Yeni barınak yeni modern tesis

Bakanlar kurulu kararıyla bulunduğu alan finans merkezi yapılan hayvan barınağı yeni yerine yenilenerek taşınacak.

24 Ekim 2013 - 15:07
Hayvan dostu çalışmalarıyla öne çıkan, pet shoplarda canlı hayvan satışını yasaklayan ilk yerel yönetim olan Kadıköy Belediyesi, yine minik dostlarımızın hakları ve gelecekleri için bir mücadele yürütüyor.
Bilindiği üzere Kadıköy Belediyesi'nin son düzenlemelerle Ümraniye’de kalan bir “Geçici Hayvan Bakım Merkezi  bulunuyor.  27 Şubat 1999 tarihinde kurulan, Ataşehir’le Kadıköy'ün ayrılmasından sonra Ümraniye sınırlarında kalan barınak için Ümraniye Belediyesi defalarca tahliye ihtarında bulundu. Hatta barınağın  bulunduğu yerden çıkarılması için baskı yapıldı. Uzun bir süre devam eden bu baskılara rağmen Kadıköy Belediyesi, daha iyi bir alternatif mekân olmadığından barınağı tahliye etmedi.
 
BARINAK ALANINI FİNANS MERKEZİ YAPTILAR!
Konunun tekrar gündeme gelmesine neden olan gelişme ise Bakanlar Kurulu'nun verdiği bir karar oldu. Bakanlar Kurulu, Kadıköy Belediyesi Geçici Hayvan Bakım Merkezi 'nin de içinde olduğu ve  mülkü belediyeye ait olan yeri, Finans Merkezi olarak projelendirdi. Bu projeyle birlikte, uzun yıllardır direnmesine rağmen Kadıköy Belediyesi'nin de artık barınağı bulunduğu yerde tutma çabası sonuçsuz kalmış oldu. Ancak mülkü Kadıköy Belediyesi'nde olmasına rağmen bedelsiz olarak Ümraniye Belediyesi'ne terk edilmesi yönünde tedbir kararı verildiği halde uzun süren çok aşamalı hukuki mücadele sonucunda takas noktasına kadar gelindi. Şimdi gündemde Takas Protokolü  bulunuyor. Olası bu protokole göre bugün kullanılan barınak alanının iki katı büyüklüğünde bir yer, Bakanlık tarafından belediyeye tahsis edilecek. Hatta Kadıköy Belediyesi bu maddeyi olmazsa olmaz bir şart olarak protokole ekletti.  Ayrıca bu protokolle, Tarihi Şehremaneti Binasının hemen arka kısmında yer alan ve 9 yıldır atıl bırakılan Maliye Bakanlığı mülkü olan iki katlı bina da Kent Kütüphanesi projesine dahil edildi. Protokol uyarınca bir de arsanın ederi karşılığı 35.000.000 TL, Kadıköy Belediyesi bütçesine aktarılacak.  Yani, yıllardır boşaltılması istenen Hayvan Barınağı, gelinen bu son noktada daha yeni daha büyük bir barınak mücadelesi başarıya ulaşmış oldu.
 
HAYVANSEVERLERİN VE KADIKÖYLÜLERİN ONAYLAYACAĞI YENİ BİR BARINAK
Kadıköy Belediyesi, bu protokolle uzun süredir yapmayı planladığı daha geniş daha modern bir barınak için çok önemli bir adım atmış oldu. Şimdi esas mesele gösterilecek yerin Kadıköy'e yakın, ulaşımı kolay, güvenli, sağlıklı ve Hayvan Hakları Savunucusu Sivil Toplum Örgütlerinin ve Kadıköylülerin onayladığı bir alan olarak belirlenmesi. Bugünlerde belediye yetkilileri, harıl harıl yeni barınak için yer arayışını sürdürüyor. Titizlikle yapılan arayış da bazı konular tek tek ele alınıyor. Örneğin, yeni modern barınağın Kadıköy’e yakın olması, gönüllülerin ve hayvanseverlerin kolayca ulaşımına imkan vermesi, hayvanların doğal ve sağlıklı bir ortamda yaşamalarına olanak sağlayacak özellikler taşıması, alt yapı ve üstyapı özellikleriyle modern barınak yapımına uygun olması şartları tek tek incelenip değerlendiriliyor.  
 
YENİ BARINAK İNŞA EDİLMEDEN MEVCUT BARINAK BOŞALTILMAYACAK
Belediye yetkilileri, barınak ile ilgili süreçte kimi zaman bilgisizlik kimi zaman da yanlış yönlendirmeler nedeniyle süreci doğru okuyamayan bazı hayvanseverlerin belediyeye haksız yere suçladıklarını, kasıtlı olarak hayvan barınağının yerinin keyfi olarak satıldığını, hayvanların sokağa terkedileceği yalanını kasıtlı olarak gündeme getirip belediyeyi yıpratmaya çalıştığından yakınıyorlar. Bu kişiler hayvanseverlere özellikle “Barınak satıldı, köpekler sokağa terkedilecek” şeklinde telkinlerle konuyu farklı yöne çekmeye çalışıyorlar” görüşündeler. Oysa Kadıköy Belediyesi, yeni barınak yapılmadan ve taşınma işlemi tamamlanmadan, mevcut barınağı boşlatmayı kesinlikle düşünmüyor bile. Hatta bizzat Başkan Selami Öztürk, bunu-hem bir hayvansever, hem de kent yöneticisi olarak-taahhüt etti. Başkan Öztürk, “Kadıköy Belediye Meclisi'nde aldığımız karar bu konu hakkında Kadıköylülerin daha çok bilgilendirilmesi ve tartışılması yönünde olmuş ve bunun için Hukuk Komisyonu'na iletilmiştir. Tüm bu süreci titizlikle takip edip meclis kararı aldık. Maliye Bakanlığı ile takas anlaşmasını onayladık. Ancak  bu anlaşmada en önemli konu, yeni barınak yeri yapılmadan, eskisinin boşaltılmayacağı. Bu konuda hayvan severlere ve Kadıköylülere söz veriyoruz. Türkiye'nin en modern barınağını gönüllülerimizle, hayvan severlerin onayı ve katkılarıyla yapacağız. Kadıköylülerin çocuklarıyla ziyaret edip, hayvanları sevip, gezdirip besleyebildiği, hayvanları sahiplenip, güzel vakit geçirdiği bir merkez olacak. Ayrıca veteriner ve uzmanları da görevlendireceğiz. Böylelikle,  hayvanların tüm sağlık ihtiyaçlarının karşılandığı, örnek olarak gösterilecek bir barınak yapacağız.Bundan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.
 
BARINAK HAYVANSEVERLERE VE ZİYARETÇİLERE AÇIK
Kadıköy Belediyesi Geçici Hayvan Barınağı,1998 yılında hizmete girdi. Uzman veteriner hekimlerin görev yaptığı barınak da, Yerel Hayvan Koruma Görevlileri ile işbirliği yapılarak, Kadıköy sınırları içersinde başıboş işaretsiz (kulak küpesiz)
hayvanları barınağa toplayıp aşılama, kısırlaştırma ve sahiplendirme çalışmaları yapılıyor. Ayrıca, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıkları ile mücadele doğrultusunda gerekli aşı, muayene, tedavi ve operasyonların yapılması da sağlanıyor. Gönüllü hayvan severlerin de gönüllü görev yaptığı barınağa ziyaretçi girişi de serbest.

ARŞİV