TÜİK, enflasyona esas fiyat listesini açıklamak zorunda

DİSK, enflasyona esas madde fiyat listesinin açıklanması talebinin reddedilmesi nedeniyle TÜİK’e açtığı davayı kazandı

04 Nisan 2023 - 23:15

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) enflasyon hesaplamasının temelini oluşturan madde fiyat listesini açıklamayı durdurmasına karşı açtığı davayı kazandı.

TÜİK, haziran 2022’de, enflasyon hesaplamasında kullanılan madde fiyat listesini açıklamama kararı aldı. DİSK, TUİK’in bu kararını mahkemeye taşıdı. Bunun enflasyon verilerini daha da tartışmalı hale getireceğini öne süren DİSK, Ankara 6. İdare Mahkemesi nezdinde dava açtı.

KARAR OYBİRLİĞİ İLE ALINDI

DİSK'ten yapılan açıklama ile TÜİK’e açılan davanın sonuçlandığını duyuruldu. Ankara 6. İdare Mahkemesi, oybirliği ile DİSK tarafından istenen bilgilerin açıklanmasının TÜİK’in görevi olduğuna hükmetti.

19 YIL KESİNTİSİZ YAYINLAMIŞTI

Açıklamada, TÜİK’in Ocak 2003 ile 3 Mayıs 2022 arasında 400’ü aşkın maddenin ortalama fiyatını içeren madde fiyat listesini kesintisiz olarak yayımladığı hatırlatıldı.

HUKUKA AYKIRI BULUNDU

Ankara 6. İdare Mahkemesi, 31 Mart 2023 tarihli kararında, “DİSK tarafından istenen bilgilerin görevi gereği TÜİK tarafından toplanan verilerden elde edilen bilgiler olduğu” gerekçesi ile TÜİK lehine karar verdi. TÜİK’in enflasyon hesaplanmasının temelini oluşturan madde fiyat listesinin davacı DİSK’e verilmemesini hukuksuz bulan mahkeme, “Davaya konu red işleminin iptaline” hükmetti.

TÜİK’E YENİDEN BAŞVURACAK

DİSK, bu kararın gereğinin yerine getirilmesi için enflasyon hesaplamasının temelini oluşturan madde fiyat listesinin temini için TÜİK’e yeniden başvuracağını açıkladı. 

“DAVANIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Karar üzerine DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da bir açıklama yaptı. Twitter hesabından yaptığı açıklamada, TÜİK'in fiyat listesini açıklamak zorunda olduğunu kaydeden Çerkezoğlu, "Kazandığımız davanın takipçisi olacağız: Bütün emek gelirlerini etkileyen enflasyon hesabına dair Haziran 2022'den beri gizlenen bu verileri TÜİK'ten isteyecek ve kamuoyu ile paylaşacağız" dedi. 


ARŞİV