Yoğurtçu'da hayat 'bir harika dostum!'

Gezi direnişinin merkezlerinden biri haline gelen Yoğurtçu Parkı forumu, 17 Haziran’dan bu yana yeni bir yaşamın temellerini atıyor.

04 Temmuz 2013 - 14:07

Semra ÇELEBİ
Son bir aydır gazetemizin sayfalarında sıkça Gezi direnişine yer veriyoruz. Olanları görmezden gelen ana akım medyanın gazetecilik ilkelerini bir kenara iten tavrına inat, sadece Kadıköy’ün gazetesi olmamıza rağmen, tüm ülkeyi sarsan bu gündemi, bu gündeme dair haberleri sizlere haftalık periyotlarla ulaştırma çabasındayız. Bu nedenle de hemen her gün parklarda, forumlarda, eylemlerde yaşananların yakın takipçisiyiz.
Gezi Parkı’nda 15 Haziran’daki polis müdahalesinin ardından İstanbul’un birçok parkı Gezi direnişinin meskeni oldu. Beşiktaş’taki Abbasağa Parkı ile Kadıköy’deki Yoğurtçu Parkı ise bu forumların merkezi konumunda.
Yoğurtçu Parkı, Gezi’ye müdahalenin hemen ertesinde 17 Haziran’da forumlara başladı. İlk gün ses sistemi olmamasından kaynaklanan sıkıntılar, ertesi gün giderildi, acilinden bir ses sistemi kuruldu ve hiç ara vermeden forumlara devam edildi. O günden beri Gezi ruhunu geçici bir heves değil, değişimin aracı olarak gören Kadıköylüler gündüz işlerinde gece de parklarda mesai yapıyor. Taksim’deki duvar yazılarından birine ithafen; gündüz Clark Kent gece Superman oluyor…

ÇEVREYE DUYARLI FORUMLAR
Yoğurtçu’da “hayat” iş saatinin bitiminde canlanmaya başlıyor. Saat 19.00 gibi park hareketleniyor. Saat 20.00’ye kadar küçük gruplar halinde yapılan sohbetlerin devamında saat 20.20’de Gezi direnişinde yaşamını yitirenler 5 dakikalık saygı duruşuyla anılıyor. Saat 21.00’de ses çıkarma eylemine çevre evlerde oturanlar ve caddedeki araçlar da destek veriyor. Sonrasında forumda tartışılacak öneriler sıralanıyor ve konuşmak isteyenler isimlerini yazdırıp sıraları gelince konuyla ilgili yorumlarını paylaşıyor. Çevrede yaşayanların rahatsız olmaması için forumlar genelde gece yarısından önce bitiriliyor. Ancak her karar gibi bu da öncesinde oylanıyor, çoğunluk forumun devam etmesini isterse, ses sistemi kullanılmadan tartışmalar devam ediyor.
Oylamalarsa bildiğimiz anlamda sesli olarak yapılmıyor. Yine etrafı rahatsız etmemek adına işitme engellilerin dili kullanılıyor. Öneriyi olumlu karşılayanlar alkış için ellerini havaya kaldırıp sallıyor, olumsuz karşılayanlar ise iki kolunu çarpı işareti yapıyor. Konuşma uzadıysa “sıkıldık” anlamında yapılan hareketlerle konuşmalar toparlanıyor.

DEVRİM BAKKAL, KÜTÜPHANE, REVİR, POSTANE…
Gezi Parkı’nda hayatı kolaylaştıracak her şey hemen hayata geçirilmişti ancak geçersiz olan tek şey vardı, o da para… Bu anlayış Gezi direnişinin devam ettiği diğer parklarda da sürüyor. Yoğurtçu Parkı’nda forumların başlamasıyla birlikte Devrim Bakkal ve Çapulcu Kafe stantları açıldı, Kütüphane için kitaplar getirildi, Revir için gerekli ilaçlar gecikmedi. Gezi direnişi sonrasında tutuklananlar da unutulmadı, onlar için bir Dayanışma Postanesi bile açıldı. Akşamları parkta, forumlar başlayana kadar çayınızı alıp kitabınızı okuyabilir, cezaevlerindeki tutuklulara bir kart yazabilir ya da atölye çalışmalarına katılabilirsiniz. Şimdiye kadar bir haftalık tatillere sığdırdığımız bu aktiviteler, Gezi direnişiyle birlikte günlük yaşamın bir parçası haline geldi, üstelik karşılıksız, sadece dayanışma ve paylaşımla…

