TTB'den salgın hastalıklara karşı uyarı: Derhal önlem alınmalı

Türk Tabipleri Birliği, depremden sonra ortaya çıkabilecek bulaşıcı salgın hastalıklarla ilgili bir dizi uyarıda bulundu ve alınabilecek önlemleri açıkladı

13 Şubat 2023 - 14:15

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremden sonra ortaya çıkabilecek bulaşıcı hastalıklarla ilgili uyarılarda bulundu. TTB açıklamasında salgın hastalıklara karşı alınabilecek bir dizi önlem de sıralandı.

Barınma, beslenme, hijyen, tuvalet, sağlıklı içme suyu elde edilememesi ve sağlık hizmetine ulaşılamaması gibi durumların bulaşıcı hastalık salgınları için zemin hazırladığı belirtilen açıklamada, “Elektrik, su, kanalizasyon gibi alt yapının zarar görmesi özellikle su ve besin kaynaklı hastalıkların ortaya çıkma riskini artırmaktadır.” denildi.

AŞILAMANIN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Kızamık ve grip gibi hastalıklara karşı aşılamanın önemine dikkat çekilen açıklamada, “Mevsimsel grip aşısı yaptırmamış gebelere ve 65 yaş üstüne ve grip için yatkınlığı olanlara 1 doz grip aşısı yapılmalıdır. Yenidoğan tetanozunun gelişmemesi için 15-49 yaşları arasındaki tüm kadınlar rutin doğum öncesi bakımın bir parçası olarak tetanoza karşı aşılanmalıdır.” ifadelerine yer verildi. Ayrıca kalp hastalığı, diyabet, kronik akciğer hastalıkları gibi kronik hastalıkların tedavisindeki düzensizlik veya kesilmelerin de, bu hastalarda enfeksiyon hastalıklarının daha kolay ortaya çıkmasına ve ciddi komplikasyonlar oluşturmasına neden olabileceği vurgulandı.

“İSHALLİ HASTALIKLAR GÖRÜLEBİLİR”

Açıklamada bulaşıcı salgın hastalıklara yol açabilecek şu temel konulara da dikkat çekildi: “Su ve gıda sanitasyonundaki yetersizlikler, uygun tuvalet, çöp ve atık alanlarının bulunamayışı ishalli hastalıkların görülme sıklığını arttırabilir. Özellikle ilerleyen dönemde havaların ısınmasıyla birlikte bu risk ve bağlantılı sağlık sorunları daha da önem kazanacaktır. İshalli hastalıklarda sıvı alımının sağlanması için önlemler alınmalı, ailelere bilgi verilmeli ve dehidratasyon belirtileri görülürse su ve tuz kaybı için ORS paketleri dağıtılmalı ya da ailelere hazırlanmasıyla ilgili bilgi verilmelidir. Hava şartları nedeniyle şu an için düşük bir olasılık gibi görünse de ileride vektör kontrolü çalışmalarındaki aksamalar sıtmanın endemik olduğu bölgelerde sıtma olgularının artışıyla sonuçlanabilir.”

TEMEL ÖNERİLER

-       Uygun geçici barınma koşullarının sağlanması,

-       Uygun beslenme koşullarının oluşturulması,

-       Temel sağlık hizmetlerinin verilebileceği uygun birinci basamak sağlık birimlerinin kurulması,

-       Rutin bağışıklama hizmetlerine başlanması,

-       Gebe, kadın ve kız çocuklarının acil üreme sağlığı hizmetlerine erişiminin sağlanması,

-       Etkilenen kişi sayısı ve özelliklerinin saptanarak kayıt altına alınması bu kişilerin gereksinim duyduğu sağlık hizmetinin sunulması,

-       Temiz ve güvenli su sağlanması, atıklar, çöpler, tuvaletler, hayvan ölülerinin uygun şekilde toplanması ve zararsız hale getirilmesi ile ilgili çevreye yönelik koruyucu sağlık hizmetlerini gerçekleştirebilmek için ilgili kurumlar ile işbirliği içinde çalışılması.

-       Maske tedariki ve kullanımının önerilmesi.

-       Dezenfektan temini ve dağıtımı.

Bu temel önlemlerin yanında depremlerin ardından içme suyu sıkıntısı yaşanmasının kuvvetle muhtemel olduğu belirtilen açıklamada “Yurttaşların temel kişisel hijyenlerine dikkat etmesi ve el yıkama, bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkması ve yayılmasını önlemek açısından önemlidir” denildi.

DSÖ UYARDI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Türkiye’de yaşanan depremin sağlık hizmetleri üzerinde büyük ve uzun vadeli bir etkisi olacağı konusunda uyarılarda bulundu. DSÖ sözcüsü Margaret Harris, bölgede solunum yolu enfeksiyonlarının artabileceğini ve bunun önlenmesi gerektiğini söyledi. Harris, “Bulaşıcı hastalıkları önlemeye çalışmalıyız. Bağışıklık sistemi muazzam bir baskı altında olan insanlar, soğukta zor koşullarda bir araya toplanmış durumda” diyerek su ve kanalizasyon sistemlerinde oluşan zararın da su kaynaklı enfeksiyon riskini artırdığını ekledi.


ARŞİV