Yalvaç Ural çizgi roman severlerle buluştu

Çocuk edebiyatının önemli isimlerinden Yalvaç Ural, Kadıköy Belediyesi Karikatür Evi’nde söyleşisinde çizgi roman severlerle buluştu.

19 Nisan 2023 - 11:43

Kadıköy Belediyesi Karikatür Evi’nde Çizgi Roman Okurları Derneği Başkanı Önder Çakı’nın çizgi roman koleksiyonundan hazırlanan “Geçmişten Günümüze Bir Yolculuk Çocuk Dergileri” sergisi 15 Nisan’da açıldı. 4 Haziran tarihine kadar devam edecek olan bu sergi kapsamında, çocuk edebiyatının önemli isimlerinden Yalvaç Ural söyleşisi düzenlendi. Çizgi roman severlerle bir araya gelen Ural, söyleşi öncesinde Çakı’nın çizgi roman koleksiyonundan hazırlanan sergiyi gezdi ve sevenleriyle fotoğraf çektirdi. 

2 YILDA 104 DÜNYA KLASİĞİ

Mesleğe başlamasında Ülkü Tamer’in katkısının olduğunu söyleyen Ural, uzun yıllar yönettiği Milliyet Çocuk’ta Dünya Klasikleri’nden 104 tanesini, çizgi roman olarak küçük çocuklara sunuduklarını söyledi. Ural, “10 yaşındaki çocuklar Dünya Klasikleri’ni okumuş oluyorlardı ve bu çocuklar ‘ben sonradan merak ettim, Don Kişot kitabını okudum, o da güzelmiş ama çizgi roman hali daha güzeldi’ dediler” şeklinde konuştu. 

YORUM OKUYUCUNUNDU

Karikatür sanatının dünyadaki ilk sanatlardan biri olduğunu söyleyen Ural, “Duvarda ava giden adamdan başlıyor. Bu, yazısız karikatürün ilk başlangıcıdır” dedi. Ural, 1970’li yıllarda, gazetelerdeki birinci sayfa siyaset haberleri hazırlandıktan sonra, baş karikatürist tarafından, karikatürün yazısız bir şekilde kaleme alındığını ve yorumun okuyucuya bırakıldığını hatırlatarak, “O dönemlerde, öyle aydın yazısız karikatür okuru vardı ki, bu okur gazetelere bakıp karikatürü gördüğü zaman mesajı alır, çözümlemesini yapar ve karikatürü yerine oturturdu” şeklinde konuştu. Sonrasında genel yayın yönetmenleri tarafından, karikatürlerin ikinci sayfaya taşındığını söyleyen Ural, zamanla giderek daha arka sayfalara taşındığını, neredeyse saklandığını ve son olarak karikatüre yazının getirildiğini dile getirdi.  

 

ARŞİV