Vanlı öğrencilerin gözünden Kadıköy

Kadıköy Belediyesi ve TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri için düzenlenen Yaz Okulu projesinde sona yaklaşıldı...

11 Ağustos 2016 - 14:52

Kaan DERTÜRK
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin Yaz Okulu için Kadıköy’e gelmelerinin üstünden yaklaşık iki hafta geçti. Yoğun geçen eğitim sürecinde öğrencilere yönelik; atölye çalışmaları, sunumlar, saha çalışmaları ve geziler yapıldı. Biz de yapılan bu çalışmalarının ardından öğrencilerin yorumlarını aldık. Yaz Okulu’nun tatlı yorgunluğunu yaşayan öğrenciler, geçirdikleri zamandan oldukça memnun…

GELECEĞİN MİMARLARI ANLATIYOR
• Gülşen Burul: Yaz Okulu ile çok faydalı deneyimler elde ettik. Yapılan sunumlarla Yeldeğirmeni’nden başlayarak İstanbul’un tarihi ve mimarisini öğrendik. Kadıköy sokaklarında gezerken tarihe yolculuk yapıyormuş gibi hissettik. Bu proje eğitimime kesinlikle çok şey kattı.
 
• Ajar Baskın: Öncelikle çok sıcak bir karşılama yaşadım ve çok iyi ağırlandım. Yaz Okulu’nda aldığım eğitimle birlikte çevremi ve insanları daha farklı bir perspektiften görmeyi öğrendim. Kadıköy, İstanbul’da yaşanabilecek nadir yerlerden. Mesleğimi, bu projeyle yaptığımı hissetim.

• Mesut Cindioğlu: Yaz Okulu’na gelmeden önce farklı duygular ve endişeler içinde geldim. Fakat buraya geldikten sonra endişelerim yerini başka şeylere bıraktı. Hem yardımcı olan çalışanlarla hem de hocalarla tanıştıktan sonra aramızda samimi bir hava oluştu. Kadıköy, gezilmesi ve öğrenilmesi gereken yapılar konusunda oldukça zengin. Kesinlikle tekrardan yaşamak istediğim bir deneyim oldu.

• Duygu Deniz İzci: Birbirinden değerli hocalarımızın yaptıkları sunumlarla birçok bilgi edindim. Bir daha muhakkak gelmek isterdim. Çünkü tanımadığım bir yerin mimarisini öğrenmek güzel bir deneyimdi.

• Rojbin Demir: İlk günden itibaren günlerimiz eğlenceli ve verimli şekilde kısaca dolu dolu geçti. Kadıköy’den donanımlı olarak ayrılacağımıza hiç şüphem yok. TAK içinde yapılan atölye çalışmalarının çok verimli geçtiğini söyleyebilirim.

• Mihraç Karabulut: Kentsel sorunları yerinde analiz edip, çözüm üretme konusunda bolca deneyim kazandık. Teorik bilgilerimizi, pratiğe uygulama konusunda kendimizi geliştirdik.

• Hatice Çoşar: Kadıköy’e gelmeden önce hem Kadıköy Belediyesi’nin hem de Mimarlar Odası’nın bu kadar aktif bir şekilde şehri her alanda yenileyeceğini düşünmemiştim. Ufkumu genişleten, sorunlara farklı açılardan bakmamı sağlayan bir çalışma oldu.

• Çiğdem Şen: Samimi bir şekilde söylüyorum ki Yaz Okulu, yaptığım en güzel iş oldu. Bana her alanda ve her anlamda çok şey öğretti. Kadıköy; Van aşığı bir insan olarak, Van dışında yaşamak istediğim tek yer. İyi ki varsınız…

• Merve Esmer: Hem grubumuzla birlikte sokak çalışmaları yaptık hem de İstanbul’u tanımak adına birçok yapıyı inceledik. Mimari konular üzerine birlikte tartışıp yine birlikte çözüm ürettik. Kadıköy tarihi geçmişi olan bir ilçemiz. Böyle bir yerde çalışmak beni fazlasıyla geliştiren bir deneyim oldu.

