşan bayraklarla süslenmiş kortejler; izleyen vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü.İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği en son 30 Ağustos'ta 150 civarında klasik araçla İstanbul Park Formula 1 pistinde zafer turu atmıştı.

ARŞİV