Validebağ'da polis müdahalesi

Yeşile sahip çıkan, Validebağ Korusu’ndaki yapılaşmayı önlemek için 23 gündür direnişlerini sürdüren kent savunucuları ve mahalle sakinlerine, polis sert bir şekilde müdahale etti.

13 Kasım 2014 - 13:56
Yeşile sahip çıkan, Validebağ Korusu’ndaki yapılaşmayı önlemek için 23 gündür direnişlerini sürdüren kent savunucuları ve mahalle sakinlerine, polis 10 Kasım Pazartesi günü sert bir şekilde müdahale etti.  

 Berivan TANRIVERDİ

 

Validebağ Korusu’nu yapılaşmayı önlemek için direnişe  devam eden mahalle sakinleri ve kent savunucularına, polis, 10 Kasım Pazartesi günü biber gazı, plastik mermi ve tazyikli suyla sert bir şekilde müdahale etti.
İstanbul Üsküdar'da Validebağ Korusu’nun yanında bulunan Raufpaşa Sokak üzerindeki yeşil alana yapılmak istenen cami için günlerdir süren protestonun 23. gününde polisle direnişçiler arasında iyice artan gerginlik, ilk olarak öğle saatlerinde patlak verdi.
Polis, 10 Kasım Pazartesi günü, saat 11.00’de çevrede ilköğretim ve anaokulu olmasına rağmen kadınların ağırlıklı olduğu gruba, gazla müdahale etti. Beton dökme araçlarının gelmesine tepki göstererek araçların inşaat alanına girmesini engellemek isteyen yurttaşlara polis, yakın mesafeden biber gazı sıktı. Gazdan etkilenen kadınlar, olay yerine gelen ambulanslarla hastaneye sevk edildi.
 
“AĞACA, YAŞAMA DÜŞMANLAR”
Kadınlara yapılan saldırının ardından gün boyu Validebağ’da gerginlik hâkimdi. Her geçen gün artan polis müdahalesine tepki göstermek isteyen kent savunucuları ve mahalle sakinleri, saat 20.30 civarında bir basın açıklaması düzenlediler. Basın açıklamasını yapan Validebağ Gönüllüleri Derneği üyesi Arzu Gökçe, “Hepiniz mahallemize hoş geldiniz, ama biz bugün hiç hoş şeyler yaşamadık. Mahalleli 25 kadın olarak koruya girmek ve buradaki kavganın bitmesini için amirleri ile görüşmek istedik. Bir anda yüzümüze yakın mesafeden biber gazı sıktılar. Artık kimseye zarar gelmesini istemiyoruz” diye konuştu.
Müdahaleye maruz kalan bir diğer mahalle sakini tiyatro sanatçısı olan Damla Özen idi. Müdahale ile ilgili olarak konuşan Özen, “Bugün beton aracının geldiği çağrısıyla buraya geldik, ama maalesef yetişemedik ve betonu dökmelerine engel olamadık. Bunun için basından birkaç arkadaşla korunun arka tarafından dolanarak görüntü almak istedik. Bir apartmanın otoparkını polis otobüsleri ile kapattılar. Apartman sakinleri bizi içeri almak istemelerine rağmen, amirler herhangi bir yasal dayanağı olmaksızın, apartmana girip görüntü alınmasını engellediler. Tekrar bu tarafa geldiğimizde de amirlere ‘betonu döktünüz inşaata başladığınız, şu bariyerleri kaldırın biz koruya girmek istiyoruz’ dediğimizde de yüzümüze biber gazı sıktılar. Bu karanlık zihniyet insana, ağaca, yaşama düşman. Bugüne kadar hiçbir şekilde dilimizi şiddet üzerinden kullanmadık, hakaret etmedik. Lütfen herkes artık kafasını dışarı çıkartsın. Yaşam bizim onurumuz, artık bizim onurumuzu kırdılar” dedi.
Sosyal Haklar Derneği Başkanı Avukat Can Atalay’ın hukuki süreçte yaşanan usülsüzlükleri anlattığı konuşmasının hemen ardından polis, tazyikli su ve biber gazı ile yurttaşlara sert müdahaleye başladı Yoğun biber gazı ve plastik merminin kullanıldığı müdahalede çok sayıda basın mensubu da yaralandı. Yaralananların bir kısmına orada müdahale edilirken, tazyikli suyun etkisi ile yaralanan Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Kayhan Ayhan hastaneye kaldırılarak kafasına 8 dikiş atıldı.
 
ÇOK SAYIDA GÖZALTI OLDU
 
Ağır müdahale yüzünden Acıbadem Caddesi’ne ve ara sokaklara kaçan eylemcileri ise sivil ekipler gözaltına aldılar. Gözaltına alınanlar, Haseki Eğitim Ve Araştırma Hastanesi’ndeki sağlık kontrolünden sonra Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürülerek ifadeleri alındı. Gözaltına alınanlar sabah saatlerinde serbest bırakıldı.
Müdahalenin ardından polis bariyerleri çadırların olduğu alana kadar ilerletti ve çadırları kaldırdı.
 
 
 
 
 
 
 

ARŞİV