Yerel Güvenlik Komisyonu toplandı

Kadıköy'ün de pilot bölge seçildiği İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi devam ediyor.

25 Nisan 2013 - 16:20
 
Kadıköy'ün de pilot bölge seçildiği İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi devam ediyor. Muhtarlar, baro temsilcileri, sağlık grup başkanlığı, belediye ve üniversite temsilcilerinin yer aldığı Kadıköy Yerel Güvenlik Komisyonu da Kadıköy Kaymakamı Birol Kurubal başkanlığında biraraya geldi.
 
İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetimin Geliştirilmesi Projesi kapsamında oluşturulan Yerel Önleme ve Güvenlik Komisyonu, Kadıköy Kaymakamı Birol Kurubal başkanlığında 16 Nisan Salı günü toplandı.
Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın teknik desteğiyle İçişleri Bakanlığı tarafından uygulanan projenin ilk aşaması Aralık 2008-Mayıs 2010 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Bu bağlamda projenin 1. aşamasında pilot il olarak seçilen Erzurum, Niğde ve İstanbul’da Eyüp ve Kadıköy ilçelerinde, valilik büroları ve seçilmiş ilçe kaymakamlıklarının kurumsal incelemesi gerçekleştirildi. Yerel Güvenlik Komisyonları Yerel Güvenlik planları hazırladı. Projenin hedeflerine ulaşabilmek, 1. aşamada gerçekleştirilen faaliyetlerin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla Temmuz 2012 tarihi itibariyle projenin 2. aşaması başladı.
Bu kapsamda 16 Nisan Salı günü düzenlenen toplantıda konuşan Kadıköy Kaymakamı Birol Kurubal, projenin 2. aşamasının başladığını vurgulayarak, "Ülkelerin yöretimindeki en önemli unsurlardan biri de güvenliktir. Bir ülkenin güvenliğini sağlamak çok önemlidir. Bu durum ülkemiz için de geçerli. İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetimin Geliştirilmesi Projesi sayesinde insanlarımızın medeni haklarından yararlanması ve özgürlüklerin güvence altına alınması sağlanacak. Bürokratik yönetim anlayışı yerine vatandaşların da görüşlerini belirttiği bir yönetim yapısı sağlanacak. Vatandaşlar kendi güvenlikleri konusunda neler yapılabileceği konusundaki görüşlerini aktarma fırsatı bulacaklar" dedi.
Proje Baş Teknik Danışmanı Prof. Dr. Sebasian Roche ise sözlerine, toplantıdaki kadın-erkek oranına vurgu yaparak başladı. Türkiye'de birçok il ve ilçede toplantılar yaptıklarını söyleyen Roche, Kadıköy'de kadınların komisyonda eşit oranda yer almasının memnuniyet verici olduğunu kaydetti. Proje hakkında da bilgi veren Roche, "Fransa gibi merkezi yönetimin çok güçlü olduğu ülkelerde yerel insanların talepleri yönetimde nasıl yankılanabilir? Sizler yerel yöneticiler ve yerel insanlar olarak bunu iyi biliyorsunuz, sorunlar ve çözüm yolları hakkında bilginiz var. Bu düşünceden hareketle projede yerel güvenlik komisyonları yerel halkların isteği kapsamında şekillendi. Mağduriyetin olmaması veya mağduriyetin az olması için yapılması gerekenler nelerdir? Burada önleyici tedbirler öne çıkıyor. Suç oluşmadan önlenmesi için yapılması gerekenler nelerdir? Polis tek başına sorunu çözemez, çünkü sorunun sebebini araştırmaz. Projemiz, bu konulara çözüm bulmayı amaçlıyor. Amacımız, proje ortakları yoluyla koordinasyon sağlayarak suçların önlenmesi" diye konuştu.
 
PROJE NEYİ AMAÇLIYOR?
İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi, Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilip, İçişleri Bakanlığı tarafından Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının teknik desteği ile yürütülüyor. Bu proje, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlarla işbirliği halinde hayata geçiriliyor. Muhtarlar, baro temsilcileri, sağlık grup başkanlığı, belediye, üniversite, sivil toplum örgütleri ve yerel medya temsilcilerinin olduğu bir yapı. Amaç, halihazırda var olan sivil gözetim mekanizmalarının geliştirilmesi. Proje ile güvenlik ve toplum emniyetinin insan odaklı olduğu, sivil toplumun da işbirliği ile şeffaf bir güvenlik sektörü yöntemine geçilmesi, asayiş ve huzurun üst düzeye çıkarılması, İçişleri Bakanlığı ile vali ve kaymakamların iç güvenlik birimleri üzerindeki denetim yetkilerinin işlevsel hale getirilmesi, vatandaşlar ve sivil toplumun iç güvenlik birimleri ile ilişkilerinin kurumsallaştırılarak iç güvenlik hizmet kalitesinin arttırılması ve vatandaş memnuniyetin artırılması hedefleniyor. Bir diğer amaç da Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım sürecine destek vermek...

ARŞİV