Yerel seçimlerde CHP zaferi

Cumhuriyet Halk Partisi’nin birinci parti olduğu 31 Mart yerel seçimlerinde Ekrem İmamoğlu yüksek farkla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. CHP, 39 ilçenin bulunduğu İstanbul'da, elindeki ilçe belediyesi sayısını 14'ten 26’ya çıkardı. İmamoğlu, “16 milyon İstanbullu kazandı; kutlu olsun. Bu seçimin kaybedeni yok” dedi

05 Nisan 2024 - 09:58

Türkiye 31 Mart günü sandık başına gitti ve seçimini yaptı. CHP’nin yıllar sonra birinci parti çıktığı seçimlerin sonuçlarına göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yarışan Ekrem İmamoğlu, ikinci zaferini kazandı. İmamoğlu yaklaşık yüzde 11,6’lık bir farkla kazanırken CHP de 39 ilçenin bulunduğu İstanbul'da, elindeki ilçe belediyesinin sayısını 14'ten 26’ya çıkardı.

CHP BİRİNCİ PARTİ OLDU

31 Mart günü yapılan yerel seçimlerde ülke genelinde toplam 206 bin 806 sandık kuruldu. 61 milyon 430 bin 934 kayıtlı seçmenin olduğu bu seçimlerde 48 milyon 256 bin 541 seçmen oy kullandı. Kullanılan oyların 46 milyon 46 bin 499’u geçerli sayıldı. YSK Başkanı Ahmet Yener büyükşehir belediye başkanlığına seçime katılım oranının yüzde 78,11 olduğunu açıkladı. Türkiye’nin yerel seçim haritasının büyük oranda değiştiği seçimde Cumhuriyet Halk Partisi büyük bir zafer elde etti. Kesin olmayan sonuçlara göre Türkiye geneli belediye başkanlığında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)35, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP)24, Halkların Eşitliği ve Demokrasi Partisi (DEM PARTİ) 10, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) 8, Yeniden Refah Partisi (YRP)2, Büyük Birlik Partisi (BBP)1, İyi Parti 1 belediye başkanlığı kazandı. 30 büyükşehir belediye başkanlığı seçiminde ise CHP 14, AKP 12, DEM PARTİ 3, YRP 1 belediye başkanlığı kazandı. Türkiye genelinde CHP yüzde 37,8, AKP yüzde 35,5, YRP yüzde 6,2, DEM Parti yüzde 5,7, MHP yüzde 5, İYİ Parti ise yüzde 3.8 oy aldı.Bu sonuçlara göre CHP,  yönettiği Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya’nın yanı sıra Bursa’yı da kazanarak, Türkiye’nin en büyük ve önemli beş ilinde kazandı.

İMAMOĞLU ÜÇÜNCÜ DEFA KAZANDI

33 bin 273 sandığın kurulduğu İstanbul’da 11 milyon 314 bin 534 bin kayıtlı seçmenden 8 milyon 970 bin 212’si oy kullandı. Bu oyların 8 milyon 667 bin 512’si geçerli sayıldı.  İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yarışan Ekrem İmamoğlu yaklaşık yüzde 11,6’lık bir farkla kazanırken, CHP de 39 ilçenin bulunduğu İstanbul'da, elindeki ilçe belediyesinin sayısını 14'ten 26’ya çıkardı. CHP’nin kazandığı ilçeler şunlar: Adalar, Ataşehir, Avcılar, Bakırköy, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenyurt, Eyüpsultan, Gaziosmanpaşa, Kadıköy, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Sancaktepe, Sarıyer, Şile, Silivri, Şişli, Tuzla ve Üsküdar. 31 Mart yerel seçimlerinde AKP’nin elindeki ilçe sayısı ise 24’ten 13’e düştü. AKP’nin yeniden kazandığı ilçeler; Arnavutköy, Bağcılar, Bahçelievler, Başakşehir, Esenler, Fatih, Güngören, Kağıthane, Pendik, Sultanbeyli, Sultangazi, Ümraniye ve Zeytinburnu oldu. MHP elindeki tek ilçe olan Silivri kaybetti.