• Dilek Yavuz: Hocalarımızla tanışıp, gülen yüzlerini görmemle birlikte kendi evimdeymişim gibi hissettim. Yaz Okulu’nda özellikle şehir planlamasının önemini anladım. Kentin ruhu, kimliği ve dokusunun ne demek olduğunu iyice kavramış oldum. Kadıköy’ü çok sakin, huzurlu ve güvenli buldum.

• İpek Şen: Hocalarımızın yönlendirmesi ile tanımadığımız sokaklar ve yapılar hakkında bilgi edindik. Kadıköy, tarihi açıdan oldukça değerli bir yer ve şimdiye kadar bütün zor şartlara rağmen korunabilmiş. Bir daha mutlaka gelmek ve Kadıköy Belediyesi’nde aktif olarak çalışmak isterim.

• Melek Aba: Yaz Okulu sayesinde çok önemli kişileri yakından tanıma fırsatı buldum. Mimari projeye başlarken nasıl gözlem yapılması gerektiği konusunda çok şey öğrendim. Kadıköy’de farklı kültürleri ve bu kültürlerin bıraktıkları izleri görmek oldukça güzeldi.

• Nesrin Bezek: İki haftalık süreç içinde hem kültürel açıdan birikim sağladım hem de mimarlık konusunda yeni şeyler öğrendim. Çalışmalar neticesinde Kadıköy’e olan hayranlığım fazlasıyla arttı. Böyle bir deneyimi yaşadığım için kendimi çok şanslı hissediyorum.

• Kadriye Karaaslanlı: Bu projenin benim mimarlık hayatımda bir dönüm noktası olacağının inancındayım. Çok iyi programlar ve çalışmalar hazırlanmıştı. Yaz Okulu’nda yapılan çalışmalar mimarlık kariyerime iyi bir başlangıç yapmamı sağlayacak.

• Sena Altunkaya: Bu kadar şahane bir programın hazırlanmış olduğunu düşünerek gelmemiştim. Yaptığımız çalışmalarla mesleğimi daha çok sevdim diyebilirim. Yaz Okulu ile kafamdakileri ve şu ana dek okulda öğrendiklerimi netleştirme fırsatı buldum. Tekrarını yaşamayı isterim.
• Çiğdem Çiftçi: Yaz Okulu’nun, eğitimim açısından yararlı olacağını düşünüyordum ve gerçekten düşündüğüm gibi oldu. Beni en çok heyecanlandıran ise Cengiz Bektaş ile tanışmak oldu. Kadıköy için tek demek istediğim anlatılmaz, yaşanır. Belediye, bizler için çok titizlikle uğraşmış. Bunu attığımız her adımda hissettik.

• Fikri Kaçmaz: Burada birçok ilki yaşadık. Çok mutluyuz. Tarifsiz duygular içerisindeyiz. Kadıköy Belediyesi'ne misafirperverliğinden dolayı teşekkür ederiz.

• Hanım Karataş: Açıkçası buraya beklentisiz geldim. Fakat bir hafta gibi kısa bir sürede yaşadıklarım bile beklentimi fazlasıyla karşıladı. Bir daha gelme şansım olsa mutlaka gelmek isterdim.

• Nihal Bilmez: Yaptığımız mimari çalışmalarıyla Kadıköy’ü detaylı inceleme fırsatı buldum. Kadıköy, İstanbul için çok önemli bir yere sahip. Farklı inanç ve kültüre sahip insanların dostça, barışçıl yaşadığını gördüm. Bu her yerde olan bir durum değil. Çoklu yapının
olmasından oldukça etkilendim.

• Zeynep Arslan: Kadıköy, hem tarihi dokusuyla hem de yeni dönem yapılarıyla bütünlük oluşturmuş bir ilçe. Unutmak istemeyeceğim anılar ve bilgiler biriktirdim diyebiliyorum.

MEZUN OLACAKLAR
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri, 13 Ağustos Cumartesi günü TAK’ta gerçekleşecek törende Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’ndan sertifikalarını alıp, Yaz Okulu’ndan mezun olacaklar.

ARŞİV