ÇOCUKLAR İÇİN YAZ OKULU, BÜYÜKLER İÇİN ATÖLYELER
Kendilerine “Genç Çapulcular” adını veren bir grup, parklarda foruma katılan aileleriyle birlikte gelen çocuklar için “Yaz Okulu” düzenliyor. Bir yandan forumlar sürerken çocuklar ağabey ve ablalarının eşliğinde resim yapıyor, oyunlar oynuyor, kitap dergi okuyor.
Büyükler içinse neredeyse her gün forumlar başlamadan önce atölye çalışmaları var. “Toma Ve Biber Gazıyla Mücadele Atölyesi”nden “Yaratıcı Eylem Atölyesi”ne, “Ekolojik Dönüşüm Atölyesi”nden “Sinema-Felsefe Atölyesi”ne farklı bir çok konuyla ilgili onlarca atölyeye katılıp kendinizi geliştirmeniz mümkün… Ayrıca Gezi Parkı’nda çok ilgi çeken Yoga dersleri Yoğurtçu’da devam ediyor.

FORUM YOKSA EYLEM VAR
Yoğurtçu Parkı’ndaki forumlar her akşam yapılıyor, eğer yoksa bilin ki o gün bir eylem var! Eylem kararları da yine forumlarda alınıyor. 28 Haziran Cuma günü Lice’de karakol inşaatını protesto eden köylüler üzerine açılan ateş sonucu yaşamını yitiren 18 yaşındaki Medeni Yıldırım için eylem yapan Yoğurtçu Forumu, o gece binlerce Kadıköylünün sokaklara dökülmesini sağladı. 30 Haziran Cumartesi günü Taksim Dayanışması’nın çağrısıyla Altıyol’dan harekete geçen kitle vapurla Karaköy’e geçtikten sonra Taksim meydanına kadar yürüdü. 30 Haziran’da ise LGBTT Blok’un Onur yürüyüşüne yine Kadıköy’den kitlesel katılım sağlandı. Her gündemle ilgili ayrı bir pankart hazırlansa da Yoğurtçu Forumu’nun ana pankartı “Diren Kadıköy.”
Forumlarda alınan kararlar, eylemlerde çekilen fotoğraflar hızla sosyal medyada paylaşılıyor. Takip için Facebook’ta Diren Kadıköy grubuna üye olabilir, http://parkhareketi.org adresini ziyaret edebilirsiniz.
 
YOĞURTÇU PARKI ÇAPUL PAZARI
Yoğurtçu Forumu, 7 Temmuz Pazar günü takas şenliği düzenliyor. Yapılan çağrıda şu ifadelere yer veriliyor:
“Sizleri de paylaşma duygusunun verdiği mutluluğa davet ediyoruz. Sizi; aldığınız giymediğiniz, hala kullanılabilir olduğunu düşündüğünüz, paylaşmak istediğiniz, atmak istediğiniz belki de, sığdıramadığınız, sevdiğiniz, artık eskisi kadar sevmediğiniz ne varsa takasa davet ediyor ve pazarımızı kuruyoruz. Böylece alışveriş çılgınlığımıza dur deme keyfiyle tanışacak, büyük direnişe destek verecek ve paylaşacağız!
Not: Özellikle yoksul ve ihtiyaç sahiplerini göz önünde bulunduralım. 
Umarız tüm iyi niyetlerimiz yerini bulur,
Sevgi ve dayanışmayla, haydi pazara!
Pazar günü saat 14.00 – 21.00 arası Yoğurtçu parkımızda kurulacak takas pazarında ihtiyacınız veya fazlanız varsa bekliyoruz.”

ARŞİV