"Tüm yetkimi kullanacağım"

Kadıköy Belediyesi, yaşanan depremlerin ardından "Deprem Gerçeğini Konuşuyoruz" toplantıları Acıbadem, Hasanpaşa ve Koşuyolu mahalleleriyle devam etti

30 Mart 2023 - 20:32

Kadıköy Belediyesi, mahallelilerin sorularını yanıtlamak ve onları mahalleleri ve Kadıköy hakkında bilgilendirmek amacıyla “Konuşan Kadıköy” toplantılarını, “Mahallemizde Deprem Gerçeğini Konuşuyoruz” alt başlığı ile gerçekleştirmeye devam ediyor. 25 Mart tarihinde Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesi’nde yapılan toplantıda Acıbadem, Hasanpaşa ve Koşuyolu mahalleleri konuşuldu.

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Kadıköy Belediyesi Yapı Kontrol Müdürü İnşaat Mühendisi Feyza Gür Baykara, Jeofizik Mühendisleri Odası eski başkanı Erdal Şahan, Kadıköy Belediyesi Beton Zemin Laboratuvarı İnşaat Mühendisi Günday Mazlum, Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı BAK Kadıköy takım lideri Hakan Özdemir ve Plan ve Proje Müdürlüğünden Şehir Planlamacısı Burcu Budak Alğan mahallelileri bilgilendirdi. 

“KATA TAKILMAYIN”

Acıbadem, Hasanpaşa ve Koşuyolu mahallelerinin 1/5000 imar planlarının İBB Meclisi'nde onaylandığını hatırlatan Odabaşı, “Biz 1/5000’liğin verdiği bütün hakları, maksimum seviyede bina yenileme noktasında kullanacağız. Kata takılmayın, bodrumdan dolayı yenilenemeyen binalar vardı, bir bodrum vardı şimdi ikiye çıktı. Kat, bazı yerlerde yukarı değil, genişlemesine verildi, işte onu parsel parsel 1/5000’liklerde gelip sizde inceleyebilirsiniz. Bunlar askıya çıktı, itirazınız varsa gelin bu itirazları beraber yapalım. Hasanpaşa’da bazı yerler 5 kattan 4 kata düşürüldü, bunlara biz de itiraz edeceğiz, çünkü bir haksızlık var. Bizim önerimiz, özellikle Acıbadem ve Koşuyolu’nun yenilenmesi için, çatının bağımsız bölüm olması. Yenilenme için tüm yetkimi kullanacağım. Kadıköy’ün birçok yerinde bu sıkıntı var, bu bina yenilenmelerinin konusunda bir engel. Biz Kadıköy Belediyesi olarak bunu önerdik, Büyükşehir Meclisi'ndeki çoğunluk parti böyle olmasını istemedi ve ortadan kaldırdı. Ama depremden sonra Büyükşehirle görüşülüyor, belki çatılardaki bu hak tanındığı takdirde binaların yenilenmesi noktasında Acıbadem, Koşuyolu ve Hasanpaşa’nın önündeki engeller yavaş yavaş ortadan kalkacak” dedi.

“ZEMİNİ İYİLEŞTİRİRSEK TEHLİKE KALMIYOR”

Jeofizik Mühendisleri Odası eski başkanı Erdal Şahan, Acıbadem, Hasanpaşa ve Koşuyolu’nun zemininde alüvyon alanlarının çok olduğunu ifade etti. Bu alanlarda, yeni binalar yapılacağı zaman, zemin iyileştirmesi yapıldığının altını çizen Şahan, “binamız deprem olduğunda daha fazla sallanacak, binaların zemininde kum ve su olduğu zaman sıvılaşma gerçekleşiyor, binaların zeminleri sıvılaşmadan veya zeminde oluşacak başka davranışlardan zarar görmesin diye, daha çok önem veriyoruz” şeklinde konuştu. Şahan “Zeminimiz alüvyon olabilir, sorunlu olabilir ama biz bunu mühendislik çalışmalarıyla yaparsak, zemini iyileştirirsek, zemine uygun tasarlarsak tehlike duyulacak bir şeyimiz kalmıyor” şeklinde konuştu.

Acıbadem’de bin 447 binadan, 112’sinin riskli yapı tespiti yapılarak yenilendiğini kaydeden Kadıköy Belediyesi Yapı Kontrol Müdürü İnşaat Mühendisi Feyza Gür Baykara, Hasanpaşa’da bin 437 binadan 82’sinin, Koşuyolu’nda ise bin 230 binadan 111’inin yenilendiğini belirtti.

İMAR PLANI ONAY SÜRECİ

Plan ve Proje Müdürlüğünden Şehir Planlamacısı Burcu Budak Alğan üç mahallenin imar plan süreçlerinden bahsetti. Acıbadem, Koşuyolu ve Hasanpaşa mahallerinin tamamının, 30 Kasım 2022’de Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından 1/5000 ölçekli imar planını onayladığını açıklayan Alğan, “1 Mart’ta başkanlığımıza iletildi ve böylelikle bu plana uyulması gereken 1/1000 ölçekli imar planı süreci başladı” dedi.  Büyükşehir meclisinde 30 Kasım 2022’de teklifin onaylandığını ifade eden Alğan, 1 Mart tarihinde başkanlıklarına iletildiğini söyledi.

Alğan konuşmasına şöyle devam etti: “3 Mart tarihinde İBB tarafından, sizlere ilan edilmek üzere askıya çıktı. 3 Nisan’da askıdan, inecek ve yapılan itirazların değerlendirme süreci başlayacak ve plan kesinleşecek. Biz zaten plan hazırlamaya çoktan başlamıştık, yol alıyoruz ama resmi olarak, kurum görüşlerinden sonra ilçe belediye meclisine, ardından ise İBB meclisine değerlendirmek ve onaylanmak üzere gönderilecek. İlçe ve İBB meclisi tarafından plan teklifi bizden çıktığı gibi onaylanmayabilir, dolayısıyla onaylandıktan sonra, ilçe belediyemizde tekrar askıya çıkacak”.

Kadıköy Belediyesi Beton Zemin Laboratuvarı İnşaat Mühendisi Günday Mazlum, inşaat betonun denetim sürecini anlattı. Mazlum, laboratuvarın 2000 yılından bugüne, 3 bin 735 şantiyeden, 11 bin 585 yapı elemanından, 160 bin 5 küp numune alarak bu tespitleri gerçekleştirdiklerini vurguladı. Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı BAK Kadıköy takım lideri Hakan Özdemir ise; deprem öncesi, deprem anı ve sonrası hakkında yapılması gerekenleri anlatarak mahallelileri bilgilendirdi. 


ARŞİV