26 İLÇEYE YÜKSELDİ

CHP, yönettiği mevcut ilçeler; Adalar, Ataşehir, Avcılar, Bakırköy, Beşiktaş, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Esenyurt, Kadıköy, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Sarıyer ve Şişli’de oyunu korurken; Bayrampaşa, Beykoz, Beyoğlu, Çatalca, Çekmeköy, Eyüpsultan Gaziosmanpaşa, Sancaktepe, Şile, Tuzla ve Üsküdar’da kazandı.  Bu seçimlerde İstanbul’daki tablo büyük oranda değişti ve Sinem Dedetaş’ın aday olduğu Üsküdar’da yerel yönetim 1994'ten sonra ilk kez CHP’ye geçti. Dedetaş, Maltepe’den seçilen Esin Köymen ve Bakırköy'den seçilen Ayşegül Ovalıoğlu ile birlikte İstanbul’un kadın ilçe belediye başkanlarından biri oldu.2009’da Ümraniye’den ayrılan Çekmeköy’de belediye yönetimi ilk kez Orhan Çerkez ile CHP'ye geçti. Pendik’ten ayrıldıktan sonra 7 seçim gören Tuzla’da CHP ilk kez Eren Ali Bingöl ile seçim kazandı. 1994'ten bu yana sosyal demokratların kazanamadığı Şile’de CHP büyük bir başarı elde etti ve Özgür Kabadayı yüzde 51,88 oyla kazandı. CHP’nin 2019 yılında yapılan seçimlerde yüzde 11,14 oranında oy almıştı. 2008’de ilçe yapılan Sancaktepe’de CHP, ilk defa belediye seçimini kazandı.  CHP’nin adayı Alper Yeğin yüzde 50,54 oy aldı. Beykoz’da Alaattin Köseler, yüzde 45,88 oy oranı ile belediye başkanlığını kazandı. Bayrampaşa seçmeni uzun yıllar sonra sosyal demokrat yönetimden yana tercihini yaptı ve CHP’nin adayı Hasan Mutlu’yu seçti. Dört dönemdir AKP’nin elinde olan Eyüpsultan’da CHP kazandı ve ilçenin yeni başkanı Mithat Bülent Özmen oldu. İstanbul’un tarihi açıdan önemli ilçelerinden biri olan Beyoğlu’nda 35 yıl sonra CHP'li İnan Güney kazandı.2019 seçimlerinde AKP’ye geçen Çatalca bu seçimlerde Erhan Güzel ile yeniden CHP’ye geçti. 2019 seçimlerinde MHP’nin kazandığı Silivri, Bora Balcıoğlu ile yeniden CHP’ye geçti.

“MİLLETİMİZ AÇIK BİR MESAJ VERDİ”

Seçimler hakkında açıklama yapan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Seçmen, 22 yıllık Türkiye fotoğrafını değiştirmeye, ülkemizde yeni bir siyasi iklime kapı aralamaya karar verdi. Bugün seçmen cumhuriyetin ikinci yüzyılının ilk seçimlerinde iktidarın orantısız gücünü yerelden dengelemeye karar verdi. Milletimiz ekmeğini küçültenlere, huzurunu bozanlara, demokrasiyi bozanlara, hukuk devletini çökertenlere açık bir mesaj vermiştir. Yok sayılanlar bugün ülkeyi yönetenlere açık bir mesaj vermiştir. Bu mesaj, benim okumamla, bizlerin okumasıyla şu şekildedir: Biz ülkemizin bir hukuk devleti olarak kalmasını, kaybedilen hukuk devleti vasfının geri gelmesini istiyoruz. Biz ülkemizde her türlü ayrımcılığa karşı çıkıyoruz. Farklılığımız, zenginliğimizdir.” diye konuştu.

“16 MİLYONU EŞİT GÖRECEĞİZ”

Bir kez daha İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu, 3 Nisan Çarşamba günü mazbatasını aldı. İmamoğlu şunları söyledi: “16 milyon İstanbullunun 31 Mart'ı bir demokrasi bayramına dönüştürdüğünü söylemek isterim. Hep birlikte bunu yaptınız. Demokratik tercihlerinizi, bana oy vererek ya da vermeyerek ya da başka türlü tavırlarla, hiç fark etmiyor, çok değerli buluyorum bu süreçteki her türlü tavrı. Önümüzdeki 5 yılda, yine çok değerli bir süreci yaşayacağız. Yeni dönemde en önemli şey, yine 16 milyon insanımızı eşit görerek ve yine halkın parasını, halkın çıkarı için kullanarak, bu şehrin çocukları mutlu olabilsinler diye, eşit koşullarda hayata hazırlanabilsinler diye, gençlerimiz gençliklerini doya doya yaşasınlar diye, geleceklerini bu şehirde görebilsinler diye çok çalışacağımıza hepinizin huzurunda söz veriyorum. Bu şehrin annelerinin, babalarının, işlerinin huzurlu olduğu bir dönemi var edeceğiz. Bu şehirde kimse kendisini yalnız ve çaresiz hissetmesin diye çok çalışacağız.”

“Ben, 2019’dan bu yana her zaman kendimi kocaman İstanbul ittifakının ve İstanbul halkının adayı olarak tarifledim.” diyen İmamoğlu, “Siyasi partilerin çok daha ötesinde bir süreçle; doğruluktan, iyilikten ve güzellikten yana kurduğu büyük bir haysiyet ittifakı olduğunun her yerde altını çizdim. Bunun içerisinde her siyasi görüşten, her renkten sesleri ve inanılmaz derecede keyifli, halkı kapsayan bir süreç kendi rengini, kendi sesini üretmiş ve büyük bir buluşmaya dönüşmüştür İstanbul ittifakı. İstanbul'un özünün ve ruhunun ortaya çıkardığı bu ittifak, ülkemize de iyi gelecek.” diye konuştu.

 

 


ARŞİV