Uğur Mumcu ve demokrasi şehitleri anıldı

Araştırmacı gazeteciliğin duayeni Uğur Mumcu, bombalı saldırıda katledilişinin 21. yıldönümünde Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde anıldı.

30 Ocak 2014 - 13:11
Araştırmacı gazeteciliğin duayeni Uğur Mumcu, bombalı saldırıda katledilişinin 21. yıldönümünde Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde anıldı. Başkan Selami Öztürk’ün ev sahipliğinde gerçekleşen anma gecesinin onur konuğu CHP Denizli milletvekili, eski savcı İlhan Cihaner’di. 
 
Kadıköy Belediyesi, Caddebostan Kültür Merkezi’nde 24 Ocak Cuma akşamı “Uğur Mumcu ve Demokrasi Şehitlerini Anma Gecesi” düzenledi. 21 yıl önce bombalı saldırı sonucu yaşamını yitiren araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu’yla birlikte demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anıldığı gecede, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ile onur konuğu CHP Denizli milletvekili ve eski savcı İlhan Cihaner bir konuşma yaptı.
Ülkemizin manzarası 21 yıl önce kaybettiğimiz Uğur Mumcu’nun öldürüldüğü günden çok daha farklı aslına bakarsanız” diyerek konuşmasına başlayan Öztürk sözlerine, “Ayakkabı kutularının uçuştuğu, para kasalarının sayılamadığı, bakan çocuklarının tutuklandığı, yolsuzluk yapanların tutuklayanların gözaltına alanların görevden alındığı cezalandırıldığı, siyasi sorunların gereğini yerine getirmediği bir ülke” diyerek devam etti. 
Başkan Öztürk şunları söyledi: “Değerli konuklar bir ülkede bozulan ekonomiyi düzeltebilirsiniz. Bir ülkede sağlık iyi gitmiyorsa bir müddet sonra alacağınız önlemlerle bunları düzeltebilirsiniz. Eğitimi düzeltebilirsiniz. Hatta milli savunmanız dahi zayıfsa bunu güçlendirebilirsiniz ama hukuk sistemini yok ettiğiniz zaman ne eğitim kalır ne sağlık kalır ne milli savunmanız kalır. Maalesef Türkiye’de hukuk sistemi katledildiği için bugün eğitim sistemi de sağlık sistemi de milli savunma da ortadan adeta kaldırılmış ve yok edilmiş durumdadır.” 
 
MUMCU: ‘BEN BAĞIMSIZ, ÖZGÜR VE DEVRİMCİ BİR YAZARIM’
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, konuşmasının devamında Uğur Mumcu’nun yaşaması halinde böyle bir ortamda neler yazacağını anlattı. Öztürk, şöyle devam etti:
“Uğur Mumcu kendisini şöyle tarif ediyor 1988’de; ‘Ben bağımsız, özgür ve devrimci bir yazarım.’ Sonra bizlere, hepimize, demokratlara, solculara diyor ki ‘Sol, halkın sorunlarını halka anlatmak, çözüm yollarını birlikte bulmak ve yeni adaletli düzeni birlikte kurma savaşıdır.’ Mumcu; ‘Çağdaş demokrasilerde adaleti dağıtacak olan, suçluyu suçsuzu ayırt edecek tek yetkili organ mahkemelerdir. Toplumlar zaman zaman öfke seline kapılır. Soruşturmaların yerine işkence, mahkemelerin yerine güdümlü kurallar, yargıcın yerini de silahlar alır. Siyasal iktidarlardan kaynaklanan öfke seli sağduyuyu yok ederek vicdanları ipotek altına almaya çalışır. Adalet duygusu kaybolur, yerini güdümlü hukuk, peşin yargı ve siyasal kine bırakır. Böyle dönemlerden geçiyoruz’ diyor ta 1976 senesinde. Aslında bugün tam anlattığının çok daha ötesinde kötü günlerden geçiyoruz.”
Başkan Öztürk, 21 yıl önce kaybettiğimiz Uğur Mumcu’yla birlikte 13 yıl önce 5 polis memuru ile birlikte yine aynı gün kaybettiğimiz Gaffar Okkan’ı, ayrıca Mustafa Fehmi Kubilay, Abdi İpekçi, Muammer Aksoy, Bahriye Üçok, Ahmet Taner Kışlalı, Turan Dursun, Çetin Emeç, Necip Hablemitoğlu ve Mustafa Yücel Özbilgin’i de bir kez daha saygıyla andı. Öztürk, Gezi direnişinde yaşamını yitirenleri de unutmadı: “Gezi olaylarında hayatını kaybeden daha 24’üne 25’ine varmamış gençlerimiz var. Ethem Sarısülük, Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert, Mustafa Sarı, Medeni Yıldırım, Ali İsmail Korkmaz ve Ahmet Atakan’ı saygıyla anıyorum. Bu uğurda verilen canların yanı sıra zindanlarda çürütülmek istenen gençlerimiz, aydınlarımız, subaylarımız var onları da unutmuyoruz” dedi. Öztürk’ün sözleri uzun süre ayakta alkışlandı.
 
CİHANER: ‘TÜRKİYE EN ÇOK BEDEL ÖDEYEN TOPLUM’
Başkan Öztürk’ün ardından Eski Cumhuriyet Savcısı CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner bir konuşma yaptı. “Türkiye demokratik rejimi yerleştirmek için en çok bedel ödeyen, en çok canlı yitiren bir toplum olsa gerek” diyen Cihaner, Mumcu’yu şu sözlerle anlattı:
“Uğur Mumcu yaşamında üç temel noktayı esas almıştı. Birincisi, toplumdaki yolsuzluğu mesele edinmişti. Toplum yararına kullanılması gereken kamu kaynaklarının birileri tarafından peşkeş çekilmesine, yağmalanmasına karşı mücadele ediyordu. Bir diğer mesele edindiği konu, gericilikti. Türkiye’nin gericileşmesindeki en önemli ayaklardan olan rabıta ilişkilerini açığa çıkarmak için uğraştı. Bu konuda da çok önemli dosyalar açıklamış toplumu uyarmaya çalışmıştı. Yine bugün için çok önemli olan Mumcu’nun mesele edindiği üçüncü konu emperyalizmdi. Uğur Mumcu, yolsuzluk ve gericilik karşıtı, anti-emperyalist bir gazeteciydi.”
Son aylarda ortaya dökülen yolsuzluk ve rüşvet iddiaları üzerinde duran Cihaner, Uğur Mumcu’nun bu günleri 30 yıl önceden görüp yazdığını belirtti. Yargı üzerindeki baskı ve kadrolaşmayı anlatan İlhan Cihaner birçok özel savcının tehdit ve sürgün edildiğini belirtti. Cihaner, “AKP-Cemaat kavgasından bizim düşlediğimiz, Uğur Mumcu’ların, Gezi’de düşenlerin düşlediği bir toplum çıkmaz. O yüzden sürece daha fazla dâhil olmalıyız” dedi, seçimde sandıklara sahip çıkma çağrısında bulundu.
Milletvekili İlhan Cihaner, daha sonra izleyicilerin sorularını yanıtladı. Söyleşi şeklinde devam eden konuşmanın ardından Musa Eroğlu bir dinleti sundu.

ARŞİV