Yerel Güvenlik Komisyonu toplantıları sürüyor

Yerel Güvenlik Komisyonu'nun son toplantısında, projeyi yürüten kurumların temsilcileri, çalışmalarını ve tecrübelerini anlattılar,

01 Ağustos 2013 - 13:00
Yerel Güvenlik Komisyonu'nun son toplantısında, projeyi yürüten kurumların temsilcileri, çalışmalarını ve tecrübelerini anlattılar, projenin geldiği son noktayı değerlendirdiler, görüş ve düşüncelerini ilettiler, daha neler yapılabileceği konusundaki fikirlerini dile getirdiler.
Kadıköy'ün de pilot bölge seçildiği İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi sürüyor. Gazete Kadıköy'ün de yer aldığı, muhtarlar, baro temsilcileri, sağlık grup başkanlığı, belediye ve üniversite temsilcilerinin olduğu Kadıköy Yerel Güvenlik Komisyonu üyeleri, geçtiğimiz hafta, projeyle ilgili gelinen son noktayı, projeye teknik destek sağlayan BM Kalkınma Programı proje ekibiyle paylaştılar.
Toplantıda, projeyi yürüten kurumların temsilcileri, çalışmalarını ve tecrübelerini anlattılar, projenin geldiği son noktayı değerlendirdiler, görüş ve düşüncelerini ilettiler, daha neler yapılabileceği konusundaki fikirlerini dile getirdiler.
Toplantıda söz alan Kadıköy Belediyesi Başkan Yardımcısı Süreyya Ensari, projenin önemli adımlar atıldığını belirterek, Kadıköy Belediyesi ile Kadıköy Emniyet Müdürlüğü'nün her konuda olduğu gibi bu projede de işbirliğinin en üst düzeyde olduğunu vurguladı. Suç oranının daha az olduğu bir Kadıköy için güvenlik kameralarının sayısının arttırılmasının önemli olduğunu sözlerine ekleyen Ensari, "Bu sorunu aşmak için kentsel dönüşüm kapsamında binalarını yenileyenlere, 'Münferit değil, ada bazında planlı yapılaşmaya gitmeleri' konusunda öneride bulunuyoruz. Bu sayede daha güvenli yerleşim yerleri inşa edilmesi mümkün olacaktır" dedi. Toplantıda, Kadıköy'de hırsızlık olaylarının İstanbul ortalamasının altına indiği vurgulandı, ancak Fikirtepe'de kentsel dönüşüm nedeniyle boşalan binalarda barınmaya başlayan evsizlerin sayısının artmasının yarattığı güvenlik sorunlarına dikkat çekilerek, bu konuda alınabilecek önlemler konuşuldu.
 
PROJE NEYİ AMAÇLIYOR?
İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi, Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilip, İçişleri Bakanlığı tarafından Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının teknik desteği ile yürütülüyor. Bu proje, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlarla işbirliği halinde hayata geçiriliyor. Muhtarlar, baro temsilcileri, sağlık grup başkanlığı, belediye, üniversite, sivil toplum örgütleri ve yerel medya temsilcilerinin olduğu bir yapı. Amaç, halihazırda var olan sivil gözetim mekanizmalarının geliştirilmesi. Proje ile güvenlik ve toplum emniyetinin insan odaklı olduğu, sivil toplumun da işbirliği ile şeffaf bir güvenlik sektörü yöntemine geçilmesi, asayiş ve huzurun üst düzeye çıkarılması, İçişleri Bakanlığı ile vali ve kaymakamların iç güvenlik birimleri üzerindeki denetim yetkilerinin işlevsel hale getirilmesi, vatandaşlar ve sivil toplumun iç güvenlik birimleri ile ilişkilerinin kurumsallaştırılarak iç güvenlik hizmet kalitesinin arttırılması ve vatandaş memnuniyetin artırılması hedefleniyor. Bir diğer amaç da Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım sürecine destek vermek...
Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın teknik desteğiyle İçişleri Bakanlığı tarafından uygulanan projenin ilk aşaması Aralık 2008-Mayıs 2010 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Bu bağlamda projenin 1. aşamasında pilot il olarak seçilen Erzurum, Niğde ve İstanbul’da Eyüp ve Kadıköy ilçelerinde, valilik büroları ve seçilmiş ilçe kaymakamlıklarının kurumsal incelemesi gerçekleştirildi. Yerel Güvenlik Komisyonları Yerel Güvenlik planları hazırladı. Projenin hedeflerine ulaşabilmek, 1. aşamada gerçekleştirilen faaliyetlerin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla Temmuz 2012 tarihi itibariyle projenin 2. aşaması başladı.
 

ARŞİV