Validebağ Korusu'nda yapılaşma kavgası

Validebağı Korusu’nun yapılaşmaya açılmasına karşı direnen bölge sakinleri, mücadelelerini sürdürüyor. Ancak, Üsküdar Belediyesi cami yapmakta kararlı.

23 Ekim 2014 - 15:28
Validebağı Korusu’nun yapılaşmaya açılmasına karşı direnen bölge sakinleri, mücadelelerini sürdürüyor. Ancak, Üsküdar Belediyesi cami yapmakta kararlı
 
Anadolu Yakası’nın en büyük yeşil alanlarından olan Validebağ Korusu’ndaki gerginlik sürüyor. Semt sakinleri, Koru’nun yapılaşmaya açılmasını önlemek için mücadele ederken, Üsküdar Belediyesi ise cami inşaatına devam edeceğini açıkladı.
Cami yapılmak istenen söz konusu alan, korunun hemen yanında bulunan Çamlıca Konakları tarafından yeşil alan olarak değerlendirilmek üzere terk edilmişti. Ancak buna rağmen alanda cami yapılmasına karar verildi. Geçtiğimiz hafta cami inşaatı için gelen iş makinaları, semt sakinlerinin yolu otomobilleriyle kapatmasıyla durdurulmuştu. Çevre sakinleri, son olarak 21 Ekim sabahı saat 05.00 sıralarında cami inşaatı çalışmalarına başlayan iş makinelerine, hukuki sürecin devam ettiğini belirterek tepki gösterdi. İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt’ün de aralarında bulunduğu bir grup vatandaş inşaat alanını çevreleyen demir bariyerleri yıkmaya çalıştı. Mahallelinin alkış ve ıslıklarla destek verdiği eylemde inşaat alanına girişi engelleyen zabıta ekipleri ve vatandaşlar arasında gerginlik yaşandı. Ellerinde İstanbul 7. İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı olduğunu söyleyen vatandaşlar mahkeme kararını belediye görevlilerine okuyup çalışmanın durdurulmasını istediler, ancak başarılı olamadılar. Mahkeme kararına rağmen Üsküdar Belediyesi görevlileri çalışmalarına halen devam ediyor, semt sakinlerinin bekleyişi de sürüyor. Semt sakinleri, koruya sahip çıkmaya devam edeceklerini vurguluyor.
 
BU TELAŞIN ANLAMI NEDİR?”
Validebağı Gönüllüleri Derneği Başkanı Arif Belgin de mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. Belgin, “Otoparktaki arabaları çektiler. Karşı koymaya çalışan bir arkadaşımız saçından sürüklenerek darp edildi, hakarete uğradı. Arabalar çekildikten sonra kazı başladı. Otoparkın yarısı kazılmış durumda. Alanın etrafını paravanlarla çevirmeye başladılar. Bir kısmını indirdik. Açılan davalarda yürütmeyi durdurma kararı çıkartmaya çalışıyoruz. Bilirkişilerin ‘bu alana cami yapılamaz’ şeklindeki raporlarına karşın, davaların sürmesine karşın, Üsküdar Belediyesi yangından mal kaçırırcasına, sabaha karşı bu çalışmayı başlattı. Dozerin iş emri yok. İnşaat tabelası yok. İş güvenliği uzmanı yok. Ellerinde bir ruhsat ile yasal iş yaptıklarını savunuyorlar.Madem yasal iş yapıyorsun, neden sabahın köründe geliyorsun? Neden davaların sonucunu beklemiyorsun? Neden bilirkişi raporlarını hiçe sayıyorsun? Bu telaşın nedeni nedir?” diye konuştu.
Konunun cami yapılıp yapılmaması olmadığını vurgulayan Belgin, “Konu, yeşil alan olarak gözüken bir yerin yapılaşmaya açılmasıdır. Buradan rant elde edilmesidir. Ama hepsinden önemli olan, bu küçük alan bahane edilerek Validebağ Korusu'na iş makinalarının sokulmasıdır” dedi. 
 
BELEDİYE KARARLI
Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ise ruhsatlı cami inşatına engel olunduğunu belirterek, “İşin çevrecilikle, yeşille, Validebağ Korusu ile alakası yok. Aksine bir mahkeme kararı olmadığı için camiyi yapacağız” dedi.

 


ARŞİV