Validebağ'daki dere bilmecesi

Validebağ’daki derenin kirlenmesi üzerine gönüllüler ayağa kalktı. Çevre mühendisleri rapor hazırladı. İSKİ’nin dereyi şimdilik temizlediği belirtiliyor ancak endişeler sürüyor

13 Mart 2015 - 11:14
GÖKÇE UYGUN
 
İstanbul'un Anadolu yakasının ikinci büyük kamuya açık yeşil alanı ve 1.derece doğal SİT alanı olan Validebağ Korusu içindeki küçük derede kirlilik bilmecesi yaşanıyor.
Konuyu yerinde görmek amacıyla koruda buluştuğumuz  Validebağ Gönüllüleri Derneği Başkanı  Arif Belgin, eskiden bol sulu ve tertemiz akan derenin, son 8-9 yıldır kanalizasyon karışması nedeniyle bulanık aktığını ve pis koktuğunu anımsattı. Belgin, dereye  Ağustos 2014’ten beri de beton atıkları karışmaya başladığını belirterek, ‘’Biz bunların çevredeki konut ve metro inşaatlarından olduğunu düşündük ancak hiçbir kurum bunun sorumluluğunu üstlenmedi. Bundan 3 ay önce de derede beyaz, pembe, sarı köpükler görmeye başladık. İSKİ’ye defalarca başvurduk ve yanıt alamadık’’ dedi. Bunun üzerine  TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İstanbul Şubesi’ne başvurduklarını, odanın yaptığı analize suyun ‘’çok kirli’’ çıktığını vurgulayan Arif Belgin, şöyle devam etti: ‘’Çevre Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası İstanbul Şubesi ve dernek olarak 24 Şubat’ta bir basın toplantısı yaptık. Sonra da tahminimiz o ki İSKİ lütfetti konuya eğildi. Şimdi derede kirlilik görünmüyor ama nedense su çok az akmaya başladı. Endişelerimiz sürüyor. Konunun takipçisi olacağız.’’
 
 ‘’Çok kirlenmiş su’’ kategorisinde
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İstanbul Şubesi de,  teknik inceleme gezisi yaparak, numuneler aldı. Yapılan analiz sonucunda Şubat ayında ‘’Validebağ Korusu Deresi İnceleme Raporu’’ hazırlandı. Derenin, Kıtaiçi “Yüzeysel Su Kaynaklarının Sınıflarına Göre Kalite Kriterleri ”ne göre “çok kirlenmiş su” olduğu belirtilen raporda, ‘’Dereye atıksuların hiçbir önlem alınmadan deşarj edildiği, analiz sonuçları ve yerinde yapılan tespitle anlaşılmaktadır. Atıksuları kanala bağlamak yerine, yüzlerce konut arasından geçirerek dereye verilmesi, Yüzeysel Su Kalitesi Yönetim Yönetmeliği’nin ‘Yüzeysel suların biyolojik, fiziko-kimyasal ve kimyasal açıdan kalitelerinin korunması maksadıyla her türlü atık ve artık, mevcut su kalite durumunu ve ekolojisini bozacak şekilde alıcı su ortamına bırakılamaz’ maddesine aykırıdır. Ekolojik yaşam alanlarının, sermayenin keyfi davranışlarına bırakılması ve bu durumu yönetmelikleri uygulayıcıların görmezden gelmeleri kabul edilebilir bir durum değildir’’ deniliyor.
 
Meclis’e önerge
CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt de konuyla ilgili olarak TBMM’ne önerge verdi . Öğüt şu soruları yöneltti:
  • Kirliliğin nedeni araştırılmış mıdır; araştırılması düşünülmekte midir?
  • Üsküdar-Ümraniye-Sarıgazi Metro inşaatının Altunizade kısmındaki faaliyetinin atıkları bu dereye verildiği doğru mu?
  • Söz konusu inşaatın atıkları nasıl ve nereden deşarj edilmektedir?
     
DİRENİŞ SERGİYLE SÜRÜYOR
40’ı aşkın türde ağaç ve bitki türü ile 100’ü aşkın canlı barındıran Validebağ korusu bir kez daha gündemde. Korunun yapılaşmaya açılma tehditlerine karşı  çıkan  Validebağ Gönüllüleri, mücadelelerini bu kez de sergiyle sürdürüyor. Korudaki ağacı, kuşu, kelebeği ve tarihi ile yakından tanıtmak, korunun doğal, yeşil ve bir bütün olarak gelecek nesillere kalması için verilen mücadeleyi anlatmak için hazırlanan ‘’Validebağ Korusu / Doğa, Tarih, Direniş’’ başlıklı sergi, Caddebostan Kültür Merkezi, 3. kat fuaye alanında 12 Mart Perşembe akşamı saat 18:00’de açılacak. 30’u aşkın gönüllünün çektiği 80 civarındaki fotoğrafın yanı sıra Validebağ Direnişi’ni anlatan yazıların da yer alacağı sergi, 18 Mart akşamına dek gezilebilir.
Ayrıca 15 Mart Pazar günü saat 14.00’da Prof. İbrahim Kaboğlu "Anayasal Yükümlülükler Çerçevesinde Çevre Hakkı" başlıklı bir konferans verecek.  17 Mart Salı günü saat 19.00’da ise Kadıköylü mimar Arif Atılgan "Anadolu Yakasında Koruma" konulu bir sunum yapacak. 

ARŞİV