Validebağ direnişçileri SUÇSUZ

Validebağ Korusu’nun imara açılmasına karşı çıktıkları için haklarında 7,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan 15 kişi beraat etti

02 Ekim 2015 - 11:03
Validebağ Korusu’nun  imara açılmasına karşı çıktıkları için haklarında  7,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan 15 kişi beraat etti
 
Erhan DEMİRTAŞ
Validebağ Korusu’nun yanında bulunan yeşil alana yapılan cami inşaatına karşı çıkan 15 kişinin yargılandığı davada bütün sanıklar için beraat kararı verildi. Anadolu 47. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 3.duruşmasına 7 sanık ve avukatları katıldı. Koruyu savunan 15 kişi hakkında “2911 Sayılı Kanunu’na muhalefet” ve “ Görevi yaptırmamak için direnmek” iddiasıyla açılan davanın duruşmasında savunmaların ardından, mahkeme heyeti yargılananlar hakkında beraat kararı verdi.
Duruşmada beraat kararı verilen ve  20 Temmuz 2015 tarihinde  Suruç’taki bombalı saldırıda yaşamını yitiren Koray Çopanoğlu’nun nüfus kaydına göre vefat ettiğinin anlaşıldığı belirtildi.

“MİNARE KOÇBAŞI OLARAK KULLANILDI”
Validebağ’ı savunduğu için yargılanan Mehmet Emin İlbeyli, kararı Gazete Kadıköy’e değerlendirdi. İstanbul Şehir Üniversitesi okuyan İlbeyli, Validebağ nöbeti sırasında kamera ile görüntü aldığı sırada gözaltına alındığını ancak; polise havai fişek atmak suçundan yargılandığını belirtti. “ İnsanlar sebepsiz yere gözaltına alındı. Bir arkadaşımız terli olduğu için başka bir arkadaşımız ise yeşil mont giydiği için gözaltına alındı” diyen İlbeyli, “Hükümetin yasaları yok saydığı ve hukuku tanımadığı bir dönemden geçiyoruz. Tutuklansaydık bile buna üzülmeyecektik” diye konuştu.
Altı yıldır Koşuyolu’nda yaşayan Mehmet Emin İlbeyli, Validebağ’ı neden savunduğunu ise şöyle açıkladı; “İstanbul’da ne kadar yeşil alan varsa  ranta açılıp betonlaştırılıyor. Validebağ Korusu bu anlamda çok özel ve önemli bir yer. Binlerce insan buradan faydalanıyor. Bu yüzden burayı korumak zorundayız.”
“Camiinin minaresi korunun yapılaşmaya açılması için koçbaşı olarak kullanıldı” açıklamasını yapan İlbeyli, Validebağ için yeni planların yapılabileceğini ifade ederek, “Bizim dik durmamız gerek. Uzun hapis cezaları isteyerek bizim gözümüzü korkutamazlar. Validebağ’a zarar verecek herhangi bir girişime karşı yine aynı direnişi gösteririz” dedi.

DİRENİŞ SÜRECEK
Validebağ Korusu’nun imara açılmasına engel olmak için, eylemlerin başlamasını örgütleyen Validebağ Gönüllüleri Derneği Başkanı Arif Belgin, koruyu sahiplenenler hakkında açılan davaların kendilerini korkutmadığını belirterek, “Yeşil alanları, dereleri, tarihi mirasımızı yağmalamak isteyenlerin iştahları tükenmek bilmiyor. Onların iştahları bitmek bilmiyorsa bizim de direnme isteğimiz bitmeyecek. Atatürk Orman Çiftliği’ni bile yediler. Ama biz Validebağ’ı kimseye yedirmeyeceğiz. Ne olursa olsun direneceğiz” dedi.

ARŞİV