‘Üç Fidan’ Kadıköy’de anıldı

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin 52. yılında Kadıköy’de anıldı. Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı ülkenin bağımsızlığı için canlarını feda eden ‘Üç Fidan’ın asla unutulmayacağını söyledi

07 Mayıs 2024 - 15:02

Kadıköy Belediyesi, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan için idam edilişlerinin 52. yılında anma töreni düzenledi. 6 Mayıs akşamı Caddebostan Kültür Merkezi’nde (CKM) gerçekleşen anma Sunay Akın’ın sunumu ile gerçekleşirken; Erdal Erzincan, Meral Erzincan, Mazlum Çimen, Erdal Güney, Özgür Kırat ve Hüseyin Kurtulmaz sahne aldı. Törene CHP İstanbul Milletvekili Türkan Elçi, Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı, Gezmiş’in kardeşi  Bora Gezmiş ve Kadıköylüler katıldı. 

DOKTOR CEMİL TOPUZLU İLE GEZMİŞ AİLESİ

Gecenin sunumunu yapan şair- yazar Sunay Akın, konuşmasına Türkiye'de modern cerrahinin kurucusu ve eski İstanbul Belediye Başkanı Operatör Doktor Cemil Topuzlu hakkında bilgiler paylaştı. Topuzlu’nun 1912 ve 1913 yıllarındaki İstanbul’daki kolera salgınında mücadelesini; otelleri, yalıları, camileri hatta Ayasofya ve Sultan Ahmet Camileri’ni hastaneye dönüştürdüğünü anlattı. 

Akın konuşmasına şöyle devam etti: “Cemil Bey’in kendi gibi hekim çok yakın arkadaşları var, beraber eğitim almış. Onlardan biri; Erzurum Devlet Hastanesi Başhekimi ve Erzurum Kızılay’ın Müdürü Doktor Tevfik. İstanbul’da tüm bunlar olurken, Tevfik Bey kardeşi Hamdi Bey’in Rus çetesi tarafından esir düştüğünü biliyor. Ama esir düştüğü anda cepheye gitmeden bir çocuk sahibi olacağı haberini alıyor. Doktor Tevfik Bey’in kardeşinin oğlu dünyaya geldiğinde Hamdi Bey esir. Tevfik Bey, kardeşinin oğluna çok sevdiği arkadaşı Cemil Bey’in adını veriyor. İstanbul’da hayat kurtaran Cemil Bey, o dönem Erzurum’da bir arkadaşı tarafından yeğenine ad olarak konuyor. Biz Cemil Bey’in adını Mukaddes Hanım ile evlendiği, evlilik cüzdanın da görüyoruz. Cemil Gezmiş."

“YALNIZ OLMADIĞIMIZI HİSSEDİYORUM”

Sunay Akın’ın sunumunun ardından, Cemil Gezmiş’in oğlu ve Deniz Gezmiş’in kardeşi Bora Gezmiş hem Ankara Karşıyaka Mezarlığındaki hem de CKM’nin kalabalığı için “Bana sorarsanız, ‘bugün ne hissediyorsun?’ diye, söyleyeceğim şey 52 sene sonra aile olarak, yalnız olmadığımızı hissediyorum. Hepinize çok teşekkür ederim” dedi. 

“ÖNEMLİ OLAN ÇOK YAŞAMAK DEĞİL…”

Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı ‘Üç Fidan’ için yaptığı konuşmada, “Bugün, Türkiye tarihinde utançla anılan bir günün; Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamlarının 52. yıl dönümünde, ‘Üç Fidan’ın anılarını yaşatmak ve mücadelelerini hatırlamak için bir aradayız” sözleriyle konuşmasına başladı. Deniz Gezmiş’in idam sehpasına gitmeden önce babası Cemil Gezmiş’e yazdığı son mektuptaki ‘Önemli olan çok yaşamak değil, yaşadığı süre içinde, fazla şeyler yapabilmektir’ sözlerini hatırlatan Kösedağı, “İdeallerini ve doğru bildiklerini sadece kişisel çıkarlarının değil, hayatlarının dahi önüne koymayı şiar edinmiş bu kuşağı, Deniz Gezmiş’in kaleme aldığı bu cümlelerden daha iyi anlatabilecek bir cümle olduğunu sanmıyorum” şeklinde konuştu. 

TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE İÇİN

Canlarını ülkenin bağımsızlığı için feda eden Üç Fidan’ın bir mirasın taşıyıcıları olduğunu söyleyen Kösedağı şöyle devam etti: “ Miraslarını, bu toprakların mayasından; emperyalizme boyun eğmeyen, “Tam Bağımsız Türkiye İçin” mücadele eden Kuva-yı Milliye direnişinden ve 57 yıllık ömrüne bağımsız bir Cumhuriyet ve sayısız devrim sığdıran Mustafa Kemal Atatürk’ten aldılar. Bu uğurda “Samsun’dan Ankara’ya Tam Bağımsız Türkiye İçin Mustafa Kemal Yürüyüşü” gerçekleştirmekle kalmadılar; sıkıyönetim mahkemelerinde “Mustafa Kemal’e gerçekten sahip çıkanlar varsa onlar bizleriz; onun tam bağımsızlık prensibini ve tam bağımsız Türkiye idealini biz devam ettiriyoruz” diyerek Atatürk’e ve devrimlerine de sonuna kadar sahip çıktılar. Bizler, “Bu bayrağı bu ana kadar şerefle taşıdım. Bundan sonra bu bayrağı Türk halkına emanet ediyorum” diyen Hüseyin İnan’ın; “Ben ülkemin bağımsızlığı ve halkımın mutluluğu için şerefimle bir defa ölüyorum. Biz halkımızın hizmetindeyiz.” diyen Yusuf Aslan’ın ve  “Tam bağımsızlık, bizim bugün üzerimize aldığımız vazifenin temel ruhudur..” diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün mirasçıları olmaktan gurur duyuyoruz. Bu sorumluluk duygumla Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan’ı ve tüm devrimcileri bir kez daha saygıyla anıyor; onların mirası önünde saygıyla eğiliyorum.”

“68 KUŞAĞI HİÇ ÖLMEDİ VE ÖLMEYECEK”

Anmada  İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gönderdiği mesaj da okundu. İmamoğlu anma törenine katılamadığı için üzüldüüğünü belirterek,  “Önceden planlanmış programım nedeniyle anma programında aranızda olamadığım için çok üzgünüm. Gençler her zaman toplumsal değişimin ve özgürlük talebinin öncüsü olmuşlardır. 68 kuşağının devrimci gençleri de ‘Tam Bağımsız Türkiye’ için onurlu bir mücadele yürüttüler. Bu ülkenin ve onun güzel insanların iyiliği için öne çıktılar, kendilerini ortaya attılar. Doğru bildiklerinden, ideallerinden asla şaşmadılar. Çünkü onlar kişisel çıkarlarının değil Türkiye Cumhuriyeti’nin tam bağımsızlığını ve yurttaşlarımızın özgür, onurlu bir hayat sürdürebilmesini sağlamanın peşindeydiler. 6 Mayıs 1972’de Deniz, Yusuf ve Hüseyin’in idamına giden yolun taşları ise kutuplaşma, farklı görüştekileri düşmanlaştırma ve intikam duygusuyla döşendi. Ülkenin iyi eğitimli, çalışkan ve ülkesini çok seven gençleri ne yazık ki çok sert ve orantısız şekilde cezalandırılmak istendi. Fakat 68 kuşağı hiç ölmedi ve ölmeyecek. İdealleriyle her zaman yaşayacak. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı idam edilmelerinin yıldönümünde rahmetle anıyorum. ‘Tam Bağımsız Türkiye’ için geçmişte ve bugün mücadele eden herkese saygılarımı sunuyorum.” diye konuştu. 

 


ARŞİV